[Bud. D] Budowa I etapu inwestycji Centralna Park LC Corp

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku D Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
sylwuszka

Re: Budowa I etapu inwestycji Centralna Park LC Corp Kraków forum

Postautor: sylwuszka » 05 lip 2016, 16:03

Pegaso jestem zdziwiona, że masz ustalone na koniec stycznia, bo tak naprawdę nie my (kredytobiorcy) ustalaliśmy datę, tylko bank opierał się na dokumentach lcc. Przecież mdm jest wypłacany z ostatnią transzą, a ona jest już po zakończeniu budowy.

W każdym razie ci, którzy tak jak ja mają inną datę mogą zmienić sobie datę wypłaty tych środków. Jest to możliwe w obrębie jednego roku kalendarzowego, więc wcześniejsze zakończenie budowy z tym nie koliduje :)

kustosz

Postautor: kustosz » 05 lip 2016, 16:20

U mnie jest to czerwiec 2017, BGK wymaga dokładnej daty wypłaty transzy, a bank wymagał jej 14 dni po zakończeniu budowy wpisanej w Akcie notarialnym. Innymi słowy wg moich informacji nie można wypłacić wcześniej pieniędzy z MDM niż data podana na wniosku. MOżna zmienić datę, ale w przypadku np mojego banku jest to przepisanie całej umowy kredytowej, a oprocentowania są teraz mniej korzystne :)

sidney

Postautor: sidney » 05 lip 2016, 16:49

kustosz pisze:U mnie jest to czerwiec 2017, BGK wymaga dokładnej daty wypłaty transzy, a bank wymagał jej 14 dni po zakończeniu budowy wpisanej w Akcie notarialnym. Innymi słowy wg moich informacji nie można wypłacić wcześniej pieniędzy z MDM niż data podana na wniosku. MOżna zmienić datę, ale w przypadku np mojego banku jest to przepisanie całej umowy kredytowej, a oprocentowania są teraz mniej korzystne :)

Kustosz, ja na pewno będę się dowiadywał w banku jak to zrobić, bo na 90% jestem przekonany że lc będzie chciało kasę wcześniej.
Tu ponownie wrzucam zapis dotyczący wypłaty środków z mdm.
"9. Uruchomienie kredytu. Klient wraz z dokumentami do uruchomienia kredytu lub pierwszej transzy składa wniosek o wypłatę dofinansowania. Dofinansowanie wypłacane jest zawsze jako ostatnia część świadczeń pieniężnych, bezpośrednio na konto zbywcy nieruchomości.

Zmiana terminu wypłaty jest możliwa ale tylko pod warunkiem, że rok wypłaty środków jest zgodny z rokiem wskazanym we wniosku nabywcy o dofinansowanie wkładu własnego. Zmiana daty wypłaty dofinansowania jest możliwa pod warunkiem zaakceptowania przez Bank pisemnego wniosku Kredytobiorcy złożonego nie później niż na 14 dni roboczych przed wskazaną planowaną datą wypłaty oraz dodatkowo pod warunkiem złożenia przez Nabywcę nowego wniosku o wypłatę dofinansowania wkładu własnego ze środków Funduszu Dopłat.

Brak wypłaty środków z tytułu dofinansowania w roku wskazanym we wniosku powoduje utratę prawa do dofinansowania. Konieczne jest ponowne wnioskowanie o przyznanie dofinansowania z funduszu na kolejny rok."

kustosz

Postautor: kustosz » 05 lip 2016, 16:56

Ja jak najbardziej chciałbym aby tak było :) jednak w przytoczonym przez Ciebie zapisie.
oraz dodatkowo pod warunkiem złożenia przez Nabywcę nowego wniosku o wypłatę dofinansowania wkładu własnego ze środków Funduszu Dopłat.

My wniosek składaliśmy wraz z wnioskiem kredytowym i o ile dobrze pamiętam bvł to jeden papier. Nie wiem czy można osobno teraz z BGK załatwić nowy wniosek, a jeżeli nie można to jest to związane z umowa kredytową o czym pisałem wcześniej.

Szczerze - mam nadzieję, że się mylę :)

TomaToma

Postautor: TomaToma » 05 lip 2016, 18:31

kustosz pisze: MOżna zmienić datę, ale w przypadku np mojego banku jest to przepisanie całej umowy kredytowej, a oprocentowania są teraz mniej korzystne :)
Zmiana jednego z zapisów umowy nie musi oznaczać "przepisania całej umowy" - istnieje coś takiego jak aneks, powszechnie przez banki stosowany.

kustosz

Postautor: kustosz » 06 lip 2016, 9:07

TomaToma pisze:Zmiana jednego z zapisów umowy nie musi oznaczać "przepisania całej umowy" - istnieje coś takiego jak aneks, powszechnie przez banki stosowany.

Bazuję na informacjach uzyskanych w banku i naprawdę zależy mi aby było tak jak mówicie :)

Boston

Postautor: Boston » 06 lip 2016, 11:25

Raczej sytuacja w ktorej wyplata srodkow z MNM jest sztywno okreslona nie jest mozliwa bo co w przypadku gdy deweloper sie nie wyrobi w czasie i ma 1-2 miesiace opoznienia? I tak wyplacone zostana srodki? To ze BGK ma na jakis rok zarezerwowane pieniadze to moze byc faktycznie przeszkoda i przed rozpoczeciem tego roku w ktorym wyplata miala miec miejsce raczej moga nie miec kasy na dodatkowe wyplaty ale jezeli budowa zakonczy sie przed czasem to aneks do umowy powinien byc wystarczajacy :shock:

kustosz

Postautor: kustosz » 06 lip 2016, 11:30

Boston pisze:Raczej sytuacja w ktorej wyplata srodkow z MNM jest sztywno okreslona nie jest mozliwa bo co w przypadku gdy deweloper sie nie wyrobi w czasie i ma 1-2 miesiace opoznienia? I tak wyplacone zostana srodki? To ze BGK ma na jakis rok zarezerwowane pieniadze to moze byc faktycznie przeszkoda i przed rozpoczeciem tego roku w ktorym wyplata miala miec miejsce raczej moga nie miec kasy na dodatkowe wyplaty ale jezeli budowa zakonczy sie przed czasem to aneks do umowy powinien byc wystarczajacy :shock:

Tu nie chodzi o logikę i nasza wygodę, a o to jak to jest sformalizowane. Pytałem o tę sytuację, jak się deweloper spóźni to trzeba nowy wniosek składać.

Boston

Postautor: Boston » 06 lip 2016, 11:50

W przypadku zmiany terminu wyplaty srodkow z dofinansowania w programie MDM zawsze konieczne jest zlozenie nowego wniosku - ale wniosku o wyplate owego dofinansowania a nie o nowy kredyt.

Raz jeszcze przytocze informacje ze strony MDM:

9. Uruchomienie kredytu. Klient wraz z dokumentami do uruchomienia kredytu lub pierwszej transzy składa wniosek o wypłatę dofinansowania. Dofinansowanie wypłacane jest zawsze jako ostatnia część świadczeń pieniężnych, bezpośrednio na konto zbywcy nieruchomości.

Zmiana terminu wypłaty jest możliwa ale tylko pod warunkiem, że rok wypłaty środków jest zgodny z rokiem wskazanym we wniosku nabywcy o dofinansowanie wkładu własnego. Zmiana daty wypłaty dofinansowania jest możliwa pod warunkiem zaakceptowania przez Bank pisemnego wniosku Kredytobiorcy złożonego nie później niż na 14 dni roboczych przed wskazaną planowaną datą wypłaty oraz dodatkowo pod warunkiem złożenia przez Nabywcę nowego wniosku o wypłatę dofinansowania wkładu własnego ze środków Funduszu Dopłat.

Brak wypłaty środków z tytułu dofinansowania w roku wskazanym we wniosku powoduje utratę prawa do dofinansowania. Konieczne jest ponowne wnioskowanie o przyznanie dofinansowania z funduszu na kolejny rok.

kustosz

Postautor: kustosz » 06 lip 2016, 11:52

"w koło Macieju" :)

Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”