[Bud. D] Różnica kolorów na elewacji inwestycji Centralna Park od LC Corp
Zauwazyliscie moze, ze na poludniowej stronie jest roznica w kolorze szarej elewacji (na samej gorze)? Byc moze tynk byl jeszcze swiezy i nie wysechl, nie wiem kiedy robiono te czesc, niemniej bylismy tam w niedziele i na zywo rowniez widoczna byla ta roznica, wlasciwie nawet bardziej niz na zdjeciu. Orientuje sie ktos, jak dlugo schnie taki tynk? Pytam z czystej ciekawosci, bo jak przypominam sobie wykanczanie blokow na naszym obecnym osiedlu, mimo przerw w pracach i kontynuacji po weekendzie, nie bylo wlasciwie roznicy w kolorach miedzy swiezym a juz wyschnietym tynkiem.

To jest raczej kwestia dni i kolor powinien być identyczny. Raczej nie powinni odbierać jeśli będą takie zonki.
Na zdjęciu wygląda na świeży. Będę jutro na miejscu to się okaże czy coś się zmieniło.
Na zdjęciu wygląda na świeży. Będę jutro na miejscu to się okaże czy coś się zmieniło.
Re: [Bud. D] Ocieplanie i elewacja inwestycji Centralna Park LC Corp Kraków
Poniżej zdjęcia z dzisiaj.
Niestety różnica w kolorze jest widoczna nadal. Nieco inny odcień. Niestety zauważyłem też dwa mankamenty od ul. Galicyjskiej przy dużych balkonach. Niby nic wielkiego, ale raczej powinno to być zrobione bardziej starannie.
Cieszy natomiast fakt, że cała ściana jest już gotowa i właśnie rozbierają rusztowanie.

Bardzo niechlujne zakończenie po rusztowaniu nad barierką po lewej stronie, oraz "plama" po lewej balkonu na parterze

Cała ściana od strony Expo już gotowy

Różnica w kolorach jest widoczna ;/
Niestety różnica w kolorze jest widoczna nadal. Nieco inny odcień. Niestety zauważyłem też dwa mankamenty od ul. Galicyjskiej przy dużych balkonach. Niby nic wielkiego, ale raczej powinno to być zrobione bardziej starannie.
Cieszy natomiast fakt, że cała ściana jest już gotowa i właśnie rozbierają rusztowanie.

Bardzo niechlujne zakończenie po rusztowaniu nad barierką po lewej stronie, oraz "plama" po lewej balkonu na parterze

Cała ściana od strony Expo już gotowy

Różnica w kolorach jest widoczna ;/
Dzieki za aktualizacje
Czyli tak jak sie obawialem, raczej nie jest to kwestia niewyschniecia ciemniejszej czesci - od jej polozenia minal juz przynajmniej tydzien. Gdyby tam byl jeszcze taki uskok, jak w innych miejscach, nie rzucaloby sie to w oczy, ale na plaskiej powierzchni mankament widac wyraznie i wyglada co najmniej slabo 

no to zje..li.
Też miałem nadzieje, ze to świeża warstwa która po wyschnięciu będzie jednolita.
Proponuje skierować pismo do kierownika projektu z prośbą o wyjaśnienie tej nieprawidłowości. Tak jak robiliśmy to w przypadku zmiany materiału konstrukcyjnego.
Ponadto w mojej ocenie, trzeba będzie zawnioskować o ustosunkowanie się do nie właściwej technologii wykonywania robót malarskich. Skoro zdjęci są z dzisiaj to chłopaki malują na w śniegu i przy temp poniżej 5stC. Wątpię żeby którykolwiek system wypraw elewacyjnych nadawał się do stosowania w takich warunkach atmosferycznych. Obawiam się, że rezultatem takich poczynań będzie odparzanie warstwy farby (oby tylko farby) na wiosnę.
Spróbuje sklecić jakąś propozycję pisma przez weekend.
Ps. gdzie jest inspektor nadzoru... (?)
Też miałem nadzieje, ze to świeża warstwa która po wyschnięciu będzie jednolita.
Proponuje skierować pismo do kierownika projektu z prośbą o wyjaśnienie tej nieprawidłowości. Tak jak robiliśmy to w przypadku zmiany materiału konstrukcyjnego.
Ponadto w mojej ocenie, trzeba będzie zawnioskować o ustosunkowanie się do nie właściwej technologii wykonywania robót malarskich. Skoro zdjęci są z dzisiaj to chłopaki malują na w śniegu i przy temp poniżej 5stC. Wątpię żeby którykolwiek system wypraw elewacyjnych nadawał się do stosowania w takich warunkach atmosferycznych. Obawiam się, że rezultatem takich poczynań będzie odparzanie warstwy farby (oby tylko farby) na wiosnę.
Spróbuje sklecić jakąś propozycję pisma przez weekend.
Ps. gdzie jest inspektor nadzoru... (?)
Może dopisz jeszcze do pisma że trawa wydaje Ci się za mało zielona, a biały kolor na elewacji jeset zbyt blady? Ludzie, ogarnijcie się trochę. Dopiero co to położyli, mi na domu rodzinnym farba na elewacji schła ponad tydzień. Po drugie nie wiem jak bardzo Wam to przeszkadza, ale ja wolę żyć w takiej wersji bloku niż mieć opóźniony odbiór o 3 miesiące przez jakieś durne pisma i konieczność ponownego malowania, stawiania rusztowania, itd. Jak widzę te wypowiedzi na temat tych kolorów, planowania placu zabaw czy tego jak brzydkie są elementy wentylacji na dachu to nie wiem czy się śmiać czy płakać.
Co do robienia elewacji w zimie, to zanim się wypowiesz to racz chociaż sprawdzić czy wiesz o czym mówisz. Poniżej pierwszy wynik z googla:
dom.pl/preparat-umozliwiajacy-prace-przy-elewacji-zima.html
Co do robienia elewacji w zimie, to zanim się wypowiesz to racz chociaż sprawdzić czy wiesz o czym mówisz. Poniżej pierwszy wynik z googla:
Witam
Dawno już się nie wypowiadałem ale jak widzę opinie "specjalistów" jak deceq to mi się flaki przewracają. To się może lepiej spytaj szwagra w jakim miesiącu robił elewację na domu rodzinnym, bo twoja wiedza w temacie wygląda na tak rozległą że hej... (poza tym spójrz w załącznik...)
Nie jestem specjalistą od elewacji ale tak się składa że budownictwo jest tematem z którym spotykam się na codzień. Poprzednim razem otrzymaliśmy od inwestora bardzo lakoniczną odpowiedź w stylu thermopor aku jest lepszy od silikatu i już bo my tak mówimy i już. A moim zdaniem prawda jest taka że stosując lżejszy materiał mogli sobie pozwolić na oszczędności na zbrojeniu stropów, a cena samego materiału to już inna kwestia, można toczyć dyskusję akademicką co jest lepsze i nie jest się w stanie dojść do jasnej odpowiedzi, w każdym razie tamta zamiana nie jest najgorsza.
Do rzeczy.
Tym razem mamy do czynienia z czymś troszkę innym, a mianowicie możliwymi oszczędnościami na dogrzewaniu elewacji. Harmonogram wpłat na konto zakładał skończenie oraz odebranie elewacji wpisem do dziennika budowy do 30.11.2016. Można więc przypuszczać, że nie zakładano wykonywania prac w warunkach zimowych.
W jaki sposób możemy się obronić?
Popieram napisanie pisma przez kolegę sidney'a i również mogę się pod nim podpisać rękami i nogami. W piśmie należy wystąpić o przedstawienie wybranej technologii wykonywania elewacji oraz podanie materiałów jakie zostały użyte do wykonania. Każdy materiał budowlany posiada coś takiego jak karta techniczna np.
ocieplenie.pl/farba-silikatowa-elewacyjna-atlas-arkol-s-10-l.html?gclid=Cj0KEQiA-MPCBRCZ0q23tPGm6_8BEiQAgw_bAu1rl1vL0WxUyAfGwyF-ZHtSTw79Btio9zg3-p2vZbcaAlK08P8HAQ
wchodzimy w załącznik i tam jest karta techniczna i można sobie sprawdzić w jakich warunkach można stosować dany materiał i inne ciekawostki.
Należy także poprosić o przedstawienie dowodów dostawy danego materiału na budowę np. "wz" bo trochę musiało tego być, bo inaczej znowu każą nam się wypchać sianem, powiedzą że użyli materiału X a na prawdę zamienią na Y, a także wyjaśnienie w jaki sposób zostało przygotowane podłoże przed naniesieniem warstw wykończeniowych. To czy elewacja została wykonana prawidłowo i układ warstw wbrew pozorom nie jest tak trudno sprawdzić.
PS. Wolę poczekać miesiąc dłużej i wiedzieć, że wszystko jest ok niż potem patrzeć jak tynk po kilku zimach sypie mi się na balkon.

Dawno już się nie wypowiadałem ale jak widzę opinie "specjalistów" jak deceq to mi się flaki przewracają. To się może lepiej spytaj szwagra w jakim miesiącu robił elewację na domu rodzinnym, bo twoja wiedza w temacie wygląda na tak rozległą że hej... (poza tym spójrz w załącznik...)
Nie jestem specjalistą od elewacji ale tak się składa że budownictwo jest tematem z którym spotykam się na codzień. Poprzednim razem otrzymaliśmy od inwestora bardzo lakoniczną odpowiedź w stylu thermopor aku jest lepszy od silikatu i już bo my tak mówimy i już. A moim zdaniem prawda jest taka że stosując lżejszy materiał mogli sobie pozwolić na oszczędności na zbrojeniu stropów, a cena samego materiału to już inna kwestia, można toczyć dyskusję akademicką co jest lepsze i nie jest się w stanie dojść do jasnej odpowiedzi, w każdym razie tamta zamiana nie jest najgorsza.
Do rzeczy.
Tym razem mamy do czynienia z czymś troszkę innym, a mianowicie możliwymi oszczędnościami na dogrzewaniu elewacji. Harmonogram wpłat na konto zakładał skończenie oraz odebranie elewacji wpisem do dziennika budowy do 30.11.2016. Można więc przypuszczać, że nie zakładano wykonywania prac w warunkach zimowych.
Popieram napisanie pisma przez kolegę sidney'a i również mogę się pod nim podpisać rękami i nogami. W piśmie należy wystąpić o przedstawienie wybranej technologii wykonywania elewacji oraz podanie materiałów jakie zostały użyte do wykonania. Każdy materiał budowlany posiada coś takiego jak karta techniczna np.
ocieplenie.pl/farba-silikatowa-elewacyjna-atlas-arkol-s-10-l.html?gclid=Cj0KEQiA-MPCBRCZ0q23tPGm6_8BEiQAgw_bAu1rl1vL0WxUyAfGwyF-ZHtSTw79Btio9zg3-p2vZbcaAlK08P8HAQ
wchodzimy w załącznik i tam jest karta techniczna i można sobie sprawdzić w jakich warunkach można stosować dany materiał i inne ciekawostki.
Należy także poprosić o przedstawienie dowodów dostawy danego materiału na budowę np. "wz" bo trochę musiało tego być, bo inaczej znowu każą nam się wypchać sianem, powiedzą że użyli materiału X a na prawdę zamienią na Y, a także wyjaśnienie w jaki sposób zostało przygotowane podłoże przed naniesieniem warstw wykończeniowych. To czy elewacja została wykonana prawidłowo i układ warstw wbrew pozorom nie jest tak trudno sprawdzić.
PS. Wolę poczekać miesiąc dłużej i wiedzieć, że wszystko jest ok niż potem patrzeć jak tynk po kilku zimach sypie mi się na balkon.

viper pisze:Witam
Do rzeczy.
Zgadzam się, i ten sam fragment dotyczący zaproponowanego przez decequ-pa miałem zaznaczyć w odpowiedzi

Co do pisma, też myślałem o dokumentach WZ ale wątpię żeby przekazali nam je na dzisiejszym etapie robót. Mam jednak nadzieje, że znajda się w dokumentacji powykonawczej, ale napiszę o tym.
Niestety sprawa już się zadziała i tego nie naprawimy, uważam jednak, że warto aby jakiś ślad w postaci pisma i (mam nadzieje) odpowiedzi dewelopera w powyższej kwestii zaistniał.
Przygotuje coś to podyskutujemy

deceq pisze:Ja wolę żyć w takiej wersji bloku niż mieć opóźniony odbiór o 3 miesiące przez jakieś durne pisma i konieczność ponownego malowania, stawiania rusztowania, itd. Jak widzę te wypowiedzi na temat tych kolorów, planowania placu zabaw czy tego jak brzydkie są elementy wentylacji na dachu to nie wiem czy się śmiać czy płakać.
A ja wole zyc w wersji bloku, w ktorej elewacja nie sypie mi sie na leb. Jesli cos jest podejrzane, to warto sprawdzic. Porownywanie tej kwestii do placu zabaw, w ktorej faktycznie niektorzy nieco odlecieli ze swoimi oczekiwaniami, ma sie jak piernik do wiatraka. A robota 'byle szybko, byle jak' to zadna robota i w niektorych kwestiach, jak chociazby na polskich drogach, widac jej efekty. Prawda jest taka, ze poludniowa sciane zaczeli robic jakies 6 tygodni temu, kiedy byla jeszcze przyzwoita pogoda, i ruszali sie jak muchy w smole, natomiast teraz zaczal gonic ich termin i zasuwaja. A w poprzednim tygodniu temperatura w ciagu dnia spadala ponizej zera.
Co wiecej, do formalnego terminu oddania jest jeszcze 8 miesiecy, takze spokojnie panie deceq - zdążą, a nawet lepiej - beda przed terminem.
@viper - pelna zgoda.
Re: [Bud. D] Różnica kolorów na elewacji inwestycji Centralna Park od LC Corp
deceq pisze:Może dopisz jeszcze do pisma że trawa wydaje Ci się za mało zielona, a biały kolor na elewacji jeset zbyt blady? Ludzie, ogarnijcie się trochę. Dopiero co to położyli, mi na domu rodzinnym farba na elewacji schła ponad tydzień. Po drugie nie wiem jak bardzo Wam to przeszkadza, ale ja wolę żyć w takiej wersji bloku niż mieć opóźniony odbiór o 3 miesiące przez jakieś durne pisma i konieczność ponownego malowania, stawiania rusztowania, itd. Jak widzę te wypowiedzi na temat tych kolorów, planowania placu zabaw czy tego jak brzydkie są elementy wentylacji na dachu to nie wiem czy się śmiać czy płakać.
BRAWO TY!

Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”