Usytuowanie domofonów w blokach na nieogrodzonymy osiedlu Orlińskiego

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
slwk
Administrator

Usytuowanie domofonów w blokach na nieogrodzonymy osiedlu Orlińskiego

Postautor: slwk » 21 paź 2015, 19:32

A teraz sprawa, którą dostałem w wiadomości, publikuję poniżej nadesłane zapytanie. Jak myślicie, takie będzie rozmieszczenie domofonów w nowych blokach od Budimexu, a jeśli tak, to może to stanowić problem :?:
Domofony na Orlińskiego tak, jak na Avii mają znajdować się w przedsionkach klatek schodowych. O ile na Avii ma to sens, bo jest bramka, tak na Orlińskiego każdy może wejść do przedsionka i "przekimać się", nie mówiąc o tym, że można wtedy łatwo dostać się do wózkowni. Avia jest ogrodzona więc nikt niepowołany się tak łatwo do klatki nie dostanie, na Orlińskiego zaś nie dość, że skrzynki będą pełne ulotek to jeszcze nie szczególnie fajne będzie wchodzenie do klatki przez np. zabrudzony przedsionek. Odpowiada wam to niepraktyczne rozwiązanie lokalizacji domofonów :?:

newkind

Re: Usytuowanie domofonów w blokach na nieogrodzonymy osiedlu Orlińskiego

Postautor: newkind » 21 paź 2015, 19:45

Oczywiście, że się dostanie, bo nikt nikogo sprawdzać nie będzie przy wchodzeniu na teren Avii. Zresztą nie sądzę, żeby ktokolwiek też czuł potrzebę tłumaczenia się ochronie.

gucio

Postautor: gucio » 21 paź 2015, 20:49

Ja niestety nie dostalem prospektu gdzie dokładnie będzie znajdował się domofon w mojej klatce ("D") lub może nawet . ale wydaje mi się że powinien znajdować się przed wejściem do klatki a nie juz po wejściu do niej tym bardziej ze przed wejściem będzie spore zadaszenie wiec nie powinien nikt moknąć ani marznac :D
Szczerze mówiąc jeszcze nie spotkałem się z domofonem który znajduje się po wejściu do budynku
Jaki sens ma być "zrobienie zamka" juz po wejściu do mieszkania ?
Zamki zawsze robi się przed wejściem no chyba ze ja mam inaczej :lol:

Kala

Postautor: Kala » 21 paź 2015, 21:28

Ja się spotkałam z praktyką domofonu w "wiatrołapie" ale nie było tam nic. Żadnych skrzynek, wejść do wózkowni itp po prostu przedsionek i domofon.

morth

Postautor: morth » 21 paź 2015, 21:45

Przecież to częsta praktyka z domofonem w przedsionku więc nie wiem w czym problem :P

jasiek

Postautor: jasiek » 22 paź 2015, 6:51

Ja też nie wiem w czym problem? Teraz mam co prawda na zewnętrznych drzwiach domofon a i tak sa ulotki w skrzynkach ale jak jeszcze mieszkałam z rodzicami to mielismy na wewnętrznych i nie bylo problemu.
Odnoszę wrażenie, że najlepiej by było sie drutem kolczastym ogrodzić z każdej strony.. :|

Nowy

Postautor: Nowy » 22 paź 2015, 20:03

Ja mieszkałem w budynkach, w których było stosowane jedno i drugie rozwiązanie i nigdzie nie było specjalnych problemów (oczywiście chodzi o osiedla bez płotów), więc nie wiem czy będzie to faktycznie duży problem. Za to skrzynki na listy, to już zawsze są (były) w części, w której domofonu / klucza trzeba było użyć, mam nadzieję, że tak będzie i tutaj :)

MeGi

Postautor: MeGi » 23 paź 2015, 8:15

Skrzynki będą w wiatrołapach, czyli przed domofonem.

kuba

Postautor: kuba » 23 paź 2015, 9:33

ja teraz mam domofon przy zewnętrznych drzwiach do bloku, efekt - nie działają przyciski (dotykowe) gdy na polu jest zimno. W lecie niema problemu, za to w zimie otwiera sie kluczem, nie mówiąc że nie da się do mieszkań dodzwonić....

sunder

Postautor: sunder » 23 paź 2015, 10:19

Jak dla mnie domofon obojetnie gdzie bedzie byle by skrzynki byly za zamknietymi drzwiami

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”