[Bud. D] Budowa I etapu inwestycji Centralna Park LC Corp

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku D Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
sidney

Re: Budowa I etapu inwestycji Centralna Park LC Corp Kraków forum

Postautor: sidney » 07 lip 2016, 12:13

Więc wygląda na to, że deweloper spokojnie może przekazać nam klucze w dniu 02.01.2017 ;)

kustosz

Postautor: kustosz » 07 lip 2016, 12:16

sidney pisze:Więc wygląda na to, że deweloper spokojnie może przekazać nam klucze w dniu 02.01.2017 ;)

Aż tak optymistycznie to chyba nie będzie, bo samo pozwolenie na użytkowania to ok 2 miesiące, a można o nie wnioskować dopiero po zakończeniu budowy :)

No chyba, że skończą w listopadzie :D

Awatar użytkownika
jafarek
Kontaktowanie:

Postautor: jafarek » 07 lip 2016, 13:32

Hmm... Jeśli "na dniach" zaczęli by elewację, to szybko by poleciało. W środku już elektrykę robią na 3 lub 4 piętrze, więc postęp jest duży.

sylwuszka

Postautor: sylwuszka » 07 lip 2016, 16:07

Mój znajomy, który siedzi w temacie powiedział mi, że budowa budową może sobie poradzą dość szybko, ale przy takim natężeniu inwestycji jak w Krakowie to podobno są długie kolejki na odbiory różnych instytucji m.in. nadzoru budowlanego czy straży pożarnej i kij wie czego tam jeszcze :roll: :roll:

sidney

Postautor: sidney » 08 lip 2016, 7:57

sylwuszka pisze:Mój znajomy, który siedzi w temacie powiedział mi, że budowa budową może sobie poradzą dość szybko, ale przy takim natężeniu inwestycji jak w Krakowie to podobno są długie kolejki na odbiory różnych instytucji m.in. nadzoru budowlanego czy straży pożarnej i kij wie czego tam jeszcze :roll: :roll:

Polecam koledze zapoznanie się z przepisami Prawa budowlanego ;)
Odnośnie odbioru Państwowej Straży Pożarnej czy Państwowej Inspekcji Sanitarnej - Art. 56. 1 - "Niezajęcie stanowiska przez organy, wymienione w ust. 1, w terminie 14 dni od dnia otrzymania zawiadomienia, traktuje się jak niezgłoszenie sprzeciwu lub uwag."
Ad Nadzoru Budowlanego - Art. 59c. 1. "Właściwy organ przeprowadza obowiązkową kontrolę przed upływem 21 dni od dnia doręczenia wezwania albo uzupełnionego wezwania. O terminie obowiązkowej kontroli organ zawiadamia inwestora w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania albo uzupełnionego wezwania.
2. Inwestor jest obowiązany uczestniczyć w obowiązkowej kontroli w wyznaczonym terminie."

sylwuszka

Postautor: sylwuszka » 08 lip 2016, 8:44

@sidney na pewno spotkałeś się z respektowaniem prawa w Polsce w praktyce. Według tego samego Prawa Budowlanego, o którym wspominasz, organy mają 65 dni na wydanie decyzji o pozwoleniu na budowę. Polecam poszukać informacji, ile gmin mieści się w tym terminie :D :D poza tym kolega, nawet jakby się na prawie nie znał to po prostu ma z tym do czynienia na co dzień w pracy - stąd ma takie informacje

sidney

Postautor: sidney » 08 lip 2016, 9:11

sylwuszka pisze:@sidney na pewno spotkałeś się z respektowaniem prawa w Polsce w praktyce. Według tego samego Prawa Budowlanego, o którym wspominasz, organy mają 65 dni na wydanie decyzji o pozwoleniu na budowę. Polecam poszukać informacji, ile gmin mieści się w tym terminie :D :D poza tym kolega, nawet jakby się na prawie nie znał to po prostu ma z tym do czynienia na co dzień w pracy - stąd ma takie informacje

Miałem Ci coś odpisać, ale mi się nie chce :P

sylwuszka

Postautor: sylwuszka » 08 lip 2016, 12:03

@sidney Idea forum polega na tym, że każdy ma prawo się wypowiedzieć co sądzi albo jakie posiada informacje/przemyślenia o danej kwestii. Nie musimy się ze sobą zgadzać, ale też nie musimy być niemili :) Wszysytkim nam tutaj zależy na szybkim odbiorze, przecież ja tego nie sabotuję.

abcd

Postautor: abcd » 08 lip 2016, 13:13

@sylwuszka ja też tak słyszałam, że się czeka 2-3 msc.
Szczególnie na podłączenie przez Tauron, bo mają kolejkę.
Myśle, że I nam I deweloperowi zalezy, zeby szybko odebrać klucze:)

sidney

Postautor: sidney » 08 lip 2016, 13:36

Sąsiedzi ;), pozwolenie na budowę a pozwolenie na użytkowanie to dwie zupełnie różne kwestie.
Pozwolenie na budowę obejmuje analizę projektu pod kątem zgodności z warunkami zabudowy, zgodnością z warunkami technicznymi jakim powinny odpowiadać budynki itp a procedury z jego uzyskaniem dzieją się jeszcze przed rozpoczęciem budowy.
Pozwolenie na użytkowanie to końcowy etap realizacji przedsięwzięcia, polega na sprawdzeniu zgodności obiektu zrealizowanego z projektem budowlanym. W tym wypadku terminy narzucone przez Prawo budowlane są wiążące i nie mogą być wydłużone (jeśli zachowane są procedury zgłoszenia).
To tak w skrócie, bo można o tym pisać znacznie więcej.
jedno jest pewne, wszystkim uczestnikom procesu budowlanego zależy na zakończeniu inwestycji jak najwcześniej, ze względu na wypłacenie środków pieniężnych które pracują dla dewelopera dopiero kiedy są na jego koncie. Po za tym w grę wchodzi ponoszenie kosztów stałych związanych z realizacją przedsięwzięcia (opłacenie kadry, pracowników, zaplecza budowy, energii, żurawi, ochrony itp itd)

Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”