[Bud. D] Różnica kolorów na elewacji inwestycji Centralna Park od LC Corp

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku D Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
viper

Re: [Bud. D] Różnica kolorów na elewacji inwestycji Centralna Park od LC Corp

Postautor: viper » 15 gru 2016, 21:41

deceq pisze:
Nie rozumiem też, po co zaznaczyłeś czerwoną ramką to co podesłałem? Nie rozumiesz tego zdania które zaznaczyłeś i mam Ci wytłumaczyć? Odpowiedziałem koledze wcześniej który twierdził że nie ma środków do działań przy elewacji przy temperaturze poniżej 5*C. Wysłałem środek który pozwala na to w zakresie od 0 - 10 . Pytam więc ponownie, czego nie zrozumiałeś w zaznaczonym ramką fragmencie?

Poniżej post na który odpowiadałem, tak żeby jeszcze bardziej ułatwić zrozumienie moich intencji:
sidney pisze:Skoro zdjęci są z dzisiaj to chłopaki malują na w śniegu i przy temp poniżej 5stC. Wątpię żeby którykolwiek system wypraw elewacyjnych nadawał się do stosowania w takich warunkach atmosferycznych.

Co do gwarancji, to dewelopera obowiązuje rękojmia 5 lat, tak że nie piszcie o 3 latach bo to nieprawda. Myślę, że w tym czasie doskonale się dowiemy czy sypie się nam z balkonów.

Pewnie że najlepiej nie robić nic bo tak jest prościej. Może nie boli Cię ten temat bo Twoje mieszkanie znajduje się od strony która była kończona w lecie? Nie wiem co wnosi do dyskusji to Twoje udowadnianie że masz rację, bo nie masz, a Twoje wywody to przelewanie z pustego w próżne. Mamy zdjęcia postępu prowadzonych prac na bieżąco więc jesteśmy w stanie określić kiedy jakie prace zostały wykonane. W załączeniu przesyłam meteogram z tego tygodnia. Tam gdzie masz poniżej -5 stopni celsjusza można się niepokoić. Tynk położony w takiej temperaturze może zostać odparzony.
Konsultowałem się ze znajomym któy od kilku lat robi elewacje dla jednego z dużych deweloperów i ogólna konkluzja jest taka że poniżej 0 nie pracują na zewnątrz bo tynk może zamarznąć i powstają na nim mikrorysy (mogą ale nie muszą).
Z mojej strony mogę dopisać jak to wygląda z punktu widzenia inżynierskiego. Jak powstają mikrorysy to woda dostaje się nam pod tynk. W przypadku elewacji wykonanej ze styropianu podczas cyklów zamarzania i odmarzania (kurczenia się i pęcznienia wody) tynk zaczyna nam odpadać. W przypadku fragmentów ocieplonych wełną mineralną - pasy oddzielenia stref pożarowych - woda która dostaje się do środka jest trochę większym problemem. Pierwszy to taki sam jak w przypadku styropianu odpadanie tynku, drugi to faktycznie możliwość pojawiania się pleśni(w lecie słoneczko świeci powstaje nam para wodna i jest ciemno i warumki do rozwoju grzybów i pleśni wprost wymarzone), a wreszcie trzeci równie uciążliwy a może nawet najgorszy w skutkach dla sąsiadujących mieszkań - utrata właściwości termoizolacyjnych materiału - najlepszym izolatorem ciepła jest powietrze(zasada działania jest podobna jak w termosie). Styropian to w ponad 90% powietrze pozamykane w bardzo małe komory oddzielone ciniutkimi warstwami polietyleny które zapobiegają przekazywaniu ciepła przez konwekcję itp. Polietylen jest wodoszczelny i przy styropianie nic mu się wiele nie stanie. Wełna mineralna ma strukturę warstwową i kiedy dostaje się do niej woda to wypełnia miejsce powietrza i mamy po termoizolacji - jedyny skuteczny sposób naprawy - wymiana.
Jeżeli nic nie powiemy to może się nic nie stanie, ale jeżeli mamy pismo w któym zgłaszaliśmy nasze uwagi to dochodzenie późniejszych roszczeń jest bardziej uzasadnione i mamy jakąś podkładkę że taka sytuacja wzbudza nasze zaniepokojenie. Na budowie każdy robi sobie dupochrony, że w razie czego to nie ten od fasady zepsuł tylko ten od termoizojacji i każdy robi zdjęcia każdej dziurki w papie itd.
Chodzi o to że późniejsze ustalenie co się stało to cały korowód i może się okazać że dopiero wtedy gdy coś zacznie się dziać to dopiero nam się odniechce dochodzić swoich roszczeń bo to się może ciągnąć latami, a tak mamy papier i śpimy odrobinę spokojniej. Mam nadzieję że sidney jednak nie porzuci tematu, ja i tak zamierzam napisać maila do tego Pana który nas poprzednim razem zbył swoim pismem oraz do Pań z obsługi posprzedażowej.

Obrazek

Boston

Postautor: Boston » 16 gru 2016, 9:52

Witam wszystkich,

Dawno sie nie wypowiadalem na forum w konkretnych sprawach bo pomysly przyszlych mieszkancow mnie oslabialy wiec doszedlem do wniosku, ze nie ma sensu.

Kilka osob bardzo sensownie podeszlo de niektorych tematow - zwlaszcza zwiazanych z kwestiami technicznymi - bo to czy bedzie ciekawy plac zabaw czy miejsce na wozki w garazu dla czesci mieszkancow oczywiscie wplynie na ich komfort mieszkania ale chyba wazniejsze sa kwestie zwiazane z konstrukcja budynku i jakoscia wykonania.

Nie rozumiem krzyczacych dzieciaczkow, ktore proponuja wybranie sie na budowe celem sprawdzenia koloru cegiel jakie zostaly zastosowane do stawiania scian lub materialu jakim zostala wykonczona elewacja budynku.

Bez placu zabaw przezyjemy ale jak nam sciany siada i elewacja odpadnie to bedzie juz mialo wplyw na nasze mieszkania.

Ja dzisiaj zadzownie do LCC z zapytaniem z czego wynika roznica w kolorach elewacji - i sojus nie bede krzyczal i robil scen dantejskich do Pani z biura obslugi posprzedazowej - ale jako klient mam prawo pytac i uzyskiwac odpowiedzi od dewelopera na zadane pytania. Jak nie masz ochoty zajmowac sie jakims tematem to najlepiej sie nie odzywaj.

Musze to dodac i pewnie Admin to wyrzuci ale mam wrazenie, ze na nasze forum wkroczyla Gimbaza - rodzice dzieciatkom kupili mieszkania wiec ma sie wyje...ane na to jak i z czego te mieszkania powstana bo przeciez to nie oni placili - to tez moga sugerowac roczniki z kw.

Wracam rowniez do postulatu kogos wczesniej aby osoby z innego bloku zajely sie postami zwiazanymi z ich budowa a nie robily spam w tematach dotyczacych budynku D - i rady o skupieniu sie na swetach tez moga sobie darowac - to skup sie chlopie na swietach i odstosunkuj od kwestii ktore nie dotycza ciebie.

Noobek__

Postautor: Noobek__ » 16 gru 2016, 10:17

Witam,
Nie wypowiadałem się jeszcze na naszym forum, ale widzę, że najwyższa pora to uczynić.

Będąc szczerym, to z żoną nie znamy się na budowlance, ale jak widzimy, to co się wyprawia na placu budowy ostatnimi dniami, to aż się prosi przynajmniej wypytać LC co jest grane.
Wg nas, głupotą byłoby pozostawienie tego tematu bez jakiegokolwiek odzewu z naszej strony, bo jak już zapłacimy, wprowadzimy się i z elewacją zaczną dziać się jakieś cyrki, to jakoś nie widzę, żeby wtedy w ramach gwarancji (jeśli będzie obejmowała czasowo) palili się do naprawy ewentualnych wad. Przed wpłatą kolejnej transzy trzeba ich pogonić, bo później to już będzie musztarda po obiedzie.
Z naszej strony jesteśmy zadowoleni, że osoby będące w temacie budowlanym interesują się tym tematem i chcą działać w ramach wspólnego dobra.

Z góry dzięki dla tych Osób!

sojus

Postautor: sojus » 16 gru 2016, 10:31

****** to ze temat dotyczy innego budynku to nie znaczy że nie dotyczy innych inwestycji bo robiąc syf na jednej smród pozostanie na innych - takie życie. Patrząc po wypowiedziach, że mają wam przedstawić dokumenty dostaw itp już widzę, że co niektórzy zachowają poziom. Za granica koledzy i koleżanki na budowę nie ma wstępu nikt oprócz instytucji odpowiedzialnych za nadzór - ale nie mam ochoty się szarpać z Wami bo wy i tak wiecie swoje najlepiej :)

Tak zajmijcie się świętami dokładnie bo taki mamy czas i dajcie im pracować :)

Staram się zachować kulturę wypowiedzi póki co wiec jak chcesz jeden z drugim atakować to sobie grę w telefonie uruchom i tam się próbuj zaczepiać z innymi :)

sojus - ostatnie ostrzeżenie, albo będzie ban. Temat dotyczy innego budynku, więc proszę nie robić bałaganu na forum. Ogranicz się z wulgaryzmami i staraj się pisać poprawnie/jafarek

Pegaso

Postautor: Pegaso » 16 gru 2016, 12:47

A wyjaśni mi ktoś co to jest gimbaza?

Kupowałem budynek od developra - jeden z wielu na osiedlu.
Mój przyszły sąsiad codziennie bywał, dopilnowywał jak mógł, chodził, zawracał uwagę, prosił, groził.
Po kilku latach mój dom popękał .....

... dokładnie tak samo jak Jego. Inne awarie tez były raczej podobne - nie licząc zerwanego dachu ( u Sąsiada).

Na pewne rzeczy wpływu nie mamy. Przecież nikt teraz nie zdejmie elewacji i ponownie zamontuje na wiosnę, kiedy będzie gwarancja ,ze temperatura nie spadnie poniżej zera.
Nie wyobrażam sobie jakie wg Was kroki miał by podjąć developer aby zaradzić sprawie.
Zanim zdecydowałem się na zakup w LCC skontaktowałem się z kierownikiem budowy na innym ich projekcie ( znajomy, znajomego) i chłop w prostych słowach powiedział jak jest. Nie będę cytował (nie czuje się upoważniony) co powiedział ale zdecydowałem się na zakup bo odpowiadał sensownie i biorąc pod uwagę realia, źle to nie wyglądało.

Jak ktoś z Nas chce uspokoić sumienie niech działa, ale niech to będzie działanie a nie sianie paniki. Na pewno, to że mieszkańcy się internują może (ale nie musi) zadziałać na plus.

Spokojnych świat życzę WSZYSTKIM !

Boston

Postautor: Boston » 16 gru 2016, 13:51

Ja wlasnie rozmawialem z LCC i oni nic nie wiedza o roznicach w kolorach elewacji. Pani z biura obslugi poprosila o maila i zdjecia bo takie posiadam w celu sprawdzenia zaistnialej sytuacji.

Dodatkowo powiedziala ze w tym roku raczej nie bedzie juz wezwania o kolejna transze.

Awatar użytkownika
jafarek
Kontaktowanie:

Postautor: jafarek » 16 gru 2016, 13:54

Dlatego jak pisał, chyba w innym temacie. Można dopytać na spokojnie w LCC co i jak. Jak oni to widzą, czy coś będą działać. Jeśli ocenią, że należy to poprawić no to nie będzie zmiłuj się dla wykonawcy.

misstrout

Postautor: misstrout » 16 gru 2016, 17:19

Ja, jako człowiek wiecznie zajęty i niezorientowany w tematach budowlanych, chciałabym podziękować tym osobom, które się interesują jakością budowy i wykończenia naszego bloku. Za trzymanie ręki na pulsie, patrzenie wykonawcom na ręce i pisanie do LC Corp.

Jesteśmy klientami i mamy prawo wiedzieć co jest grane. Zaciągamy na te mieszkania kredyty nawet na 30 lat i nic dziwnego, że chcemy, żeby wszystko było dobrze zrobione od A do Z. Jasne, że są problemy mniej i bardziej istotne ale materiały budowlane czy niewłaściwe wykorzystanie materiałów wykończeniowych to nie jest coś, do czego się przyczepiamy w ramach fanaberii tylko troski o wspólne dobro.

Awatar użytkownika
Greg

Postautor: Greg » 16 gru 2016, 17:29

misstrout pisze:Ja, jako człowiek wiecznie zajęty i niezorientowany w tematach budowlanych, chciałabym podziękować tym osobom, które się interesują jakością budowy i wykończenia naszego bloku. Za trzymanie ręki na pulsie, patrzenie wykonawcom na ręce i pisanie do LC Corp.

Jesteśmy klientami i mamy prawo wiedzieć co jest grane. Zaciągamy na te mieszkania kredyty nawet na 30 lat i nic dziwnego, że chcemy, żeby wszystko było dobrze zrobione od A do Z. Jasne, że są problemy mniej i bardziej istotne ale materiały budowlane czy niewłaściwe wykorzystanie materiałów wykończeniowych to nie jest coś, do czego się przyczepiamy w ramach fanaberii tylko troski o wspólne dobro.

Popieram w 100%

szynszyl

Postautor: szynszyl » 17 gru 2016, 9:43

Witam drogich sąsiadów.

Nie wypowiadałem się do tej pory w żadnej sprawie ale chciałbym poruszyć kilka kwestii.
1. Elewacja. Ta sprawa musi być wyjaśniona i chciałem podziękować osobom, które się tym zajmują. Kupujemy mieszkanie dokładnie z drugiej strony ale cała elewacja to nasze wspólne dobro i jeśli nie wyjaśnimy teraz tego na tym etapie to później będziemy sobie podnosić składki na fundusz remontowy, żeby to naprawiać. Podzielam opinie, że wykładamy na te mieszkania nierzadko oszczędności życia czy też zadłużamy się na kolejne kilkanaście/kilkadziesiąt lat. Myślę, że mieszkańców podzielających naszą opinię jest większość i nie będziemy mieć zamiaru wpłacać kolejne dwie transze wiedząc, że coś jest nie tak. Podzielam opinie, że po zapłacie transz do już będzie musztarda po obiedzie.

2. Trolle na forum. Takie osoby jak sojus. Proponuje ignorować, szczególnie w wątkach dotyczących budynku D.
Człowiek, który pisze takie rzeczy (jak poniżej) jest dla mnie zdyskredytowany jako rozmówca na wstępie. Nie ukrywam podniósł mi tym ciśnienie i uważam, że powinien być sumiennie ignorowany. Musisz mieć naprawdę smutne życie, żeby trollować forum mieszkańców sąsiedniego bloku. Człowiek pracujący zagranicą, pracujący w urzędzie (jak wyczytałem z postów, przecież w internecie nikt nie kłamie) a kultura wypowiedzi na poziomie podstawówki.

Tak na prawdę to Wy najdłużej będziecie mieć syf bo będzie pełno kurzu od nowych budynków :( z budynku E będzie podobnie a ta galeria co będzie po drugiej stronie Galicyjskiej ma chyba powstać do 2019 roku wiec tez będzie syf :) A dzięki Wam my będziemy mieć łatwiej ;) zawsze pierwsi maja najgorzej ;)

"...Brak mi słów na takie podejście...." Jeśli kupujecie samochód to wpłacacie zaliczkę i czekacie na całość - piszecie do producenta i zdjęcia z montażu wnętrza, lamp, kół...? Zachowujecie się dziwnie zamiast przed świetami skupić się na innych rzeczach wprowadzacie bardzo dużo nerwowości...

3. Organizacja forum. W nawiązaniu do punktu 2. Gdzie są bany? To nie sekcja komentarzy na youtubie, żeby tolerować każdą wypowiedź, szczególnie offtopic i prowokacje.

Pozdrawiam i liczę na pozytywne zamknięcie sprawy z elewacją.

Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”