[Bud. D] Budowa I etapu inwestycji Centralna Park LC Corp

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku D Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
sylwuszka

Re: Budowa I etapu inwestycji Centralna Park LC Corp Kraków forum

Postautor: sylwuszka » 01 lip 2016, 14:56

Mnie zastanawia jedno, czy mając takie "przyspieszenie" będą starali się szybciej skończyć budowę czy np. przerzucą część ekipy na drugi etap, albo inną inwestycję i koniec końców nasz blok zostanie oddany o czasie.

Awatar użytkownika
jafarek
Kontaktowanie:

Postautor: jafarek » 01 lip 2016, 16:40

Pitu pitu a tu mailik:

Szanowni Państwo!
Niniejsza wiadomość jest przeznaczona dla naszych Klientów, którzy w umowie przedwstępnej/deweloperskiej mają określony termin płatności kolejnej transzy na: „w ciągu 14 dni od otrzymania zawiadomienia o ukończeniu stanu surowego otwartego budynku potwierdzonego stosownym wpisem do dziennika budowy”.

abcd

Postautor: abcd » 01 lip 2016, 20:16

Hehe wiedzialam, ze mail o transzy ma byc wczesniej, ale nie o 2 msc :lol: mile zaskoczenie.

Lineker

Postautor: Lineker » 03 lip 2016, 10:28

Witam,czytam sobie forum mieszkańców/moich sąsiadów z resztą/ i trochę jestem zaskoczony. Bloku nie oddadzą wcześniej niż w terminie bo poprostu im się to nie opłaca.Budowa idzie super, blok pięknieje w oczach ale zanim oddadzą nam do użytkowania muszą wybudować w stanie surowym drugi budynek. W sumie to bardzo rozsądne. Po co mamy przeszkadzać im w budowaniu łażąc tam i z powrotem. Tak czy inaczej doczekamy się, bądzmy cierpliwi:).
Co do ul. Galicyjskiej , po drugiej stronie są stare budynki przemysłowe i te zaznaczone na wizualizacji stoją tam już od dawna.
Pozdrawiam

Wrona

Postautor: Wrona » 03 lip 2016, 12:04

@Lineker twoje wywody nie mają sensu.
Po pierwsze deweloperowi opłaca się skończyć wcześniej bo wcześniej będzie miał 100% sorków na koncie od kupujących.
Po drugie nasz blok do zakończenia stanu 0 wykonano w 11 miesięcy przy bardzo łagodnej zimie. Zakładając że taka będzie kolejna zima to i tak stan 0 drugiego bloku powstanie po terminie przekazania kluczy wskazanym przez dewelopera w naszej inwestycji.

TomaToma

Postautor: TomaToma » 03 lip 2016, 14:26

Lineker pisze:Muszą wybudować w stanie surowym drugi budynek. W sumie to bardzo rozsądne. Po co mamy przeszkadzać im w budowaniu łażąc tam i z powrotem. Tak czy inaczej doczekamy się, bądzmy cierpliwi:).
Nie, na budowach osiedli mieszkańcy oddanych bloków nie łażą tam i z powrotem po terenie kolejnych budów, bo te po prostu się ogradza, aby wszystko odbywało się bezkolizyjnie...

Lineker

Postautor: Lineker » 03 lip 2016, 20:09

Może i wywody a jak będzie i kto ma rację okaże się niebawem:). Tak czy inaczej wszystkim życzę szybkiego wprowadzenia się do nowego "M".

sidney

Postautor: sidney » 04 lip 2016, 10:13

Oczywistym jest, że Inwestorowi opłaca się oddać inwestycje w jak najkrótszym czasie. Im wcześniej ma pieniądze na koncie tym szybciej generują mu zyski a co za tym idzie jest ich więcej (tak ogólnikowo). Wg mnie, za oddaniem inwestycji w prognozowanym terminie (czerwiec 17r) może przekonywać jedynie argument wypłaty środków z MDM w prognozowanej dacie wg umowy. Nie wiem jednak do końca, czy rzeczywiście jest tak, że jeśli mdm przewidziany jest do wypłaty np na lipiec 17r to nie ma możliwości wcześniejszej wypłaty środków... (?). Jeśli by tak było, to deweloperowi mogło by się nie opłacać wcześniejsze oddanie inwestycji do użytkowania.
Wg mnie, realizacja mogła być skończona nawet z końcem roku... ale to już decyzja dewelopera.

Pegaso

Postautor: Pegaso » 05 lip 2016, 11:33

Witajcie
Co do transzy z MDM to wyplata musi nastawić w 2017 - u nas jest to poczatek stycznia 2017 :)
Nie wiem po co ktoś miał by mieć w harmonogramie wypłatę na lipiec 2017.
Środki z roku 2017 mogą byc już wypłacane w styczniu ( o ile oczywiście stan zaawansowania robót na to pozwala)

sidney

Postautor: sidney » 05 lip 2016, 15:52

Pegaso pisze:Witajcie
Co do transzy z MDM to wyplata musi nastawić w 2017 - u nas jest to poczatek stycznia 2017 :)
Nie wiem po co ktoś miał by mieć w harmonogramie wypłatę na lipiec 2017.
Środki z roku 2017 mogą byc już wypłacane w styczniu ( o ile oczywiście stan zaawansowania robót na to pozwala)

Ja w umowie kredytowej mam wpisaną konkretną datę wypłaty środków z mdm, tożsamą z datą zakończenia inwestycji wpisaną w umowie deweloperskiej. Jeśli faktycznie jest tak, że środki z mdm mogą być wypłacone w czas okresie roku (np. 20017) bez względu na założoną konkretną datę, to faktycznie, wg mnie dewelopera nic nie trzyma aby zakończyć inwestycję i oddać do użytkowania przed określonym terminem umownym.
Człowiek kombinuje a wystarczy zapytac wójka google :)
"9. Uruchomienie kredytu. Klient wraz z dokumentami do uruchomienia kredytu lub pierwszej transzy składa wniosek o wypłatę dofinansowania. Dofinansowanie wypłacane jest zawsze jako ostatnia część świadczeń pieniężnych, bezpośrednio na konto zbywcy nieruchomości.

Zmiana terminu wypłaty jest możliwa ale tylko pod warunkiem, że rok wypłaty środków jest zgodny z rokiem wskazanym we wniosku nabywcy o dofinansowanie wkładu własnego. Zmiana daty wypłaty dofinansowania jest możliwa pod warunkiem zaakceptowania przez Bank pisemnego wniosku Kredytobiorcy złożonego nie później niż na 14 dni roboczych przed wskazaną planowaną datą wypłaty oraz dodatkowo pod warunkiem złożenia przez Nabywcę nowego wniosku o wypłatę dofinansowania wkładu własnego ze środków Funduszu Dopłat.

Brak wypłaty środków z tytułu dofinansowania w roku wskazanym we wniosku powoduje utratę prawa do dofinansowania. Konieczne jest ponowne wnioskowanie o przyznanie dofinansowania z funduszu na kolejny rok."

Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”