W każdym razie ci, którzy tak jak ja mają inną datę mogą zmienić sobie datę wypłaty tych środków. Jest to możliwe w obrębie jednego roku kalendarzowego, więc wcześniejsze zakończenie budowy z tym nie koliduje

kustosz pisze:U mnie jest to czerwiec 2017, BGK wymaga dokładnej daty wypłaty transzy, a bank wymagał jej 14 dni po zakończeniu budowy wpisanej w Akcie notarialnym. Innymi słowy wg moich informacji nie można wypłacić wcześniej pieniędzy z MDM niż data podana na wniosku. MOżna zmienić datę, ale w przypadku np mojego banku jest to przepisanie całej umowy kredytowej, a oprocentowania są teraz mniej korzystne
oraz dodatkowo pod warunkiem złożenia przez Nabywcę nowego wniosku o wypłatę dofinansowania wkładu własnego ze środków Funduszu Dopłat.
Zmiana jednego z zapisów umowy nie musi oznaczać "przepisania całej umowy" - istnieje coś takiego jak aneks, powszechnie przez banki stosowany.kustosz pisze: MOżna zmienić datę, ale w przypadku np mojego banku jest to przepisanie całej umowy kredytowej, a oprocentowania są teraz mniej korzystne
TomaToma pisze:Zmiana jednego z zapisów umowy nie musi oznaczać "przepisania całej umowy" - istnieje coś takiego jak aneks, powszechnie przez banki stosowany.
Boston pisze:Raczej sytuacja w ktorej wyplata srodkow z MNM jest sztywno okreslona nie jest mozliwa bo co w przypadku gdy deweloper sie nie wyrobi w czasie i ma 1-2 miesiace opoznienia? I tak wyplacone zostana srodki? To ze BGK ma na jakis rok zarezerwowane pieniadze to moze byc faktycznie przeszkoda i przed rozpoczeciem tego roku w ktorym wyplata miala miec miejsce raczej moga nie miec kasy na dodatkowe wyplaty ale jezeli budowa zakonczy sie przed czasem to aneks do umowy powinien byc wystarczajacy
Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość