Wydaje mi sie ze nie moze ktos narzucic nam ze z tego dstawcy mamy korzystac i kropka.
Wiec kazdy moze zerwax umowe i miec dostawce odpowiedzniego dla siebie. A jesli chodzi o prad ktory dzielimy wspolnie to tak jak wypowiadaliscie sie nalezy to juz od wspolnoty.
[Bud. D] Energia elektryczna - FV i dostawca prądu do mieszkań - Centralna Park
Re: [Bud. D] Energia elektryczna - FV i dostawca prądu do mieszkań - Centralna Park
z tego co widze po swoich dawnych fakturach z Tauronu to wychodzi 0,73 zł/kwh (w tym sa to wszystkie ich koszty i opłaty administracyjne itp). wiec ta cala Polenergia nie jest wcale tansza od Tauronu- co zapewnialo mi LCC
Re: [Bud. D] Energia elektryczna - FV i dostawca prądu do mieszkań - Centralna Park
Izuuu pisze:Wydaje mi sie ze nie moze ktos narzucic nam ze z tego dstawcy mamy korzystac i kropka.
Wiec kazdy moze zerwax umowe i miec dostawce odpowiedzniego dla siebie. A jesli chodzi o prad ktory dzielimy wspolnie to tak jak wypowiadaliscie sie nalezy to juz od wspolnoty.
Pełna zgoda. Rozchodzi się natomiast jeszcze o prąd, z którego korzysta wspólnota, tj. oświetlenie klatek, garażu, parkingu itp.
Z mojej rozmowy z Pania z Polenergi wnioskuje, ze I tak w oplacie zmiennej czyli 0.81 zl za kwh 60% to oplata dystrybucyjna wlasciciela infrastruktury. To nie podlega negocjacji z nowy dostawca. Jedynie pozostale 40% to wartosc, ktora mozemy zmienic poprzez zmiane dostawcy. Brzmi to calkiem slabo 

szynszyl pisze:60% to oplata dystrybucyjna wlasciciela infrastruktury.
A kto jest właścicielem infrastruktury? Wg mnie Tauron
Mario_B pisze:szynszyl pisze:60% to oplata dystrybucyjna wlasciciela infrastruktury.
A kto jest właścicielem infrastruktury? Wg mnie Tauron

Czy ktoś się orientuje czy możemy tego dostawcę zmienić?
Ale nie tak częściowo tylko definitywnie. Tak, żeby te 100% kwoty płacić np w tauronie.
Ale nie tak częściowo tylko definitywnie. Tak, żeby te 100% kwoty płacić np w tauronie.
Brzmi malo realnie, by Polenergia, ktora dopiero co zaczela na nas zarabiac, byla chetna na sprzedaz infrastruktury osiedla majacego liczyc 800 mieszkan...
Mysle, ze musimy cierpliwie czekac na kolejne faktury I rachunki. Gdy sytuacja sie ustabilizuje, zobaczymy czy mamy rzeczywiscie najdrozszy internet w Polsce 

A nie można po prostu jako wspólnota rozwiązać z nią umowy?
Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”