[Bud. D] Materiały budowlane na budowie Osiedla Centralna Park (ceramika / silikat)

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku D Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
sidney

Re: Materiały budowlane na budowie Osiedla Centralna Park (ceramika / silikat)

Postautor: sidney » 23 mar 2016, 11:55

misstrout pisze:
kustosz pisze:
misstrout pisze:No ale Leier Thermopour 25 aku to wciąż pustaki a nie bloczki silikatowe więc w jaki sposób to rozwiązuje problem niezgodności z umową?

W moim przekonaniu go nie rozwiązuje, ale o ile dobrze rozumiem nie jest to zmiana na gorsze

Nie wiem czy na gorsze, może na tańsze. A jeśli tak jest to moim zdaniem powinno to mieć odzwierciedlenie w ponoszonych przez nas kosztach.

Poczekajmy na odpowiedź dewelopera.
Później zastanowimy się co robić dalej.
Dobrze było by mieć dokładniejsze zdjęcie zafoliowanej palety, tak żeby było widać etykietę materiału (taka mała biała kartka przyklejona do zafoliowane palety). Wiedzieli byśmy wtedy, czy faktycznie stosują Termopour 25 aku czy inny produkt Leier'a.
Stwierdzenia czy materiał jest gorszy czy lepszy możemy dokonać po szczegółowym porównaniu właściwości (izolacyjność cieplna, właściwości akustyczne, wymiary itp). Na pewno montaż np szafek kuchennych czy telewizora itp będzie trudny bo cegła ceramiczna posiada otwory (pustki powietrza) przez co wkręt/kołek nie styka się z materiałem na całej długości. Po za tym ceramika jest materiałem kruchym i łamliwym przez co nie można, do mocowania w nim elementów, używać normalnych (marketowych) kołków. Trzeba stosować specjalne kotwy, najlepiej wklejane.
Produkty Leier są tańsze od Silikatów, jednak wartość możemy wyliczyć znając konkretny produkt.
Niewątpliwie, faktem jest to, że LC dokonał zmiany materiału konstrukcyjnego bez naszej zgody, wiedzy. Na pewno zamiana nie miała na celu "zrobienia nam dobrze", na pewno wynikło to z chęci ograniczenia kosztów inwestycji.

kustosz

Postautor: kustosz » 23 mar 2016, 12:18

Dokładnie.
Proponuję aby kolejne osoby również kierowały zapytania do LC o tę sytuację, tak by pokazać skalę zainteresowania problemem i być może przyspieszyć jej wyjaśnienie.

sidney

Postautor: sidney » 23 mar 2016, 13:50

Cześć!
przypadkiem byłem w okolicy i postanowiłem podjechać na budowę.
Jak widać na załączonym zdjęciu, wykonawca szczelnie zabezpieczył się przed naszym podglądam.
Wrona, wydaje mi się, że z tego miejsca robiłeś zdjęcie palet ? Zerknąłem przez szczeliny w ogrodzeniu panelowym ale nie dojrzałem żadnej palety z materiałem na ściany.
mam wrażenie, że daliśmy lekkiego "pstryczka" w nos LC :lol:

Obrazek

Wrona

Postautor: Wrona » 23 mar 2016, 14:07

Sidney nic się nie zmieniło. Ogrodzenie o tej wysokości to stoi od samego początku i w dodatku nie jest za wysokie. Da się podejść i zrobić zdjęcie z nad płota... Ja by nikogo nie wkurzać byłem w sobotę gdy na budowie nie było żywej duszy.

abcd

Postautor: abcd » 24 mar 2016, 14:45

hej,
informacja o zmianie materiałów będzie w przyszłym tyg. dopiero.
Dew. twierdzi, ze to z powodu braku materiału na rynku (bloczki biorą prosto z fabryki i muszą jakiś czas leżakować).
Ten pustak jest podobno akustyczny i że właściwości ma takie same jak bloczki, które także w środku są puste. Pan twierdził, że nie mogą zamieniać na gorszy materiał, tylko na taki sam lub lepszy pod względem właściwości. Mówił też, że cena za jeden i drugi materiał jest praktycznie ta sama.

Wrona

Postautor: Wrona » 25 mar 2016, 8:59

Takie bajki do można w przedszkolu opowiadać że materiałów na rynku brak. Jakoś dziwnym trafem budowa dewelopera LC Corp na inwestycji Grzegórzecka 77 idzie na silikatach że aż miło:
lcc.pl/pl/grzegorzecka-77/galeria
zakładka Etap w sprzedaży (zdjęcia ze stycznia 2016)
Wim, wiem powiecie materiały kupuje Wykonawca u nas Grupa-TK a na Grzegórzeckiej 77 jest inna firma, ale Grupa -TK była wybrana z pół roku temu jak nie lepiej i miała czas na zakup odpowiednich materiałów... nic mnie takie wymówki nie interesują :evil:

Boston

Postautor: Boston » 25 mar 2016, 12:02

Wlasnie dostalismy maila od LCC z wyjasnieniem zmiany materialow.

Z tego co pisza bloczki ktore mialy byz uzywane bez sezonowania moglyby powodowac problemy na wyzszych kondygnacjach a material uzywany ma te same wlasciwosci i jest wg nich nawet drozszy :O

Ktos sie zna na tym? Bo z tego co ktos tu juz pisal to niby ten material jest gorszy a oni pisza ze taki sam i drozszy niz zakladany.

Awatar użytkownika
jafarek
Kontaktowanie:

Postautor: jafarek » 25 mar 2016, 12:18

Właśnie przeczytałem maila. Skonsultowałem to ze znajomymi którzy trochę siedzę w budowlance.
Twierdzą, że oba materiały są takiej samej jakości. Co do wytycznych z prospektu, to gdzieś powinien nawet być punkt który umożliwia wykonawcy zmianą materiałów które spełniają takie same normy o takich samych właściwościach - bez konsekwencji prawnych.
Więc wydaje się, że chyba wszystko jest ok.

Krótko mówiąc - jakość i normy są takie same więc wszystko pasuje.

kustosz

Postautor: kustosz » 25 mar 2016, 14:47

Pomijając b. słabą argumentację w przesłanej informacji o zmianie materiałów.
Jakość silikatów i brak ich wysezonowania - to nie wiedzieli wcześniej robiąc projekt że na dzień dobry to jest niewłaściwy materiał i trzeba zmienić...
Nie wspomnę już o większej swobodzie przesuwaniu ścianek...

sidney

Postautor: sidney » 25 mar 2016, 19:51

abcd pisze:hej,
informacja o zmianie materiałów będzie w przyszłym tyg. dopiero.
Dew. twierdzi, ze to z powodu braku materiału na rynku (bloczki biorą prosto z fabryki i muszą jakiś czas leżakować).
Ten pustak jest podobno akustyczny i że właściwości ma takie same jak bloczki, które także w środku są puste. Pan twierdził, że nie mogą zamieniać na gorszy materiał, tylko na taki sam lub lepszy pod względem właściwości. Mówił też, że cena za jeden i drugi materiał jest praktycznie ta sama.

Cena praktycznie ta sama, ale dla nas :) nie rynkowa

Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”