[Bud. D] Uwagi zgłoszone przy odbiorze mieszkania od dewelopera - Centralna Park

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku D Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
sojus

Re: [Bud. D] Uwagi zgłoszone przy odbiorze mieszkania od dewelopera - Centralna Park

Postautor: sojus » 03 lip 2017, 23:57

ajok pisze:A jak wyglada sprawa z czasem? Można przeprowadzać przegląd "trochę" dłużej niż przewidywana godzina?

a jak mają ustalone godzinowo to jakim cudem chcesz siedzieć dłużej - inni mają czekać... jedyna opcja to szansa być ostatnim w danym dniu jak powyżej napisano.

nie wiem skąd takie pomysły się biorą jeśli ustalone jest odgórnie, że każdy ma godzinę to znaczy, że ktoś czeka na swoja kolej... nie wiem po co tu się tak spinacie o ten czas na tym forum... Ci co oddają mieszkania to też są ludzie, którym ktoś u góry ustalił taki a nie inny "regulamin" więc odrobinę wyrozumiałości i pomyślenia o innych - chociażby o sąsiadach, którzy też mają godzinę... też chciałbym odbierając mieszkanie mieć więcej czasu ale gdyby tak było, to odbiory trwałyby 6 miesięcy a nie 2.

Pozdrawiam ;)

ajok

Re: [Bud. D] Uwagi zgłoszone przy odbiorze mieszkania od dewelopera - Centralna Park

Postautor: ajok » 04 lip 2017, 0:12

sojus pisze:
ajok pisze:A jak wyglada sprawa z czasem? Można przeprowadzać przegląd "trochę" dłużej niż przewidywana godzina?

a jak mają ustalone godzinowo to jakim cudem chcesz siedzieć dłużej - inni mają czekać... jedyna opcja to szansa być ostatnim w danym dniu jak powyżej napisano.

nie wiem skąd takie pomysły się biorą jeśli ustalone jest odgórnie, że każdy ma godzinę to znaczy, że ktoś czeka na swoja kolej... nie wiem po co tu się tak spinacie o ten czas na tym forum... Ci co oddają mieszkania to też są ludzie, którym ktoś u góry ustalił taki a nie inny "regulamin" więc odrobinę wyrozumiałości i pomyślenia o innych - chociażby o sąsiadach, którzy też mają godzinę... też chciałbym odbierając mieszkanie mieć więcej czasu ale gdyby tak było, to odbiory trwałyby 6 miesięcy a nie 2.

Pozdrawiam ;)

Tak jak mówiłem już wcześniej, deweloper nie musi siedzieć przez cały czas z właścicielami mieszkań. Wydaje mi się, że prawie każda ekipa fachowców do odbioru potrzebuje około 1-2h, a z taka ekipa będę odbierać swoje mieszkanie/garaż. Uważam również, że z góry narzucony czas 1h na odbiór tak ważnej rzeczy jest po prostu za krótki. Nikt nie chce nikomu robić na złość, bądź uprzykrzać się deweloperowi ale nie kupuję tutaj telewizora, a mieszkanie za dość poważne dla mnie pieniądze.

sojus

Postautor: sojus » 04 lip 2017, 0:20

Ja się zgadzam - również uważam ze powinno być dłużej ale skoro tak ustalono to nie ma sensu o tym pisac ;)

Gdyby każdy mógł siedzieć tam ile chce to byłby burdel po prostu - nikt nie miałby kontroli nad tym.

Tak ustalono Amen po co drążyć temat :)

3mam kciuki za wszystkich żeby się to sprawnie potoczyło :)

kustosz

Postautor: kustosz » 04 lip 2017, 8:32

Czy ktoś z osób, które odebrały jest już zorientowany jakie są wyjściowe koszta typu czynsz itp?

szynszyl

Postautor: szynszyl » 04 lip 2017, 12:53

Ponizej wszystkie oplaty za 1 miesiac.

Mieszkanie:

2.81 zl za kazdy m2 za koszty czynszowo administracyjne;
1.30 zl za kazdy m2 za wywoz smieci w okresie wykanczania mieszkan (dodatkowo) ;
4.30 zl za m2 zaliczki za media w tym (1.5 zl CO, 1.5 zl ciepla woda, 0.8 zl zimna woda, 0.5 oplata stala CO I CW) - pewnie bedzie mozna zadeklarowac inne zuzycia niz sugerowane, 4.3 za m2 to dosc duzo ;

MP:

26 zl za kazde miejsce w garazu podziemnym;

Komorka lokatorska

4 zl za komorke lokatorska

szynszyl

Postautor: szynszyl » 04 lip 2017, 13:01

Jeszcze a propos czasu przeznaczonego na odbiór. U nas wydłużyło się o 30 minut w stosunku do tego co zaplanowane w harmonogramie, mimo, ze nie mieliśmy żadnej firmy do przeglądu. Nikt nas nie popędzał, sami się tez nie obijaliśmy. Z tego co widzę w harmonogramie odstępy czasowe pomiędzy kolejnymi odbiorami wahają się of 15 minut do poł h. Dodatkowo uprzejmie proszę osoby niezwiązane z budynkiem "D" o niewypowiadanie się w tym wątku. Panie Sojus, będzie miał Pan swoje odbiory będzie się Pan wymądrzał ile komu potrzeba czasu.

kustosz

Postautor: kustosz » 04 lip 2017, 13:02

szynszyl pisze:Ponizej wszystkie oplaty za 1 miesiac.

Mieszkanie:

2.81 zl za kazdy m2 za koszty czynszowo administracyjne;
1.30 zl za kazdy m2 za wywoz smieci w okresie wykanczania mieszkan (dodatkowo) ;
4.30 zl za m2 zaliczki za media w tym (1.5 zl CO, 1.5 zl ciepla woda, 0.8 zl zimna woda, 0.5 oplata stala CO I CW) - pewnie bedzie mozna zadeklarowac inne zuzycia niz sugerowane, 4.3 za m2 to dosc duzo ;

MP:

26 zl za kazde miejsce w garazu podziemnym;

Komorka lokatorska

4 zl za komorke lokatorska

Dzięki.
Wywóz śmieci w okresie wykańczania - czy są jakieś dodatkowe kontenery?

Był prąd podczas odbioru mieszkania (przed podpisaniem umowy z dostawcą)?

szynszyl

Postautor: szynszyl » 04 lip 2017, 13:17

Wisi kartka na drzwiach, ze podstawia kontenery w dniach 03.07 - 04.07.
Prad jest po wlaczeniu korkow w mieszkaniu I na korytarzu, czego w sumie jeszcze nie zrobilismy.
Tak czy siak, na budowie jest elektryk, ktory w razie problemow z pradem ma pomagac od reki.

kustosz

Postautor: kustosz » 04 lip 2017, 13:24

A czy to nie jest przypadkiem tak, że to jest kasa dla dewelopera do czasu przeniesienia własności mieszkania?

pablox

Postautor: pablox » 04 lip 2017, 14:22

Wlasnie, czy czynsz to jest platne juz teraz za lipiec? Czy dopiero po przeniesieniu wlasnosci?

Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”