Greg pisze:kustosz pisze:Dzięki za opinie

Ogólnie też jestem za klimatyzatorem montowanym na ścianie, ale...takiego nie można montować na naszym bloku

Popatrz sobie po balkonach a zobaczysz czy ktoś się tym przejmuje że "nie można" ...
Czuje się niejako przywołany do tablicy... Otóż sam mam klimę zamontowaną w domu i nie zrobiłem niczego wbrew obowiązującym zasadom wytyczonym zarówno przez dewelopera jak i administrację budynku. Zaraz po odbiorze mieszkania skontaktowałem się z administratorem i skonsultowałem montaż klimatyzacji, na co otrzymałem
zgodę. Oczywiście było parę obostrzeń co do tego, ale po montażu specjalnie zadzwoniłem do administratora, aby upewnił się, że wszystko jest zamontowane poprawnie i według wszystkich jego zaleceń. Dlatego nieco razi mnie, jak część ludzi wypowiada się zarówno tutaj jak i na grupie FB, że "ludzie którzy zamontowali klimatyzację w mieszkaniu zrobili to na pałę, bez pozwolenia.", nie mając kompletnie pojęcia o czym mówią.
Być może teraz sytuacja nieco się zmieniła. Natomiast z informacji przekazanej od administratora przed montażem, utraciłem jedynie gwarancję na elewacje w miejscu, gdzie zrobione są dziury na rurki i na elewacje znajdującą się bezpośrednio pod dziurami (w razie przecieków itd.). I zrobiłem to na swoje ryzyko, ale
za pozwoleniem administracji . Dlatego proponuje wszystkim znawcom, aby najpierw dobrze zgłębić temat, następnie się wypowiadać.
I to nie jest tak, że
nie można montować w naszym bloku klimatyzacji . Można, tylko nie można powiesić jednostki zewnętrznej na elewacji. Musi ona stać na balkonie. A utrata gwarancji na część elewacji no to cóż, jak w życiu, każdy w jakimś stopniu odpowiada za swoje decyzje. Ja swojej nie żałuję