[Bud. D] Oględziny przed odbiorem mieszkania - Centralna Park od LC Corp

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku D Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
eInka

Re: [Bud. D] Oględziny przed odbiorem mieszkania - Centralna Park od LC Corp

Postautor: eInka » 17 mar 2017, 23:32

sojus pisze:A czy developer nie po to robi te oględziny wstępne, żeby później nastąpił bezproblemowy odbiór końcowy? Przecież jeśli w maju/czerwcu zgłosisz usterki - których teraz nie zgłosiłeś - to tylko na Twoją szkodę będzie ponieważ opóźni to końcowy termin oddania mieszkania... oczywiście tylko pytam ;)

Nie, już pisałam o tym. Usterki zgłaszane teraz nie są jakby "oficjalne"

"Witam,
w trakcie przeglądu może spisać Pani notatkę z uwagami, możliwe, że usterki będą usunięte przed odbiorem przez generalnego wykonawcę, ale nie jesteśmy w stanie tego na 100% zagwarantować, ponieważ wiążącym dokumentem jest protokół zdawczo-odbiorczy spisany w dniu odbioru końcowego mieszkania."

luk

Postautor: luk » 17 mar 2017, 23:45

eInka pisze:
sojus pisze:A czy developer nie po to robi te oględziny wstępne, żeby później nastąpił bezproblemowy odbiór końcowy? Przecież jeśli w maju/czerwcu zgłosisz usterki - których teraz nie zgłosiłeś - to tylko na Twoją szkodę będzie ponieważ opóźni to końcowy termin oddania mieszkania... oczywiście tylko pytam ;)

Nie, już pisałam o tym. Usterki zgłaszane teraz nie są jakby "oficjalne"

"Witam,
w trakcie przeglądu może spisać Pani notatkę z uwagami, możliwe, że usterki będą usunięte przed odbiorem przez generalnego wykonawcę, ale nie jesteśmy w stanie tego na 100% zagwarantować, ponieważ wiążącym dokumentem jest protokół zdawczo-odbiorczy spisany w dniu odbioru końcowego mieszkania."

Developer nigdy nie napisze Ci, że na pewno do odbioru końcowego naprawi wszystkie usterki - musi zostawić sobie furtkę. Ale na chłopski rozum - jakiś cel w zaangażowaniu kilku osób w ciągu tych parunastu dni do pokazania mieszkań być musi, myślę że bynajmniej nie jest to chęć sprawienia przyjemności klientowi. :)

misstrout

Postautor: misstrout » 18 mar 2017, 0:29

leszekkr pisze:
Anita-CentralnaParkD pisze:leszekkr - widzę, że masz to samo przejście z przedpokoju do kuchni. Nie wiem czy tego nie zabudować i zrobić szafę wnękową ale może masz na to jakiś inny pomysł? Czy zostawiasz to tak jak jest?
Pozdrawiam

Myślałem o tym żeby zamurować to przejście do kuchni i od strony kuchni w tym miejscu zrobić zabudowany piekarnik i mikrofale.Ale pomysł z zabudowana szafa też teraz juz wezmę od uwagę ;)

Miałam takie drzwi w wynajmowanym mieszkaniu (tylko, że drzwi były wstawione), znudzona setkami pytań o to gdzie prowadzą zaczęłam odpowiadać, że do Narni ;P

Vissas

Postautor: Vissas » 18 mar 2017, 11:11

My tez już po oględzinach. Ogólnie mamy mieszane uczucia - może przez to ze mieszkamy obecnie w domu i jakoś mi się wydawało ze większe będzie to mieszkanie ( ale czego się mogłam spodziewać po 55m2) - a pokoje niestety kliteczki ( nie wspomnę o łazience) - na planach wyglądało to bardziej optymistycznie. Natomiast industrialny widok za oknem - bardzo cieszy:)

Przyczepiliśmy się do kilku rzeczy:
- popękana ściana w salonie ( we wnęce)- powiedzieli ze poprawia
- tak jak poprzednicy wywietrznik okienny w salonie jest źle zamontowany i nie da się w pełni otworzyć okna ( powiedziano nam ze oknoplast ma poprawić i jest to problem dot. całego pionu)
- Podobnie jak reszta - ordynarna skrzynka w korytarzu
- i niestety coś co mnie rozczarowało najbardziej to to ze wideodomofon i skrzynka tele sa po przeciwnych stronach korytarza. W efekcie bez kombinacji szafy nie wstawisz, kompletnie niepraktycznie. Nie wspomnę o przejściu do narni w korytarzu @misstrout :) - cały czas mnie zastanawia co architekt miał na myśli :).

Załączam zdjęcia @ leszekkrk @Anita-CentralnaParkD @jafarek- widze ze będziemy się borykać z tym samym przejściem kuchennym. Piszcie jakie macie plany na zagospodarowanie i jestem ciekawa jaka szafa się zmieści w sypialni ( u nas po wstawieniu łózka czarno to widzę)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

eInka

Postautor: eInka » 18 mar 2017, 11:32

Dlatego my zmienialismy sciany, bo jak ulozylismy mieszkanie w kazaplanie (na stronie leroya) z wymiarami i ukladem od LCC to wlasnie okazalo sie, ze lozko i szafa w sypialni nie zadziala :mrgreen:

Vissas

Postautor: Vissas » 18 mar 2017, 12:20

@EInka wiem wlasnie siedze w kazplanie i ni diabla szafa z lozkiem nie dziala.
Ale moze nie zmieniajmy tematu - jak ktos ma jakies pomysly aranzacyjne plis na PRIV

Awatar użytkownika
jafarek
Kontaktowanie:

Postautor: jafarek » 18 mar 2017, 19:05

Co do usterek, to tak jak pisałem. Zgłosiłem to co było widać.
Mam kuzyna który zajmuje się zawodowo odbiorami więc w maju czy czerwcu spędzi tam pół dnia i będzie się czepiał wszystkiego.
Godzina to niestety jest pstryknięcie palcem jak chce się spisać konkretny protokół odbioru więc nie ma sensu.

Co do przejście do kuchni, ja mam plan taki że regipsem zabudowuje przejście. W przedpokoju szafa do sufitu. W kuchni lodówka w zabudowie i szafka z być może z mikrofalą i innymi szufladami i szafkami.

Demiko

Postautor: Demiko » 18 mar 2017, 20:32

jafarek pisze:Mam kuzyna który zajmuje się zawodowo odbiorami więc w maju czy czerwcu spędzi tam pół dnia i będzie się czepiał wszystkiego.
Godzina to niestety jest pstryknięcie palcem jak chce się spisać konkretny protokół odbioru więc nie ma sensu.
Myślisz, że deweloper da Ci możliwość "spędzenia połowy dnia" na odbiorze? Tym bardziej, że celem omawianych tu oględzin jest poniekąd usprawnienie procesu odbiorów?

sidney

Postautor: sidney » 19 mar 2017, 10:15

Cześć!
U mnie większość ok. Ściany przesunięte tam gdzie chciałem więc najważniejsze zrobione. Ściany, posadzki i sufity równe, kąty zachowane więc elegancko. Wszystkie instalacje podciągnięte, tylko niestety woda i sanitarka ułożona na ścianie więc zastanawiam się czy wkuć.
Z uwag, raczej zdecyduje się na wykonanie gładzi bo nie do końca podoba mi się gładkość ścian, regulacja drzwi balkonowych bo się nie domykały.
Generalnie, ode mnie 4+ za całość ;)

Ja uważam, że przeprowadzenie oględzin na tym etapie jest bardzo dobrym pomysłem, że względu na to że już teraz można wychwycić poważniejsze usterki które wymagają dłuższego czasu naprawy (np: błędne wymiary ścian, brak punktów instalacyjnych, krzywe ściany).

MieszkankaD

Postautor: MieszkankaD » 19 mar 2017, 14:39

Sąsiedzi czy otrzymaliście przy przeglądzie jakieś rzuty z wymiarami ścian ,jakie powinny mieć?

Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”