[Bud. D] Komórka wspólna / wózkownia w inwestycji Centralna Park LC Corp

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku D Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
misstrout

Re: Komórka wspólna / wózkownia w inwestycji Centralna Park LC Corp

Postautor: misstrout » 02 lip 2016, 13:23

No ładnie, jeszcze blok nie oddany a już sprzeczki we wspólnocie ;D

Ja myślę, że najlepiej opracować jakąś listę tematów do przedyskutowania na pierwszym zebraniu. Zgadzam się, że wózkownia i miejsce na rowery powinny być osobno.
Od 5 lat wynajmuję mieszkanie gdzie w garażu nie ma żadnych miejsc na takie rzeczy a zarządca zakazuje trzymać cokolwiek w miejscach wspólnych. Trzymam towery na balkonie i jest to mocno upierdliwe.

Co do parku to przecież nie ma planów, tylko orientujemy się w możliwościach. Czy to kosztuje? Czy to źle, że ludzie chcą mieć fajnie? :)

abcd

Postautor: abcd » 02 lip 2016, 13:45

Boston pisze:No a ja mam do was pytanie czysto techniczne - bo wszyscy tu juz planujecie jak to bedzie fajnie kupic 2 miejsca postojowe i przerobic je na miejsca na wozki i rowery - no niby idea wydaje sie spoko ale po pierwsze to Lcc jest wlascicielem tych 2 miejsc postojowych i cena jednego to 30K. Wiec lacznie za 2 wyjdzie 60K + koszty przerobienia. Te miejsca trzeba kupic ale jako kto? Wspolnota? Czyli co wszyscy bedziemy musieli wyrzucic na to kase mimo, ze nie potrzebuje miejsca na wozek? No nie - i raczej mojego zdania bedzie duzo ludzi. Dodatkowo z tej "gigantycznej" powierzchni trzeba bedzie dla wszystkich wylascicieli wydzielic ich czesc co pewnie oznacza dodatkowe koszty w postaci np aktow notarialnych. Sorry ale jezeli macie rowery i wozki a nie macie komorki lokatorskiej to albo trzymajcie je w domu/na balkonie albo w aucie. W naszym obecnym mieszkaniu nie mamy komorki lokatorskiej i nikt nie wpadl na pomysl wykupiniea garazu zeby ja zrobic - nie masz gdzie trzymac swoich rzeczy to jest to tylko i wylacznie twoj problem a nie wspolnoty.

przecież jest mowa o tym, ze pomieszczenia istnieją więc nikt nic nie każe Ci kupować.
Ja jestem szczesliwym posiadaczem jednej z aż 12 komórek. niestety nie zdążyłam kupić większej niż 2,8 m2. 2 rowery, 2 wózki, sanki, opony oraz choinka tam nie wejdą. Owszem to mój problem gdzie to pomieszczę. Jednak po to by nie stwarzać zagrożenia na klatce schodowej, gdzie nie można trzymac rzeczy, a balkon nie wszystko przyjmie...warto pomyśleć o wygospodarowaniu pomieszczenia. Mam nadzieję, ze się nie będzie potykał o czyjś rower idąc do windy:/ a tym bardziej o wózek, którego - gwarantuje, nikt na balkon ani do piwnicy ani do auta nie schowa ze względów higienicznych i czuysto praktycznych. Będzie wadził na klatce.

Raffle

Postautor: Raffle » 02 lip 2016, 14:08

Myślę, że każdy, kto mieszkał w bloku, ma świadomość jego ograniczeń. Choć byśmy chcieli, niestety ciężko pozwolić sobie w nim na wszystko, czego by się potrzebowało. Wątek finansowy wspomnianych miejsc postojowych został już tu parokrotnie poruszony, ale entuzjaści stworzenia z nich wózkowni/rowerowni zdają się go ignorować? Jak już zostało zaznaczone, na wstępie 60.000 zł, następnie koszty notarialne dla każdego z mieszkańców na ten promil powierzchni, kolejno koszty aranżacji przestrzeni, wreszcie comiesięczny czynsz oraz coroczny podatek od części nieruchomości. Ja osobiście jestem zdziwiony o tyle, że choć od lat żyję na naprawdę niewielkim metrażu, bez komórki i miejsca parkingowego, w życiu nie przyszło mi oczekiwać, żeby wspólnota jako całość ponosiła jakikolwiek koszt w związku z moimi dodatkowymi potrzebami. Miejsca parkingowe nadal są dostępne, więc wszelkie zainteresowane osoby mogą je wciąż nabyć i - na własne potrzeby - dowolnie zaaranżować. Jeśli kogoś nie stać - rozumiem, mnie też przed laty przy zakupie mieszkania stać nie było. Czekałem i oszczędzałem, by po długim czasie móc sprawić sobie miejsce postojowe, bo manna z nieba nie leciała. Może więc trochę racjonalności w tym wszystkim.

@abcd, moja znajoma trzyma wózek w bagażniku, do mieszania udając się jedynie z nosidełkiem. Właśnie ze względów praktycznych, by nie wadził jej w mieszkaniu ;)

Boston

Postautor: Boston » 02 lip 2016, 14:20

Nie chodzi tu o klotnie miedzy mieszkancami tylko realne patrzenie na sytuacje i mozliwosci.

Jak juz kilak osob pisalo koszty takiej imprezy sa ogromne do czego nalezy doliczyc pozniejsze utrzymanie tego przybytku.

Podeslalem juz zainteresowanym nieinwazyjne rozwiazanie z sytuacji w postaci sprytnych schowkow garazowych - koszt to od 3000 do 5000 zl.

@abcd - przyklad podany prze @Raffle z chowaniem do samochodu wozka wydaje sie bardzo sensowny i nie kosztuje majatku - a mowienie ze ze wzgledow higienicznych tam go nie trzymasz to jak jedziesz samochodem gdzies kupujesz nowy wozek na miejscu? tego nie kumam :shock: :?: :?:

abcd

Postautor: abcd » 02 lip 2016, 14:29

Boston pisze:
@abcd - przyklad podany prze @Raffle z chowaniem do samochodu wozka wydaje sie bardzo sensowny i nie kosztuje majatku - a mowienie ze ze wzgledow higienicznych tam go nie trzymasz to jak jedziesz samochodem gdzies kupujesz nowy wozek na miejscu? tego nie kumam :shock: :?: :?:

hehe no nie jest to "bardzo sensowny" przykład. Trzeba mieć samochód na miejscu cały dzień, a ja nie mam, gdy mąż jest w pracy + mieć co zrobić z dziećmi w czasie chowania i wyciągania sprzętu. Często po prostu idziesz na spacer, na zakupy, nie używając samochodu:) higienicznie mam problem z piwnicami bo się tam jednak kurzy i są spaliny.

Boston

Postautor: Boston » 02 lip 2016, 14:33

Wiec kolejny raz wroce do boxow garazowych - jezeli ktos ma miejsce postojowe to moze sobie go tam postawic - takie sprytne cos nie wymaga nawet instalowania:

boksy.sabaj.pl/pl/index.php?page=opis

Zapraszam do przeczytania na stronie producenta.

Raffle

Postautor: Raffle » 02 lip 2016, 14:36

Jeszcze jeden aspekt mi przyszedł do głowy - powierzchnia, jaką owe miejsca parkingowe stworzą. Będzie to jak zakładam maksymalnie 25 m^2 łącznie. Mamy 150 mieszkań w bloku, a tylko tutaj na forum już 2 osoby wspomniały o posiadaniu łącznie 4 rowerów, do tego po jednym wózku, w tym jednego bliźniaczego. I szczerze - już nawet pomijając te wszelkie koszty i przygody - taka powierzchnia dla takiej liczby ma być praktyczna i funkcjonalna?

TomaToma

Postautor: TomaToma » 03 lip 2016, 14:20

Czytam i szczerze mówiąc nie wierzę. W moim obecnym bloku jest wózkownia na każdą klatkę, gdzie klatka liczy tylko 30 mieszkań. Wózkownia jest zdecydowanie większa niż miejsce parkingowe i niestety nie da się tam nawet szpilki wcisnąć przy korzystaniu z niej przez kilkorga mieszkańców. A Wy myślicie o takim rozwiązaniu na 150 mieszkań? W dodatku tak kosztownym? Pomijam już czysto matematyczny fakt, że takie pomieszczenie dawałoby 0,16 m2 na mieszkanie, tj. kwadrat o boku 40cm! Wystarczy użyć po prostu wyobraźni, że to nie ma sensu bytu, bo nawet zakupienie takich miejsc na każdą z klatek byłoby niewystarczające. Także z całym szacunkiem - ludzie, trochę pomyślunku...

Mam natomiast pomysł - przecież osoby zainteresowane zaaranżowaniem miejsca na komórkę, mogą spokojnie mimo braku spokrewnienia, dokonać takiego zakupu w kilkuosobowych grupach, bez konieczności angażowania w to całej liczącej 150 mieszkań wspólnoty. A propos argumentów odnośnie praktyczności czy wręcz wygody - naprawdę, jeszcze raz z szacunkiem - to jest problem poszczególnych osób. Choć większość mieszkańców stanowić będą ludzie młodzi, naprawdę nie wszyscy muszą posiadać dzieci i tym samym być uszczęśliwiani takimi pomysłami. My, z powodu wspomnianego wcześniej, nasz wózek również trzymaliśmy w bagażniku samochodu i przeżyliśmy. Na rynku są wózki, które po złoże,niu zajmują niewiele miejsca, wystarczy się rozejrzeć. A co do samego faktu posiadania, był to po prostu okres przejściowy. Dało się.

Choć dopiero kupiliśmy mieszkanie a blok jeszcze powstaje, zaskoczony jestem tego typu pomysłami. Mam nadzieję, że kolejne będą bardziej racjonalne, bo naprawdę jak już ktoś wspomniał, w bloku trzeba się liczyć z pewnymi ograniczeniami, a jako wspólnota będziemy mieć poważniejsze problemy związane z utrzymaniem, funduszem remontowym, ubezpieczeniami i innymi kosztami.

abcd

Postautor: abcd » 03 lip 2016, 21:09

Hehe sorry ale ja nie mam kasy na boxy, na kupowanie miejsc dodatkowych. Moj wozek pewnie bedzie stal pod mieszkaniem, bo codziennie chodze na spacery, zakupy itp na nogach a nie samochodem. Zazdroszcze waszym partnerkom sily fizyczycznej do dzwigania dzieci, wozka i zakupow codziennie. Ja jestem wygodna i lubie miec blisko, bez rwania 30 kg :lol: duzo sasiadow jest mlodych, dzieci beda i "problem" bedzie. Nie kazdy ma auto, maly wozek, duzy bagaznik, jedno dziecko i kupe forsy. Na podejsciu "ja nie potrzebuje, to ty nie bedziesz mial" trudno zbudowac wspolnote.
Mimo, ze ja za 2 lata tez nie bede potrzebowac, to jestem za wozkownia, bo skoro deweloper przewiduje pomieszczenia, ktore mozemy zagospodarowac, to dlaczego nie pomoc dziewczynom komfortowo opiekowac sie dziecmi? Bo one skorzystaja, a Wy nie?

TomaToma

Postautor: TomaToma » 04 lip 2016, 9:33

Odnośnie zrobienia wózkowni z pomieszczeń ogólnodostępnych stworzonych przez LCC, nikt nie wyraził tu żadnej krytyki, a tym bardziej nikt nie protestował. Jeśli faktycznie te pomieszczenia powstaną i LCC zdecyduje się z nich zrobić wózkownię i/lub rowerownię - ja osobiście nie mam nic przeciwko i zakładam, ze inni również. Krytyka dotyczyła wyłącznie pomysłu zakupu miejsc parkingowych i angażowania w to całej wspólnoty. Czytanie ze zrozumieniem nie boli. Tak jak Ty nie masz pieniędzy na boksy, tak nie wszyscy musza je mieć na kupno miejsc dla dobra innych. Pociski personalne zignoruje.

Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”