misstrout pisze:kustosz pisze:misstrout pisze:No ale Leier Thermopour 25 aku to wciąż pustaki a nie bloczki silikatowe więc w jaki sposób to rozwiązuje problem niezgodności z umową?
W moim przekonaniu go nie rozwiązuje, ale o ile dobrze rozumiem nie jest to zmiana na gorsze
Nie wiem czy na gorsze, może na tańsze. A jeśli tak jest to moim zdaniem powinno to mieć odzwierciedlenie w ponoszonych przez nas kosztach.
Poczekajmy na odpowiedź dewelopera.
Później zastanowimy się co robić dalej.
Dobrze było by mieć dokładniejsze zdjęcie zafoliowanej palety, tak żeby było widać etykietę materiału (taka mała biała kartka przyklejona do zafoliowane palety). Wiedzieli byśmy wtedy, czy faktycznie stosują Termopour 25 aku czy inny produkt Leier'a.
Stwierdzenia czy materiał jest gorszy czy lepszy możemy dokonać po szczegółowym porównaniu właściwości (izolacyjność cieplna, właściwości akustyczne, wymiary itp). Na pewno montaż np szafek kuchennych czy telewizora itp będzie trudny bo cegła ceramiczna posiada otwory (pustki powietrza) przez co wkręt/kołek nie styka się z materiałem na całej długości. Po za tym ceramika jest materiałem kruchym i łamliwym przez co nie można, do mocowania w nim elementów, używać normalnych (marketowych) kołków. Trzeba stosować specjalne kotwy, najlepiej wklejane.
Produkty Leier są tańsze od Silikatów, jednak wartość możemy wyliczyć znając konkretny produkt.
Niewątpliwie, faktem jest to, że LC dokonał zmiany materiału konstrukcyjnego bez naszej zgody, wiedzy. Na pewno zamiana nie miała na celu "zrobienia nam dobrze", na pewno wynikło to z chęci ograniczenia kosztów inwestycji.