Metalowe wywiewy na dachu nowej inwestycji Centralna Park Kraków

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku D Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
sidney

Re: Metalowe wywiewy na dachu nowej inwestycji Centralna Park Kraków

Postautor: sidney » 18 lis 2016, 13:31

madziks pisze:
kustosz pisze:Pragnę przypomnieć sytuację z "naszego podwórka" dot. silikatów i pustaków.
Long story short - miały być silikaty i przyszli mieszkańcy zauważyli że tak nie jest - po wzmożonych zapytaniach do LCC temat został podjęty i wyjaśniony drogą oficjalną. Nie wiemy jak wyglądałaby komunikacja w tym temacie gdybyśmy (przyszli mieszkańcy) nie podjęli tematu.

Jeżeli było wykonywane co innego niż cegła lub silikat to nie powinno to być odebrane przez inspektora nadzorującego budowę.
I nie rozumiem czemu piszesz, że miał być sylikat skoro w projekcie jest napisane sylikat lub cegła.
I jeśli można wiedzieć z czystej ciekawości - co było wykonywane?

Porównywanie tej sytuacji do wentylacji również nie jest poprawne.
Nie wiem jak autor postu wyobraża sobie "zabudowanie" blaszaków z wentylacją.
Skąd wtedy miałaby się to powietrze dostawać i wydobywać z wentylacji skoro byłyby zabudowane?
Dodatkowo projekt stropodachu na bank nie przewiduje dodatkowego obciążenia od czegoś czym te blaszaki miałyby być zabudowane.
A na koniec zapytam, czy autor postu widział gdzieś aby konstrukcja wentylacji wyglądała inaczej?
Przecież to się specjalnie robi z takiej blachy, żeby obciążenie na stropodach było jak najmniejsze...

Madziks:
Wątek zmiany materiału konstrukcyjnego został opisany w innym wątku. Prześledź sobie to powinno Ci się wyjaśnić.

Oczywiście, że wykonuje się zabudowy instalacji na dachu które mają wyłącznie znaczenie wizualne. Wykonuje się je z blach perforowanych. Waga całego ustrojstwa jest nieznacząca dla obciążania konstrukcji. Bardziej problematyczne jest jej zamocowanie i uszczelnienie na styku warstw izolacji dachowych.

Przedmiotowe kanały bez wątpienia obsługują wymianę powietrza w garażu. Są usytuowane na dachu ponieważ nigdzie indziej nie dało się ich zlokalizować. Wynika to z Warunków technicznych:
Rozdział 6. Wentylacja i klimatyzacja
§ 152.
1. Czerpnie powietrza w instalacjach wentylacji i klimatyzacji powinny być zabezpieczone przed opadami atmosferycznymi i działaniem wiatru oraz być zlokalizowane w sposób umożliwiający pobieranie w danych warunkach jak najczystszego i, w okresie letnim, najchłodniejszego powietrza.
2. Czerpni powietrza nie należy lokalizować w miejscach, w których istnieje niebezpieczeństwo napływu powietrza wywiewanego z wyrzutni oraz powietrza z rozpyloną wodą pochodzącą z chłodni kominowej lub innych podobnych urządzeń.
3. Czerpnie powietrza sytuowane na poziomie terenu lub na ścianie dwóch najniższych kondygnacji nadziemnych budynku powinny znajdować się w odległości co najmniej 8 m w rzucie poziomym od ulic i zgrupowania miejsc postojowych dla więcej niż 20 samochodów, miejsc gromadzenia odpadów stałych, wywiewek kanalizacyjnych oraz innych źródeł zanieczyszczenia powietrza. Odległość dolnej krawędzi otworu wlotowego czerpni od poziomu terenu powinna wynosić co najmniej 2 m.
4. Czerpnie powietrza sytuowane na dachu budynku powinny być tak lokalizowane, aby dolna krawędź otworu wlotowego znajdowała się co najmniej 0,4 m powyżej powierzchni, na której są zamontowane, oraz aby została zachowana odległość co najmniej 6 m od wywiewek kanalizacyjnych.
5. Powietrze wywiewane z budynków lub pomieszczeń, zanieczyszczone w stopniu przekraczającym wymagania określone w przepisach odrębnych, dotyczących dopuszczalnych rodzajów i ilości substancji zanieczyszczających powietrze zewnętrzne, powinno być oczyszczone przed wprowadzeniem do atmosfery.
6. Wyrzutnie powietrza w instalacjach wentylacji i klimatyzacji powinny być zabezpieczone przed opadami atmosferycznymi i działaniem wiatru oraz być zlokalizowane w miejscach umożliwiających odprowadzenie wywiewanego powietrza bez powodowania zagrożenia zdrowia użytkowników budynku i ludzi w jego otoczeniu oraz wywierania szkodliwego wpływu na budynek.
7. Dolna krawędź otworu wyrzutni z poziomym wylotem powietrza, usytuowanej na dachu budynku, powinna znajdować się co najmniej 0,4 m powyżej powierzchni, na której wyrzutnia jest zamontowana, oraz 0,4 m powyżej linii łączącej najwyższe punkty wystających ponad dach części budynku, znajdujących się w odległości do 10 m od wyrzutni, mierząc w rzucie poziomym.
8. Usytuowanie wyrzutni powietrza na poziomie terenu jest dopuszczalne tylko za zgodą i na warunkach określonych przez właściwego państwowego inspektora sanitarnego.

Zauważcie, że kanały zlokalizowane są na stronie od dziedzińca, tak aby jak najmniej było je widać z drogi.

madziks

Postautor: madziks » 18 lis 2016, 14:34

Te kanały obsługują wymianę powietrza również z mieszkań.
Obudowane blachą perforowaną dalej pozostają obudowane blachą.

A tak nawiasem mówiąc, wydaje mi się, że na 6 piętrowych budynkach nie będzie ich widać z poziomu terenu.

sidney

Postautor: sidney » 18 lis 2016, 15:35

madziks pisze:Te kanały obsługują wymianę powietrza również z mieszkań.
Obudowane blachą perforowaną dalej pozostają obudowane blachą.

A tak nawiasem mówiąc, wydaje mi się, że na 6 piętrowych budynkach nie będzie ich widać z poziomu terenu.

A np takie rozwiązania koleżanka widziała ?:

Obrazek
zakrycie instalacji

kustosz

Postautor: kustosz » 18 lis 2016, 15:41

Liczę, że od strony estetycznej u nas też będzie taka ścianka zasłaniająca całość :)

madziks

Postautor: madziks » 18 lis 2016, 20:37

sidney pisze:A np takie rozwiązania koleżanka widziała ?:

Nie wiem czemu ale wyobraziłam sobie tą zabudowę zupełnie inaczej... Myślałam, że chodzi o zabudowanie dookoła każdego wylotu a nie jak na przykładzie, taką ścianą osłonową po całej długości budynku.

misstrout

Postautor: misstrout » 21 lis 2016, 12:11

Akurat ja będę na nie patrzyć codziennie rano wyglądając przez okno własnej sypialni więc nie ukrywam, że miło by mi było gdyby nie straszyły ;)

kustosz

Postautor: kustosz » 21 lis 2016, 12:16

misstrout pisze:Akurat ja będę na nie patrzyć codziennie rano wyglądając przez okno własnej sypialni więc nie ukrywam, że miło by mi było gdyby nie straszyły ;)

Trzeba być dobrej myśli, ewentualnie podpytać w LCC czy w projekcie są planowane jakieś estetyczniejsze wykończenia.
Generalnie byłem wczoraj zobaczyć jak budowa i stwierdzam, że to wygląda całkiem znośnie na żywo. Wręcz normalnie :)

misstrout

Postautor: misstrout » 21 lis 2016, 12:18

kustosz pisze:
misstrout pisze:Akurat ja będę na nie patrzyć codziennie rano wyglądając przez okno własnej sypialni więc nie ukrywam, że miło by mi było gdyby nie straszyły ;)

Trzeba być dobrej myśli, ewentualnie podpytać w LCC czy w projekcie są planowane jakieś estetyczniejsze wykończenia.
Generalnie byłem wczoraj zobaczyć jak budowa i stwierdzam, że to wygląda całkiem znośnie na żywo. Wręcz normalnie :)

No liczę na to ;) Zresztą, będę dopytywać i zgłaszać "pretensje" jak już pójdę na oględziny i zobaczę jak to wygląda z góry :)

Żeby nie było, nie mam jakiś absurdalnych wymagań i wyobrażeń. Nie wyobrażałam sobie, że to będzie wyglądać jak na makiecie bo tam to prawie nic nie ma. Po prostu tu gdzie mieszkam teraz mam podobny widok na dach sąsiedniego budynku i jest to nieporównywalnie mniejsze. Właściwie ciąg rur obsadzony trawką... no ale ceny za metr dużo wyższe... Deweloper - Salwator.
No i mąż twierdzi, że dodatkowe różnice to węższy i wyższy blok na Centralnej i brak wentylacji garażu na poziomie 0 tylko wszystko idzie przez cały blok.

Obrazek

Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”