[Bud. D] Budowa I etapu inwestycji Centralna Park LC Corp
Re: Budowa I etapu inwestycji Centralna Park LC Corp Kraków forum
Więc wygląda na to, że deweloper spokojnie może przekazać nam klucze w dniu 02.01.2017 

sidney pisze:Więc wygląda na to, że deweloper spokojnie może przekazać nam klucze w dniu 02.01.2017
Aż tak optymistycznie to chyba nie będzie, bo samo pozwolenie na użytkowania to ok 2 miesiące, a można o nie wnioskować dopiero po zakończeniu budowy

No chyba, że skończą w listopadzie

Hmm... Jeśli "na dniach" zaczęli by elewację, to szybko by poleciało. W środku już elektrykę robią na 3 lub 4 piętrze, więc postęp jest duży.
Mój znajomy, który siedzi w temacie powiedział mi, że budowa budową może sobie poradzą dość szybko, ale przy takim natężeniu inwestycji jak w Krakowie to podobno są długie kolejki na odbiory różnych instytucji m.in. nadzoru budowlanego czy straży pożarnej i kij wie czego tam jeszcze

sylwuszka pisze:Mój znajomy, który siedzi w temacie powiedział mi, że budowa budową może sobie poradzą dość szybko, ale przy takim natężeniu inwestycji jak w Krakowie to podobno są długie kolejki na odbiory różnych instytucji m.in. nadzoru budowlanego czy straży pożarnej i kij wie czego tam jeszcze![]()
Polecam koledze zapoznanie się z przepisami Prawa budowlanego

Odnośnie odbioru Państwowej Straży Pożarnej czy Państwowej Inspekcji Sanitarnej - Art. 56. 1 - "Niezajęcie stanowiska przez organy, wymienione w ust. 1, w terminie 14 dni od dnia otrzymania zawiadomienia, traktuje się jak niezgłoszenie sprzeciwu lub uwag."
Ad Nadzoru Budowlanego - Art. 59c. 1. "Właściwy organ przeprowadza obowiązkową kontrolę przed upływem 21 dni od dnia doręczenia wezwania albo uzupełnionego wezwania. O terminie obowiązkowej kontroli organ zawiadamia inwestora w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania albo uzupełnionego wezwania.
2. Inwestor jest obowiązany uczestniczyć w obowiązkowej kontroli w wyznaczonym terminie."
@sidney na pewno spotkałeś się z respektowaniem prawa w Polsce w praktyce. Według tego samego Prawa Budowlanego, o którym wspominasz, organy mają 65 dni na wydanie decyzji o pozwoleniu na budowę. Polecam poszukać informacji, ile gmin mieści się w tym terminie
poza tym kolega, nawet jakby się na prawie nie znał to po prostu ma z tym do czynienia na co dzień w pracy - stąd ma takie informacje

sylwuszka pisze:@sidney na pewno spotkałeś się z respektowaniem prawa w Polsce w praktyce. Według tego samego Prawa Budowlanego, o którym wspominasz, organy mają 65 dni na wydanie decyzji o pozwoleniu na budowę. Polecam poszukać informacji, ile gmin mieści się w tym terminie![]()
poza tym kolega, nawet jakby się na prawie nie znał to po prostu ma z tym do czynienia na co dzień w pracy - stąd ma takie informacje
Miałem Ci coś odpisać, ale mi się nie chce

@sidney Idea forum polega na tym, że każdy ma prawo się wypowiedzieć co sądzi albo jakie posiada informacje/przemyślenia o danej kwestii. Nie musimy się ze sobą zgadzać, ale też nie musimy być niemili
Wszysytkim nam tutaj zależy na szybkim odbiorze, przecież ja tego nie sabotuję.

@sylwuszka ja też tak słyszałam, że się czeka 2-3 msc.
Szczególnie na podłączenie przez Tauron, bo mają kolejkę.
Myśle, że I nam I deweloperowi zalezy, zeby szybko odebrać klucze:)
Szczególnie na podłączenie przez Tauron, bo mają kolejkę.
Myśle, że I nam I deweloperowi zalezy, zeby szybko odebrać klucze:)
Sąsiedzi
, pozwolenie na budowę a pozwolenie na użytkowanie to dwie zupełnie różne kwestie.
Pozwolenie na budowę obejmuje analizę projektu pod kątem zgodności z warunkami zabudowy, zgodnością z warunkami technicznymi jakim powinny odpowiadać budynki itp a procedury z jego uzyskaniem dzieją się jeszcze przed rozpoczęciem budowy.
Pozwolenie na użytkowanie to końcowy etap realizacji przedsięwzięcia, polega na sprawdzeniu zgodności obiektu zrealizowanego z projektem budowlanym. W tym wypadku terminy narzucone przez Prawo budowlane są wiążące i nie mogą być wydłużone (jeśli zachowane są procedury zgłoszenia).
To tak w skrócie, bo można o tym pisać znacznie więcej.
jedno jest pewne, wszystkim uczestnikom procesu budowlanego zależy na zakończeniu inwestycji jak najwcześniej, ze względu na wypłacenie środków pieniężnych które pracują dla dewelopera dopiero kiedy są na jego koncie. Po za tym w grę wchodzi ponoszenie kosztów stałych związanych z realizacją przedsięwzięcia (opłacenie kadry, pracowników, zaplecza budowy, energii, żurawi, ochrony itp itd)

Pozwolenie na budowę obejmuje analizę projektu pod kątem zgodności z warunkami zabudowy, zgodnością z warunkami technicznymi jakim powinny odpowiadać budynki itp a procedury z jego uzyskaniem dzieją się jeszcze przed rozpoczęciem budowy.
Pozwolenie na użytkowanie to końcowy etap realizacji przedsięwzięcia, polega na sprawdzeniu zgodności obiektu zrealizowanego z projektem budowlanym. W tym wypadku terminy narzucone przez Prawo budowlane są wiążące i nie mogą być wydłużone (jeśli zachowane są procedury zgłoszenia).
To tak w skrócie, bo można o tym pisać znacznie więcej.
jedno jest pewne, wszystkim uczestnikom procesu budowlanego zależy na zakończeniu inwestycji jak najwcześniej, ze względu na wypłacenie środków pieniężnych które pracują dla dewelopera dopiero kiedy są na jego koncie. Po za tym w grę wchodzi ponoszenie kosztów stałych związanych z realizacją przedsięwzięcia (opłacenie kadry, pracowników, zaplecza budowy, energii, żurawi, ochrony itp itd)
Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”