Straż Miejska pod blokiem Orlińskiego 4 - zgłoszenia, upomnienia i mandaty

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Pasiek

Straż Miejska pod blokiem Orlińskiego 4 - zgłoszenia, upomnienia i mandaty

Postautor: Pasiek » 20 lip 2016, 19:54

Trohgal pisze:Ciekawe czy teraz strażnicy wezmą się do roboty?

Wzięli, właśnie lecą z mandatami....

Ok, to jednak nie mandaty, a informacja/upomnienie.

maks

Re: Straż Miejska pod blokiem Orlińskiego 4 - zgłoszenia, upomnienia i mandaty

Postautor: maks » 21 lip 2016, 1:24

Tak żniwa się zaczęły:

"SM wzywa właściciela samochodu ... do stawienia sie w siedzibie SM w celu wyjaśnienia okoliczności popełnienia wykroczenia art 97".

Koniec parkowania samochodem, ale widziałem ze jeszcze trochę wolnych miejsc na stojaku rowerowym zostało ;)

Cóż tanie mieszkania od budimexu wcale nie takie tanie, a jeszcze rok i zagęszczenie jak w chińskiej dzielnicy + szum stella-autostrady gratis.

Dobranoc sąsiedzi.

ewa_k

Postautor: ewa_k » 21 lip 2016, 8:13

Witam wszystkich,

zdaje sobie sprawe, że parkuje na dziko pod naszym blokiem i wiem, że jest to niezgodne z przepisami, jednak inaczej ani też gdzieś indziej się nie da...
Czy nie możemy korzystać z wypracowanej ścieżki załatwiania złego parkowania jak było do tej pory?
Mam tutaj na myśli zostawianie kartki z nr telefonu za szybą? Można przecież zadzwonić i poprosić o przeparkowanie lub poprosić ochroniarza żeby zrobił to w naszym imieniu....

Wczoraj wszyscy parkujący nieprawidłowow zostali obdarowania upomnieniami. Po rozmowie z urzędnikami okazało się, że przyjechali na wniosek mieszkańca naszego bloku.... Moim zdaniem troche niefajnie, bo można inaczej to rozwiązać, a nie sądze, że do owego mieszkańca nie zawitają nigdy jacyś goście, ekipa remontowa, itp. Każdy więc spotka się z problemem braku przepisowego miejsca do parkowania.

Będzie się nam wszyskim fajnie mieszkało, ino nie traćmy dobrego nastawienia! nawet jak czasami cieżko przejechać... :)

gucio

Postautor: gucio » 21 lip 2016, 8:28

Pani Ewo stosujemy sie do znaków i przepisów a skoro pani robi to z premedytacją to powinna być podwójna kara. . .
Wyladować towar z samochodu to 5 min góra 10 a potem odstawić samochód na parking i tyle w tej sprawie. . .

Luker10

Postautor: Luker10 » 21 lip 2016, 8:30

Już tłumaczę dla innych co Pani Ewa napisała:

"Wiem, ze źle robie, ale przecież to nie powód do karania, no nie?!"

Pozdrawiam

ewa_k

Postautor: ewa_k » 21 lip 2016, 8:56

Miałam nadzieje, że łamanie przepisów nie będzie motywem przewodnim tego wątku, mysliłam się, szkoda:
- każdy kto parkuje na naszym osiedlu w miejsach innych niż do tego wyznaczone, wie, że jest to niezgodne z przepisami, więc do ukarania podwójnego są wszyscy (mało odkrywcze, ale skoro wymaga komentarza ok)

Post przeze mnie rozpoczęty dotyczy zupełnie innego problemu i o tym chciałabym polemizować, a nie o sądzeniu przez Was mnie.
problem: mamy i będziemy mieć narastający problem z brakiem miejsc do parkowania. Warto więc już teraz skupić się na efektywnym rozwiązaniu tego problemu bez udziału Straży Miejskiej. Moim zdaniem dotychczasowe zostawianie numerów za szybą i prośba o przeparkowanie auta gdy to jest zaparkowane fatalnie lub gdy przeszkadza jest najlepszym, skutecznym, tanim, ludzkim rozwiazaniem Można bezpośrednio zadzwonić lub poprosić ochrone.

Może macie inne pomysły? A jeżeli uważacie, że tylko Straż, to dlaczego? Bo poza bolesnym aspektem finansowym lub złośliwością nie widze przewagi tego rozwiązania.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 21 lip 2016, 8:57

Może w końcu będzie ład i porządek. Jeśli ktoś dostanie 2 mandaty to przemyśli sprawę i w cenie tych mandatów po prostu wynajmie miejsce na parkingu na pasie przed Kościołem.

Może macie inne pomysły? A jeżeli uważacie, że tylko Straż, to dlaczego? Bo poza bolesnym aspektem finansowym lub złośliwością nie widze przewagi tego rozwiązania.

nie tylko aspekt finansowy, pozostaje jeszcze: estetyka, funkcjonalność, ład przestrzenny, porządek, drożność przejazdu dla służb, zimą więcej miejsca gdy śnieg spadnie...pewnie jeszcze parę innych aspektów można wymienić...

jas78

Postautor: jas78 » 21 lip 2016, 9:15

To gorsze niż mandat, bo o wiele bardziej upierdliwe. Zamiast zwyczajnie zapłacić trzeba stracić czas i stawić się w siedzibie SM. Ignorowanie wezwania jest niewskazane - mam znajomego ze SM i wiem, że w końcowym rozrachunku "doprowadzają" ignorującego wezwanie na posterunek. Sprawa zamiast mandatu kończy się wtedy sądem grodzkim i min. 500 zł.

ewa_k

Postautor: ewa_k » 21 lip 2016, 9:40

sam.slater pisze:wynajmie miejsce na parkingu na pasie przed Kościołem.

własnie po coś takiego umiesiłam post: rozwiązywać, leczyć, pomagać :) Thx
Możesz dać jakieś bliższe namiary na te parkinig?

sam.slater

Postautor: sam.slater » 21 lip 2016, 9:44

o ten parking mi chodzi, ale tam trzeba podjechać, popytać.

https://www.google.pl/maps/@50.0808941, ... 312!8i6656

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”