jafarek pisze:Właśnie przeczytałem maila. Skonsultowałem to ze znajomymi którzy trochę siedzę w budowlance.
Twierdzą, że oba materiały są takiej samej jakości. Co do wytycznych z prospektu, to gdzieś powinien nawet być punkt który umożliwia wykonawcy zmianą materiałów które spełniają takie same normy o takich samych właściwościach - bez konsekwencji prawnych.
Więc wydaje się, że chyba wszystko jest ok.
Krótko mówiąc - jakość i normy są takie same więc wszystko pasuje.
Jafarek bez urazy ale co ty piszesz.... materiały tej samej JAKOŚCI - to mnie nie interesuje, chodzi o WŁAŚCIWOŚCI. A właściwości Pan Kierownik Projektu jasno napisał że oba spełniają normy budowlane a parametry są "porównywalne" ...
Sprawdziłem dokładnie i porównałem:

Jak można pisać że wydaje się że wszystko jest ok. Przecież jak kupuje się poloneza a otrzymuje na koniec malucha który też spełnia wymagane normy do jazdy to będzie wszystko pasować

Ceny sprawdziłem w jednym sklepie żeby mieć wstępny obraz kosztów ponoszonych przez Wykonawcę
matbud.pl/leier-thermopor-25-aku-250-x-375-x-238-szt.html
matbud.pl/xella-silka-e24-klasy-15-szt.html
Ceny niemalże identyczne ale trzeba by sprawdzić koszty ułożenia, ilość potrzebnej zaprawy itp... jednak nie ma co się łudzić że Generalny Wykonawca dokonał zmiany bo chciał zapłacić więcej a nie zaoszczędzić.
Odnosząc sie do wyjaśnień Kierownika Projektu
1. "brak wysezonowania MOŻE skutkować zmniejszeniem objętości w murze" - koniec pierwszego najważniejszego wyjaśnienia...-teraz wiem już wszystko...

2. "Mniejszy ciężar ścian powoduje że można ich dostawić wiecej bez obawy o nośność stropów"... Przecież strop był przeliczony pod cięższy lepszy Silikat wiec to nie ma znaczenia przy naszych minimalnych zmianach. A jak ktoś chce by mu wymurować w mieszkaniu mur chiński bądź labirynt to się na to po prostu nie zgodzić ze względów konstrukcyjnych, a nie serwować wszystkim lżejszy materiał o gorszych właściwościach akustycznych i izolacyjnych nic w zamian kupującym nie oferując...
To jawna kpina to pismo. Jak chcecie tak to zostawić proszę bardzo.
Ja nie odpuszczę.