Miejsca postojowe parkowanie na os. Avia / Orlińskiego

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
Balon

Miejsca postojowe parkowanie na os. Avia / Orlińskiego

Postautor: Balon » 31 sty 2016, 17:10

Witam byłem w biurze dowiadywałem się i faktycznie miejsc parkingowych będzie bardzo mało ,miejsca zewnętrzne jest ich jak na lekarstwo Budimex musi pomyśleć o jak najszybszym zagospodarowaniu terenu wokół osiedla pod miejsca postojowe gdyż jeżeli inwestycja zostanie oddana w całości wtedy zacznie się chaos i tragedia ludzie zaczną parkować gdzie tylko się da będzie dochodziło do nieuniknionych konfliktów stawianie pojazdów na chodnikach zastawianie tych którzy już te miejsca nabyli co spowoduje iż ulica która ma być dwukierunkowa stanie się jednokierunkowa ,osoby wyjeżdżające będą się nawzajem blokować z osobami wjeżdżającymi gdyż po obu stronach chodnika będą po parkowane pojazdy .Już zauważyłem że zaczynają co po niektórzy parkować swoje pojazdy na miejscach postojowych zewnętrznych jak by prawo jazdy dał im w prezencie stevie wonder zajmując dwa miejsca naraz to gdzie ma wtedy się wcisnąć kolejny samochód ludzie tak być nie może.Kolejna rzecz trzeba wprowadzić strefę ruchu Dlaczego ?
Gdyż Jeśli dany odcinek oznaczony jest jako "droga wewnętrzna" oznacza to, że nie mamy do czynienia z drogą publiczną - jej zarządcą jest w tym przypadku właściciel terenu, np. lokalna spółdzielnia mieszkaniowa. Za stan nawierzchni odpowiada w tym przypadku właściciel drogi, on ustala też organizację ruchu. Z perspektywy kierowcy oznacza to tyle, że na danym odcinku nie obowiązują przepisy wynikające z zapisów Prawa o Ruchu Drogowym. Nie wiążą nas np. zapisy mówiące o parkowaniu. Jeśli dany kierowca zaparkuje samochód wbrew wszelkim prawom Kodeksu Drogowego i logiki policja i straż miejska - bez zgody zarządcy drogi - nie będzie go mogła ukarać...

Właśnie z tego względu w połowie 2011 roku ustanowiono tzw. "strefę ruchu", o której informuje nas znak "D- 52". Zmiana w przepisach poskutkowała jednak tym, że wielu kierowców myli "strefę ruchu" ze "strefą zamieszkania". W czym tkwi różnica?

Obszar oznaczony jako "strefa ruchu" obejmuje co najmniej jedną drogę wewnętrzną (czyli zarządzaną przez lokalną instytucję pokroju spółdzielni mieszkaniowej) - wjazd i wyjazd z tej strefy muszą być oznaczone znakami "D52" i "D53". Rozpoczynający strefę biały znak "D52" przez kierowcę powinien być traktowany, jako informacja, że zarządca drogi zgodził się, by na danym obszarze obowiązywały ogólne zasady ruchu określone przepisami kodeksu drogowego. Jest to również ważna wiadomość dla służb porządkowych. Za złamanie przepisów policja czy straż miejska może nas ukarać mandatem, bez konieczności występowania o zgodę do zarządcy drogi.

Wtedy będzie szansa iż ludzie nie będą stawać gdzie popadnie lub kolejnym rozwiązaniem są słupki wzdłuż chodnika , ktoś powie to gdzie mam stać jak mnie nie stać na miejsce postojowe odp.bym krótko a w D....e mnie też osobiście na takie miejsce jak na razie nie stać ale będę robił wszystko aby nie utrudniać życia innym mieszkańcom.Przykład z jednego osiedla w Krakowie samochody po parkowane po obu stronach chodnika i matka z wózkiem musi iść środkiem drogi prowadzącej do osiedla gdyż miejsca tyle co dla zwykłego przechodnia ledwo starcza a w godzinach szczytu co będzie wyjeżdżało setki pojazdów do będzie wtedy katastrofa. Dobrym rozwiązaniem był by również monitoring gdyż ochrona to jest chyba tylko na papierze bez urazy ale od dziadków na grupach inwalidzkich oczekiwać cudów że będą się starać pomóc skutecznie nie ma co.

Docelowo przy ul. Orlińskiego powstanie 2150 mieszkań, a na przyległym osiedlu Avia – 1350 mieszkań.Przeliczając to na ilość pojazdów co po niektórzy będą mieli ich po dwa to już powinno Deweloperowi otworzyć oczy żeby się nie okazało że opinia o tym osiedlu wpłynie również na inwestora.

Atena

Re: Miejsca postojowe parkowanie na os. Avia / Orlińskiego

Postautor: Atena » 31 sty 2016, 17:46

Balon pisze: kolejnym rozwiązaniem są słupki wzdłuż chodnika

Bardzo twórcze rozwiązanie.
Nie dość że nie ma wystarczająco dużo miejsc parkingowych to jeszcze utrudniajmy sobie wzajemnie życie!
Trzeba parkować z głową, tak aby nikomu nie utrudniać przejścia ale jak jeszcze pojawiłyby się słupki to już sobie tego nie wyobrażam.

maniekmal

Re: Miejsca postojowe parkowanie na os. Avia / Orlińskiego

Postautor: maniekmal » 31 sty 2016, 19:13

temat parkowania na osiedlu Avia trzeba będzie w końcu przenieść do tematów ogólnych. Polecam przeczytać podobny temat "na Avia 4" który już tam jest wałkowany od dłuższego czasu.

kolego Balon osobiście się zgadzam z Tobą w 100% jeśli chodzi o parkowanie na chodniku. Chcę tylko sprostować parę spraw.

Po 1 co dewelopera obchodzi ile kto ma pojazdów... Po drugie kupując mieszkanie pewnie każdy z nas otrzymał informacje o stosunku ilości miejsc postojowych do liczby mieszkań (ok 0,67 miejsca na mieszkanie- dokładnie nie pamiętam). Kto kupował mieszkanie zdawał sobie pewnie sprawę z tego, że będą problemy z parkowaniem. Patrząc teraz na plan osiedla wydawać by się mogło, że przecież jak ktoś stanie jednym kołem na chodniku to nikomu korona z głowy nie spadnie... otóż w większości przypadków spadnie, bo chodniki są dość wąskie i 3 osoby idące obok siebie to już ścisk. Jedynie pod Avia 4 chodnik jest na tyle szeroki, że parkowanie na nim częściowo by mogło się udać. Wątpię jednak, że mieszkańcy Avia 4 będą zachwyceni z tego, że pod ich blokiem będzie dodatkowy parking (zresztą ja i pewnie wiele osób na ich miejscu bym się na to nie zgodził). Zaraz mi pewnie ktoś napisze, że patrzeć na plan to sobie mogę i trzeba pójść i zobaczyć. No więc wczoraj byłem i specjalnie się przyglądałem tej sprawie, próbując znaleźć jakieś rozwiązanie. Niestety nie ma dodatkowej przestrzeni dla samochodów. Wracając do planu osiedla to niestety nie ma nawet kawałka przestrzeni, którą by można zamienić na dodatkowy parking a nie sądzę, żeby deweloper postanowił zamiast jakiegoś bloku zrobić dodatkowy parking :D BEZ SZANS.

Strefa ruchu jest super rozwiązaniem, przeglądałem fora innych inwestycji (nie koniecznie w krakowie) i na terenie prywatnym SM czy policja ma w dupie, ze ktoś kogoś zastawił, że ktoś stoi na drodze pożarowej itd. Nawet nie kiwną palcem a strefa ruchu rozwiąże ten problem.

No dobra, a co z gośćmi odwiedzających nas samochodem albo mieszkańcami bez miejsc postojowych? Jak już wielu forumowiczów pisało o parkingu w postaci pasa startowego jest to jakaś alternatywa z 2 min dojściem do pojazdu. Jest tam też parking strzeżony, którego koszt abonamentu wynosi 140zł/miesiąc. Porównywalna cena jak za utrzymanie miejsca w garażu (nie licząc o 50 tys które np. musiałem za nie dać. W przeliczeniu jest to ponad 30 lat abonamentu :D, chyba zrobiliśmy słaby biznes).

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”