[Bud. D] Elewacja budynku - lampa na balkonie - Centralna Park
-
Re: [Bud. D] Elewacja budynku - lampa na balkonie - Centralna Park
Wykonawca przyjdzie na przegląd gwarancyjny i dopatrzył się jakiś błędów, będą obwiniać tego co ma zamontowana lampę, więc nie wiem czy się tu przejmować. Kodeks cywilny - art. 206 - "każdy ze współwłaścicieli jest uprawniony do współposiadania rzeczy wspólnej oraz do korzystania z niej w takim zakresie, jaki daje się pogodzić ze współposiadaniem i korzystaniem z rzeczy przez pozostałych współwłaścicieli". Dotyczy tu anten klimatyzacji i innych rzeczy. Deweloper ma pismo podpisane przez wszystkich o zakazie wieszania żeby się wybronił. Błędem jest wieszać coś przez ludzi. Dlatego oni będą za to odpowiedzialni a nie wspolnota. Jeszcze jedno zdarzenie z życia. Jeśli powiesze sobie antenę na elewacji na swoim balkonie to jestem na wygranej sprawie.naruszają uzasadnione interesy powodów. Nieruchomość, której dotyczy . uchwała, oprócz funkcji mieszkalnej pełni również funkcję użytkową i również ta okoliczność winna być uwzględniana przy podejmowaniu uchwał dotyczących nieruchomości wspólnej.naruszają uzasadnione interesy powodów.
-
A i jeszcze jedno. Może mieszka tam osoba o słabym wzroku wynikającym z orzeczenia. Po zgodzie od dewelopera i nawigatora. Dostał pozwolenie na zamontowanie tam tej lampy. Prawo polskie mówi jednoznacznie Nieruchomość, której dotyczy . uchwała, oprócz funkcji mieszkalnej pełni również funkcję użytkową. I tej osobie jest potrzebne takie swiatlo. Dlatego warto iść się dowiedzieć od takiej osoby czy miała zezwolenie a nie wypisywać na forum o gwarancji i bulwers że takie coś zostało zamontowane
krzeminski92 pisze:Jeśli nie przeszkadza sąsiadom, to co cię to interesuje?
A co ciebie interesuje, czy innych obchodzi los ich współwłasności?
krzeminski92 pisze:Wykonawca przyjdzie na przegląd gwarancyjny i dopatrzył się jakiś błędów, będą obwiniać tego co ma zamontowana lampę, więc nie wiem czy się tu przejmować.
Właśnie tym, że jak rzeczywiście dojdzie do jakiejś awarii i deweloper umyje ręce monterem lampki, to z takim właścicielem lampki wspólnota będzie musiała się włóczyć po sądach egzekwując kilka czy kilkanaście tysięcy na naprawę elewacji.
krzeminski92 pisze: Może mieszka tam osoba o słabym wzroku wynikającym z orzeczenia. Po zgodzie od dewelopera i nawigatora. Dostał pozwolenie na zamontowanie tam tej lampy.
Bardziej prawdopodobne, że mieszka tam osoba, która ma w rzyci zapisy w umowie zakupu mieszkania i regulaminie wspólnoty, jak i będzie miała w dupie, że ktoś tam się będzie domagał zwrotu pieniędzy za naprawę elewacji.
-
Polska mentalność, prawdopodobne. Idź spytaj się i po problemie jeśli wam to przeszkadza, bądź zgłosić.
Robicie taka aferę jakby ta elewacja miała się rozwalić cala zaraz.
Robicie taka aferę jakby ta elewacja miała się rozwalić cala zaraz.
-
Połowa waszych aut też leje olej z samochodów na kostkę a ona też jest na gwarancji, to jak wnosilicie rzeczy i uszkodziliscie ścianki za które wszyscy będą płacili przy remoncie, to jakoś nikt o tym nie mówi. A doczepiliscie się jakieś zasranej lampy u kogoś. Brawo !
Na gwarancji to tam pal licho ale to już jest nie do doczyszczenia, czyli uszkadza części wspólne... niestety sam widziałem kilka sporych plam pod budynkiem D.krzeminski92 pisze:Połowa waszych aut też leje olej z samochodów na kostkę a ona też jest na gwarancji
Czy macie może pewność czyt osoba, która zamontowała sobie tą lampkę jest tutaj na forum?

-
Pewnie nie czyta, ja odezwałem się z tego względu bo strasznie nie podoba mi się harmonia która panuje od pewnego czasu na osiedlu, a mianowicie wbijanie komuś szpile albo zalenie się na kogoś temat. Ludzie jesteśmy dorośli takie sprawy rozwiązuje się rozmowa na żywo, z człowiekiem a nie publicznie na forum. Bądźmy ludzi bo mieszkamy ze sobą na osiedlu.
I bardzo dobrze, że takie sprawy można omawiać na forum ogólnym. Łatwiej w grupie wypracować jakiś standard, niż w rozmowie bezpośredniej z sąsiadem 

@krzeminski92 może i masz rację że, warto rozmawiać z sąsiadami, ale z niektórymi się po prostu nie da.
Można zwracać uwagę raz drugi ale nie pomaga, więc użytkownicy/mieszkańcy, próbują opisać soję"żale" na forum aby dojść do jakiegoś konsensusu w danej sprawie.
Można zwracać uwagę raz drugi ale nie pomaga, więc użytkownicy/mieszkańcy, próbują opisać soję"żale" na forum aby dojść do jakiegoś konsensusu w danej sprawie.
Hahaha Wy tak na serio z tą lampką? Przecież ona jest prawie niewidoczna, poza tym zamontowana jest na balkonie właściciela mieszkania, więc w czym problem? Ani Wam nie swieci w okna, ani z mieszkania jej nie widzicie... Jak się coś stanie, to będzie on płacił. To się zaczyna trochę robić, jak w dniu świra. "Kto ja jestem? Polak mały, maly, zawistny i podły." Zajmijcie si, jakimiś pozyteczniejszymi rzeczami. Druga sprawa. Nie pasi Ci lampką? To idź i powiedz mu to w twarz, a nie anonimowo piszesz, że Ci to przeszkadza na forum. Tyle w temacie.
Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”