Inwestycja wyszła z dziury - budowa parteru na Orlińskiego 4
Re: Inwestycja wyszła z dziury - budowa parteru na Orlińskie
Nic nie trzeba ocieplać! To byłoby wyrzucanie pieniędzy w błoto (w ziemię). Garaże podziemne mają być nieogrzewane, będą wielkie wrota przez które zimą będzie wpadać zimne powietrze, a do tego brak jakiejkolwiek śluzy (wiatrołapu), więc ocieplenie nie ma sensu.
Mi nie chodziło nawet o ocieplenie, tylko o to, czy to, że beton został bezpośrednio obsypany ziemią, która będzie namakała i zamarzała, nie będzie dla niego szkodliwe i nie zacznie się to wszystko sypać po jakimś czasie. Tak czy inaczej dzięki za odpowiedź
Pytałem jako laik.

Nie zrobią izolacji a potem będziemy mieć pleśń i wilgoć i grzyba w komórkach lokatorskich. Uważam, że izolacja powinna być niezależenie czy to będzie nieocieplany garaż czy piwnica..
Dodam jeszcze, że ziemia na głębokości poniżej 1 m zawsze na w Polsce temperaturę dodatnią. Dla przykładu: w grudniu na głębokości 2 m jest to co najmniej 5 st. C, a też w grudniu , na głębokości 5 m to już co najmniej 10 st. C. Wykop pod blok miał chyba z 6 m głębokości, więc mróz piwnicom nie groźny.
To nawet nie chodzi o izolację cieplna, ale ochronę przed wodą (beton namaka, zamarza itp. itd.), ale sprawa została podniesiona na stronie na Facebooku i dostaliśmy odpowiedź od firmy zajmującej się odbiorami technicznymi budynków, sprawa została wyjaśniona w następujący sposób:
---------------------------------
Rzeczywiście w tradycyjnej technologii budowania ścian żelbetowych są wymagane izolacje przy wykonywaniu ścian poziomów podziemnych. Natomiast istnieje technologia TBW (technologia betonu wodoszczelnego), z którą najprawdopodobniej mamy tutaj do czynienia i przy której nie jest to wymagane. Nie zaszkodzi jednak sprawdzić, prosząc o kontakt do kierownika budowy. Kierownika budowy należy poprosić o projekt (głównie kondygnacji podziemnych) lub rzeczowe wyjaśnienie (najlepiej na piśmie) w jakiej technologii wykonywane są ściany żelbetowe.
/Profesjonalne Odbiory Techniczne Mieszkań i Domów od Dewelopera/
Brzmi sensownie to wszystko. To kto zapyta dewelopera i podzieli się odpowiedzią?
Rzeczywiście w tradycyjnej technologii budowania ścian żelbetowych są wymagane izolacje przy wykonywaniu ścian poziomów podziemnych. Natomiast istnieje technologia TBW (technologia betonu wodoszczelnego), z którą najprawdopodobniej mamy tutaj do czynienia i przy której nie jest to wymagane. Nie zaszkodzi jednak sprawdzić, prosząc o kontakt do kierownika budowy. Kierownika budowy należy poprosić o projekt (głównie kondygnacji podziemnych) lub rzeczowe wyjaśnienie (najlepiej na piśmie) w jakiej technologii wykonywane są ściany żelbetowe.
/Profesjonalne Odbiory Techniczne Mieszkań i Domów od Dewelopera/
Brzmi sensownie to wszystko. To kto zapyta dewelopera i podzieli się odpowiedzią?
Przejeżdżałam dziś Stella-Sawickiego i powiem Wam, że blok z jednej i drugiej strony jest wyższy niż na waszych zdjęciach

To ja dorzucę coś od siebie z mojej dzisiejszej wyprawy i jakie było moje zdziwienie, że widzę już podłogę mojego mieszkania i powoli powstają ściany 

I jeszcze jedno dla mieszkańców od strony zachodniej

Re: Inwestycja wyszła z dziury - budowa na Orlińskiego 4
Dzięki @Fiszka, super zdjęcia
Czyli wychodzi z tego, że zabierają się już za pierwsze piętro tego Budynku. Gdyby zima była łagodna, to pewnie roboty posuwałyby się nadal w takim tempie w najbliższych miesiącach. Swoją drogą zauważyliście, że na zdjęciu DSC_0021.JPG narożne pomieszczenie jest niżej niż niż kolejne mieszkania? A na innym zdjęciu nie mam w nim okien? Czyżby tam znajdowało się w przyszłości pomieszczenie śmietnika 

Wg planu tam ma być za przecież śmietnik. To chyba wszystko sie zgadza. Ja sie zastanawiam czy jak będzie lagodna zima Np i mogliby nadrobić z budową to czy mimo wszystko nie będzie potem blok stal Np bez okien jak Avia kilka miesięcy i budowę zakoncza i tak w tym terminie który jest w harmonogramie..
Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”