Własność i zagospodarowanie działek wokół zabytkowego hangaru w Czyżynach
-
Re: Nowy park w Krakowie Czyżynach - głosujemy w "budżecie obywatelskim"!!!
Witam! Będę nowym mieszkańcem i też zagłosowałem z rodziną, ale z tego co przekazał mi znajomy to niestety tych parku nie da się zrealizować, Praktycznie wszystkie działki na których planujemy park są w trakcie zwrotu spadkobiercom wywłaszczonych dawnych właścicieli.Duża część działek ma już decyzję o zwrocie, natomiast Gmina się od tych decyzji odwołuję ale niestety przegrywa przed Wojewodą i Sądami Administracyjnymi. Podobno nasi radni dzielnicowi o tym wiedzą .
krzysztof1 pisze:Witam! Będę nowym mieszkańcem i też zagłosowałem z rodziną, ale z tego co przekazał mi znajomy to niestety tych parku nie da się zrealizować, Praktycznie wszystkie działki na których planujemy park są w trakcie zwrotu spadkobiercom wywłaszczonych dawnych właścicieli.Duża część działek ma już decyzję o zwrocie, natomiast Gmina się od tych decyzji odwołuję ale niestety przegrywa przed Wojewodą i Sądami Administracyjnymi. Podobno nasi radni dzielnicowi o tym wiedzą .
@krzysztof1 - wybacz, ale już na półmetku tak dobrze zorganizowanej akcji mieszkańców Twój post wygląda jak zwykły troll, który miałby nas zniechęcić.
Gdyby faktycznie było jak piszesz, projekt powinien był zostać odrzucony już na samym początku.
Dzisiaj agitowałem telefonicznie. Dotarłem do wielu osób, które obiecały, że przekażą informację o projekcie dalej. Mam jeszcze około 10 osób, do których muszę dotrzeć i obawiam się, że wyczerpałem swoje możliwości - mam nadzieję, że Wy jeszcze nie

Nie ma stresu, spojrzcie na kluczowe zdanie "Zadanie polega na zagospodarowaniu działek miejskich zaznaczonych w załączniku. Jeśli jakieś z zaznaczonych działek mają wadą prawną, zostałyby wykluczone podczas przygotowywania inwestycji, aby zrealizować ją w zadanym czasie i nie blokować całego projektu.", przez brak którego wykluczony jeden z zeszłorocznych projektów.
Widać robimy tak dobrą robotę, że ktoś postanowił aż tu się zapuścić żeby to zepsuć. 
Jakby co zawsze można zwrócić uwagę na datę i godzinę rejestracji pana k1... choć to oczywiście nie musi o niczym świadczyć

Jakby co zawsze można zwrócić uwagę na datę i godzinę rejestracji pana k1... choć to oczywiście nie musi o niczym świadczyć

Ostatnio zmieniony 30 cze 2016, 0:11 przez Atael, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jednak przykro mi ale te informacje są prawdziwe, Postepowania zwrotowe prowadzi Starostwo Powiatowe w Krakowie Referat Zwrotów Nieruchomości tel.123950532 wystarczy zadzwonić!
Ciekawe. Proszę podać konkretny numer działki jeśli ma Pan tak pewne informacje. Sprawa musiałaby się zacząć miedzy 1.06 a dziś w takim razie.
Zwrot nie jest wcale oczywisty. Wystarczy popatrzeć na działkę 179/9 prawomocny wyrok odrzucający wszelkie roszczenia.
Projekt nowego parku zostal dopuszczony do głosowania. Nie martwmy sie na zapas bo nie wygraliśmy jeszcze.
Zwrot nie jest wcale oczywisty. Wystarczy popatrzeć na działkę 179/9 prawomocny wyrok odrzucający wszelkie roszczenia.
Projekt nowego parku zostal dopuszczony do głosowania. Nie martwmy sie na zapas bo nie wygraliśmy jeszcze.
Ja z drugiej strony słyszałam Panie K...1, że w planach była raczej modernizacja placu manewrowego, tj stworzenie toru żużlowego do kontrolowanego poślizgu (info od znajomych z UM), a nie zwroty o których tu Pan pisze
Panie K....1, idź Pan trollowac gdzie indziej

Panie K....1, idź Pan trollowac gdzie indziej

-
Wystarczy poczytać odpowiedz Prezydenta na interpelację (w sprawie Zespołu dawnego hangaru lotniczego przy ul. Stella-Sawickiego) i obejrzeć załączoną w odpowiedzi mapkę mapkę:
bip.krakow.pl/rada_miasta/kadencja_7/interpelacje/Wojciech_Krzysztonek
co prawda dotyczą te postępowania terenu pod Hangarem (tego dotyczyło pytanie do Prezydenta),ale takie postępowania toczą się w stosunku co całego terenu objętego naszym działaniem.
Dla przykładu działku nr 158/24 jest już prywatna na wskutek takiego zwrotu.
bip.krakow.pl/rada_miasta/kadencja_7/interpelacje/Wojciech_Krzysztonek
co prawda dotyczą te postępowania terenu pod Hangarem (tego dotyczyło pytanie do Prezydenta),ale takie postępowania toczą się w stosunku co całego terenu objętego naszym działaniem.
Dla przykładu działku nr 158/24 jest już prywatna na wskutek takiego zwrotu.
moim zdaniem pominąłbym ten wątek Naszej walki o park bo tym samym przy każdym działaniu można coś sobie znaleźć by nam nie wyszło.
Prawda jest taka, że dla właściciela działki na której stoi hangar jest dość dużym problemem i może korzystniej będzie dla niego otrzymać o miasta inny kawałek ziemi.
Nie wszystko wiadomo, poza tym, że przed metą nie można się poddać w dążeniu do walki o park.
Niech miasto zobaczy też determinacje okolicznych mieszkańców o park.
To też zawsze argument do Budimexu o potrzebach mieszkańców
Prawda jest taka, że dla właściciela działki na której stoi hangar jest dość dużym problemem i może korzystniej będzie dla niego otrzymać o miasta inny kawałek ziemi.
Nie wszystko wiadomo, poza tym, że przed metą nie można się poddać w dążeniu do walki o park.
Niech miasto zobaczy też determinacje okolicznych mieszkańców o park.
To też zawsze argument do Budimexu o potrzebach mieszkańców
-
Zgadzam się z Yankesem. W każdym projekcie można się dopatrzeć argumentów dlaczego tego NIE robić i na przykład nauczycielki mogłyby stwierdzić, że ich angielski nie przejdzie, bo to rola szkoły, żeby go zapewnić, a Skrzydła Krakowa mogłyby uznać, że to zbyt wąska i de facto mocno prywatna inicjatywa. No i pewnie i w jednym i w drugim przypadku to racja, a jednak ich projekty przeszły wstępną kwalifikację i są jak widać całkiem popularne.
Nie poddawajmy się
Skoro nasz Projekt 65 przeszedł przez ręce urzędników i nie został odrzucony, to znaczy, że się da
Btw. Bardzo się zaangażowałam w sprawę, chociaż właściwie to jestem tylko bywalczynią a nie mieszkanką Nowych Czyżyn, mocno trzymam kciuki i robię co w mojej mocy
Nie poddawajmy się

Skoro nasz Projekt 65 przeszedł przez ręce urzędników i nie został odrzucony, to znaczy, że się da

Btw. Bardzo się zaangażowałam w sprawę, chociaż właściwie to jestem tylko bywalczynią a nie mieszkanką Nowych Czyżyn, mocno trzymam kciuki i robię co w mojej mocy

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”