[Bud. D] Materiały budowlane na budowie Osiedla Centralna Park (ceramika / silikat)

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku D Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Wrona

Re: Materiały budowlane na budowie Osiedla Centralna Park (ceramika / silikat)

Postautor: Wrona » 25 mar 2016, 22:39

jafarek pisze:Właśnie przeczytałem maila. Skonsultowałem to ze znajomymi którzy trochę siedzę w budowlance.
Twierdzą, że oba materiały są takiej samej jakości. Co do wytycznych z prospektu, to gdzieś powinien nawet być punkt który umożliwia wykonawcy zmianą materiałów które spełniają takie same normy o takich samych właściwościach - bez konsekwencji prawnych.
Więc wydaje się, że chyba wszystko jest ok.

Krótko mówiąc - jakość i normy są takie same więc wszystko pasuje.

Jafarek bez urazy ale co ty piszesz.... materiały tej samej JAKOŚCI - to mnie nie interesuje, chodzi o WŁAŚCIWOŚCI. A właściwości Pan Kierownik Projektu jasno napisał że oba spełniają normy budowlane a parametry są "porównywalne" ...
Sprawdziłem dokładnie i porównałem:
Obrazek

Jak można pisać że wydaje się że wszystko jest ok. Przecież jak kupuje się poloneza a otrzymuje na koniec malucha który też spełnia wymagane normy do jazdy to będzie wszystko pasować :?:

Ceny sprawdziłem w jednym sklepie żeby mieć wstępny obraz kosztów ponoszonych przez Wykonawcę
matbud.pl/leier-thermopor-25-aku-250-x-375-x-238-szt.html
matbud.pl/xella-silka-e24-klasy-15-szt.html
Ceny niemalże identyczne ale trzeba by sprawdzić koszty ułożenia, ilość potrzebnej zaprawy itp... jednak nie ma co się łudzić że Generalny Wykonawca dokonał zmiany bo chciał zapłacić więcej a nie zaoszczędzić.

Odnosząc sie do wyjaśnień Kierownika Projektu
1. "brak wysezonowania MOŻE skutkować zmniejszeniem objętości w murze" - koniec pierwszego najważniejszego wyjaśnienia...-teraz wiem już wszystko... :lol: a MOŻE Wykonawca chce dopłacić do naszych mieszkań...?
2. "Mniejszy ciężar ścian powoduje że można ich dostawić wiecej bez obawy o nośność stropów"... Przecież strop był przeliczony pod cięższy lepszy Silikat wiec to nie ma znaczenia przy naszych minimalnych zmianach. A jak ktoś chce by mu wymurować w mieszkaniu mur chiński bądź labirynt to się na to po prostu nie zgodzić ze względów konstrukcyjnych, a nie serwować wszystkim lżejszy materiał o gorszych właściwościach akustycznych i izolacyjnych nic w zamian kupującym nie oferując...
To jawna kpina to pismo. Jak chcecie tak to zostawić proszę bardzo.
Ja nie odpuszczę.

Nowy

Postautor: Nowy » 25 mar 2016, 23:51

Ja bym jeszcze sprawdził wymiary tych pustaków. Być może klucz jest w tym, ile ich potrzeba do postawienia metra kwadratowego ściany z silikatów, a ile z ceramiki, może to jest jakiś trop, skoro cena jest taka sama :idea:

@Wrona, niezła ta tabelka, i pomyśleć się, że dawno temu się martwiłem, że mi mieszkanie mają budować z silikatów, a nie z ceramiki ;)

maciejmatuszczyk

Postautor: maciejmatuszczyk » 26 mar 2016, 1:39

Wspolczynnik Przenikania ciepla obu materialow jest na podobnym poziomie okolo 1.72/1.65 z korzyscia dla silikatu. Ale przy ociepleniu 18 cm spada ona do poziomu 0.21 wiec nie ma zadnej roznicy. Roznica jest natomiast w izolacyjnosci akustycznej i tutaj wygrywa thermopor 25 aku bo im wieksza izolacyjnosc tym mniej dzwieku slychac po drugiej stronie przegrody.

Inna kwestia jest zmiana materialu bez powiadomienia o tym kupujacych. Szczerze mowiac dowiedzialem sie o tym dzisiaj i byle dosc zaskoczony.

abcd

Postautor: abcd » 29 mar 2016, 9:29

odpisaliście coś LC?

Awatar użytkownika
jafarek
Kontaktowanie:

Postautor: jafarek » 29 mar 2016, 13:56

Mi jeszcze nie. Ale wysłałem zapytanie do kierownika budowy z innej inwestycji co on na to. Po południu podeślę jeszcze pytanie do prawnika.

abcd

Postautor: abcd » 29 mar 2016, 17:56

jafarek pisze:Mi jeszcze nie. Ale wysłałem zapytanie do kierownika budowy z innej inwestycji co on na to. Po południu podeślę jeszcze pytanie do prawnika.

hm, ja właśnie rozmawiałam ze znajomym b. doświadczonym kierownikiem budowy, m.in. sąsiedniej mieszkaniówki.
To co mi napisał, skłania mnie do skontaktowania się z prawnikiem... :evil:

ajok

Postautor: ajok » 29 mar 2016, 19:47

abcd pisze:
jafarek pisze:Mi jeszcze nie. Ale wysłałem zapytanie do kierownika budowy z innej inwestycji co on na to. Po południu podeślę jeszcze pytanie do prawnika.

hm, ja właśnie rozmawiałam ze znajomym b. doświadczonym kierownikiem budowy, m.in. sąsiedniej mieszkaniówki.
To co mi napisał, skłania mnie do skontaktowania się z prawnikiem... :evil:

Mogłabyś podzielić się na forum badź na privie co powiedział Ci twój znajomy?

Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
jafarek
Kontaktowanie:

Postautor: jafarek » 11 kwie 2016, 10:50

Witam,

Ktoś ma jakieś odpowiedzi już?

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 16 maja 2016, 23:20

Jeśli ktoś nie wie, gdzie podziały się silikaty, z których LC Corp miał budować inwestycję Centralna Park, to chyba je znalazłem... Są na budowie inwestycji 5 Dzielnica Kraków od tego samego dewelopera przy Wrocławskiej :idea: Jak dla mnie, to jednak opinie LC Corp Kraków zrobił sobie tym samym bardzo średnie ;) No ale może jakoś tak jest, że są równi i równiejsi...

Obrazek

Boston

Postautor: Boston » 18 maja 2016, 10:32

Wracajac do tematu materialow - jak juz ktos pisal wlasciwosci zastosowanego sa bardzo podobne. Troche gorzej wypada w kwestii termoizolacji ale lepiej jezeli chodzi o tlumienie dzwieku. Osobiscie wole grzac ewentualnie troche wiecej ale nie slyszec jak sasiad oddycha i miesza herbate niz miec cieplej w mieszkaniu :D. A budowa o ktorej wspominasz zaczela sie duzo wczesniej i jest realizowana przez inna firme wiec moze oni na czas zapewnili sobie odpowiednie zapasy.

Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”