Jaki dobry i tani kredyt hipoteczny bez dopłaty MdM?

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
slwk
Administrator

Jaki dobry i tani kredyt hipoteczny bez dopłaty MdM?

Postautor: slwk » 19 sty 2015, 20:33

Pojawiały się pytania odnoszące się do tego tematu w innych wątkach, dlatego przenoszę do nowo utworzonego tematu.
michal pisze:Skoro sporo osób jest dobrze zorientowanych, to gdzie dostanę najlepszy kredyt na mieszkanie, przy braku skorzystania z MDM, wkładzie władnym 20% ? Kalkulatory kredytowe pokazują, że nie będę miał problemów ze zdolnością, tak więc tylko istotne są warunku udzielenia, kredyt raczej na 10 lat .

dudicom pisze:@michal, żaden kalkulator prawdy Ci nie powie...trzeba chodzić osobiście, złapać kilka kontaktów i porównywać oferty....no i jeszcze pamiętać, że na -jak to określiłeś - "warunki udzielenia" ma wpływ wiele czynników, prowizja, marża, oprocentowanie, ubezpieczenia, produkty dodatkowe banku, Twoja sytuacja (singiel/ żonaty / dzieciaty / inne zobowiązania / wiek / praca / zarobki) etc. Proponowałbym określenie swoich wymagań względem kredytu, a później udanie się do jakiejś firmy która ma oferty z różnych banków i na podstawie swoich wymagań wybrać swoją "trójkę" najlepszych ofert. A potem, szukanie tej Twojej "trójki" w innych miejscach (inna firma pośrednicząca lub bezpośrednio w bankach). Pamiętaj, żeby swoich dokumentów nie składać od razu w jednym miejscu tylko za tym trochę pochodzić i po negocjować. To instytucji finansowej powinno zależeć żebyś Ty zabrał u nich kredyt :)

michal

Re: Jaki dobry i tani kredyt hipoteczny bez dopłaty MdM?

Postautor: michal » 19 sty 2015, 22:52

A jakich niezależnych doradców polecacie, Expander ? Jakichś brokerów może macie godnych polecenia. Open Finance to pewnie będą kierować na gupę Getin. Mam ten plus, że nie muszę kupować mieszkania na szybko, ma to być kiedyś dla mojego dziecka, mieszkanie swoje mamy. Spodobały mi się ceny i dobry rozkład małych mieszkań. Z góry dziękuje za każdą radę.

Nowy

Postautor: Nowy » 20 sty 2015, 0:03

Skoro masz czas, to co Ci szkodzi spytać u kilku doradców? Możesz sobie przygotować parametry kredytu (kwota, przewidywana długość spłaty itp.) i zostawiać tylko takie kartki ;) Warto też wybrać się do banków osobiście, bo nie zawsze u doradców są najlepsze warunki. Mi w Open Finance nie byli w stanie zaoferować nic lepszego niż dostałem za pośrednictwem Budimexu (tu akurat mowa o kredycie z MdM).

Też odpowiedz sobie wcześniej na pytanie o to, co ma dla Ciebie zasadnicze znaczenie, a co możesz bardziej odpuścić. Np. jeżeli chcesz kredyt spłacić dużo szybciej, albo znacząco nadpłacić w bliższej przyszłości, bo może się okazać, że kara za wcześniejszą częściową/całkowitą spłatę może mieć dla Ciebie większe znaczenie, niż delikatne obniżenie marży. Ja polecam założenie Excela, w którym umieścisz wszystkie opłaty, będziesz do niego mógł podstawić warunki z konkretnych banków i zrobić sobie proste symulacje co np. jeśli spłacisz za 5, 10, 20 czy 30 lat - wtedy wszystko wychodzi czarno na białym :idea:

kuba

Postautor: kuba » 20 sty 2015, 18:11

michal ja mialem problem z kredytem [zdolność i inne zawirowania] i super sprawę zalatwiła pani z DK NOTUS [na kleparzu są...].
Jak chcesz namiar to napisz na priv.
pzdr.

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”