Na pierwszy ogień wczorajszy tekst z lovekrakow.pl
Z Jerzym Woźniakiewiczem, Członkiem Zarządu Dzielnicy XIV Czyżyny, rozmawiamy o sporze wokół wycinki drzew, ogromnym osiedlu przy dawnym pasie startowym i nowym otwarciu w podejściu do zieleni w mieście.
Jakub Drath, LoveKraków.pl: Od kilku miesięcy angażuje się Pan w ratowanie 51 drzew przy osiedlu Avia. Deweloper jednak nie zamierza ustąpić. Jest sens walczyć?
Jerzy Woźniakiewicz, Członek Zarządu Dzielnicy XIV Czyżyny: To było dla nas oczywiste, że ta walka nie skończy się na orzeczeniu Samorządowego Kolegium Odwoławczego. Niestety, w grę wchodzą duże pieniądze i zdajemy sobie sprawę, że deweloper będzie walczył o to, by z ziemi, którą ma w Czyżynach, wycisnąć jak największe zyski. A te drzewa w tym po prostu przeszkadzają. Mamy nadzieję, że jeśli pierwsza i druga instancja przyjęły takie samo stanowisko, to również sąd podzieli te argumenty.
Czy pozostawienie tych drzew oznacza automatycznie zablokowanie planowanej przez Budimex inwestycji?
Tak. Deweloper posiada tam zezwolenie na budowę, ale dopóki nie uzyska zgody na usunięcie drzew, pozwolenie jest niewykonalne. Miejmy tylko nadzieję, że nie stanie się tak, że one z niewiadomych przyczyn nagle uschną. (...)
lovekrakow.pl/aktualnosci/w-czyzynach-czeka-nas-komunikacyjny-paraliz-rozmowa_15464.html
Znów bije mi tu jakąś "złą aurą" wokół naszego osiedla, czy tylko ja mam takie wrażenie czytając ten artykuł? Czy Pan Woźniakiewicz zdaje sobie sprawę z tego że ta siła kilku tysięcy mieszkańców może go kiedyś nie wybrać? Ciągłe narzekanie że zapchamy komuś drogi, zajmiemy miejsca parkingowe i to z ust kogoś kto jako gospodarz powinien nas powitać przysłowiowym chlebem i solą. Co takiego radni zrobili żeby usprawnić komunikację w Czyżynach od momentu kiedy dowiedzieli się o budowie nowego osiedla?