[Bud. D] Różnica kolorów na elewacji inwestycji Centralna Park od LC Corp

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku D Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
deceq

Re: [Bud. D] Różnica kolorów na elewacji inwestycji Centralna Park od LC Corp

Postautor: deceq » 18 gru 2016, 12:15

Moi drodzy, nie napisałem niczego co by mogło Was aż tak oburzyć, żeby cytuję "ignorować to co on pisze" , przekręcać mój nick żeby wyszło słowo z kupą i ogólnie się bulwersować. Bardzo bym prosił o zaprzestanie takich zachowań, bo jeśli wymagacie tutaj na forum jakiegokolwiek szacunku i banów za wypowiedzi to zacznijcie od siebie. Nikogo nie obraziłem i proszę żeby w moją stronę też takich zachowań nie było.

To, że nie rozumiem waszego komitetu obrony elewacji to inna sprawa, a forum jest po to, żeby się wypowiedzieć, więc to zrobiłem. Poza tym nie jestem jedynym który tak uważa.

Jeśli chcecie się denerwować i składać pisma zanim zostanie oficjalnie oddany ten etap to to róbcie, ja się pod tym nie podpiszę. A żeby Wam było łatwiej porobiłem nawet dzisiaj trochę dokładniejszych zdjęć, możecie je dołączyć do pisma.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chciałem również zapytać Państwa ekspertów, co myślą o drugiej stronie budynku, która była robiona w lecie. Tam różnice w kolorach jeszcze większe niż z drugiej strony:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Co Wy na to?

// EDIT: zrobiłem reupload zdjęc bo na fotosiku jest limit
Ostatnio zmieniony 18 gru 2016, 19:07 przez deceq, łącznie zmieniany 1 raz.

Hegas

Postautor: Hegas » 18 gru 2016, 13:11

Panie deceq,
Pana komentarz uważam za prowokację i nawet nie odnoszę się do niego, myślę że nie powinno się być aż tak złośliwym

Co do ściany od strony południowej to sądziłem że będzie ona wyglądała trochę lepiej (jak dla mnie jest zbyt ponura), ale liczę że kolorowe balkoniki dodadzą jej uroku ;)
Pozdawiam i życzę dobrej niedzieli :)

deceq

Postautor: deceq » 18 gru 2016, 13:28

Co znowu uważasz za prowokację, może wytłumacz? Ludzie, ogarnijcie się. To , że ktoś powie co myśli na jakiś temat nie znaczy od razu że to jakaś prowokacja. Tak działa forum, ludzie mówią to co myślą, nie doszukujcie się wszędzie drugiego dna.

sidney

Postautor: sidney » 18 gru 2016, 13:55

Cześć, polecam poczytać ;)
m.muratorplus.pl/technika/izolacje/elewacje-wykonawstwo-ocena-i-odbior-robot-elewacyjnych-z-zastosowaniem-zewnetrznych-zespolonych-syst_59199.html

I jeszcze co do samego odbioru:
m.muratorplus.pl/technika/izolacje/kontrola-wykonania-ocieplenia_59205.html

viper

Postautor: viper » 18 gru 2016, 16:43

deceq pisze:
Chciałem również zapytać Państwa ekspertów, co myślą o drugiej stronie budynku, która była robiona w lecie. Tam różnice w kolorach jeszcze większe niż z drugiej strony:

Co Wy na to?

Słuszna uwaga, tą stronę też powinni poprawić. Skoro potrzebujesz opinii to proszę. Żeby było łatwiej interpretować informacje podrzucone przez sidney'a w linkach (murator to marka ogólnie uznana za fachową) wynotowałem według mnie najważniejsze fragmenty.

Kontrola wykonania (ewentualnego) malowania polega na: sprawdzeniu ciągłości, jednolitości faktury i barwy, braku miejscowych wypukłości i wklęsłości, oraz widocznych napraw i zaprawek.
Ocena wyglądu zewnętrznego polega na wizualnej ocenie wykończonej powierzchni ocieplenia. Powinna ona charakteryzować się jednorodnością i niezmiennością barwy i faktury oraz brakiem miejscowych wypukłości i wklęsłości stwierdzanymi wzrokowo przy świetle rozproszonym z odległości > 3 m. Dopuszczalne odchylenie wykończonego lica systemu od płaszczyzny (powierzchni), pionu i poziomu powinno być zgodne z ogólnymi warunkami odbioru technicznego robót budowlanych lub z warunkami szczegółowymi zawartymi w umowie.

czym taki stan rzeczy może być spowodowany cytuję z m.muratorplus.pl/technika/izolac ... 59205.html:
1. Brakiem przygotowania lub niewłaściwe przygotowanie podłoża (bez odkurzenia, umycia, usunięcia glonów i porostów, wyrównania, wzmocnienia, gruntowania - o ile to konieczne)
2. Niestaranne wykonanie warstwy zbrojonej o zbyt małej grubości z siatką zbrojącą ułożoną na sucho, bez zatopienia jej w warstwie klejącej - osłabia zabezpieczenie materiału izolacyjnego i źle wpływa na trwałość wyprawy tynkarskiej, faktura i kolor siatki widoczne są na elewacji pomimo nałożenia tynku,
3. Brak stosowania osłon na rusztowaniach, co niesie ryzyko rozmycia świeżego tynku przez deszcz albo pojawienia się odbarwień. Również przy ładnej pogodzie osłony są niezbędne, gdyż zmniejszają szybkość przesychania cienkowarstwowych materiałów i stanowią ochronę dla świeżego tynku przed wiatrem niosącym tumany kurzu,
4. Wykonywanie prac ociepleniowych w dni o zbyt niskich temperaturach.

Tu są informacje z m.muratorplus.pl/technika/izolac ... 59199.html:
1. w czasie wykonywania robót i w fazie wysychania temperatura otoczenia i podłoża nie powinna być niższa niż +5oC, a w przypadku materiałów krzemianowych (silikatowych) nie powinna być niższa niż +8oC; zapewnia to odpowiednie warunki wiązania;
2. podczas wykonywania robót i w fazie wiązania materiały należy chronić przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi (deszcz, silne nasłonecznienie, silny wiatr); zagrożone płaszczyzny odpowiednio zabezpieczyć;

Tak to wygląda okiem muratora - ekspertów.

PS. Wydaje się że ma to sens. Jak będzie jakiś odzew od dewelopera to na pewno się odezwę.

sojus

Postautor: sojus » 18 gru 2016, 23:10

ja jeszcze nie zacząłem trolować a jeśli uważacie ze to robię to proponuje poczytać na ten temat. Jeśli uważacie ze należę do tych którym rodzicie coś kupują to albo macie kompleksy albo nie sam wiem - na szczęście to nie mój problem.

Rozpetaliscie burze bez powodu a jak ktoś ma odmienne zdanie na dany temat to probujecie obrażać - sami zaczęliście krzyczeć ze deweloper wam coś musi pokazać - to nie jest pretensjonalne? Wam się należy otrzymać mieszkanie wykończone według standardów a do tego czasu możecie dewelopera poprosić o udzielenie informacji.

Tyle w temacie a jak chcecie kogoś pozaczepiac to są do tego inne miejsca ;) na szczęście nie mój budynek i nmam nadzieje ze takich chorych jazd na budynku E nie będzie bo jak znajomym pokazuje wasze "posty" (a każdy już kupił mieszkanie wiec stad jestem z nimi w kontakcie) to maja taki ubaw ze kabaretonów nie musza już oglądać :)

Raffle

Postautor: Raffle » 19 gru 2016, 10:27

@sidney & viper, dzieki za te informacje.

Dla mnie, laika, jest prawde mowiac nowoscia malowanie elewacji, jakie widzialem na wlasne oczy w sobote. Naogladalem sie wykanczania blokow na osiedlach, na ktorych mieszkalem/mieszkam i polozenie gotowego tynku elewacyjnego o danym kolorze bylo zawsze ostatnim etapem wykonczenia. Prawda jest taka, ze w sobote przy pieknym sloncu owe mankamenty wyszly rowniez w innych miejscach, a nie tylko w tym od ktorego ten temat sie zaczal - jest tam generalnie spora porcja palety szarosci (czego zdjecia w pelni nie oddaja). Pozostaje nam poczekac na efekty tego malowania, jak rowniez odzew dewelopera na zgloszone zapytania.

sidney

Postautor: sidney » 21 gru 2016, 11:16

Boston pisze:Przepraszam post wrzucalem z telefonu i nie widzialem, ze zdjecia sie nie zaladowaly wiec dorzucam tutaj

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na pierwszym zdjęciu w oknie na parterze ktoś ma już firanki powieszone ;)

Awatar użytkownika
jafarek
Kontaktowanie:

Postautor: jafarek » 21 gru 2016, 11:34

Eeee, że tak spytam.... co oni robią?

Boston

Postautor: Boston » 21 gru 2016, 22:56

Witam wszystkich zainteresowanych tematem.

Otrzymalem dzisiaj oficjalna odpowiedz od LCC, ktora zalaczam ponizej:

Elewację wykonano w systemie lekka -mokra Ceresit.

Prace w warunkach zimowych były prowadzone pod plandekami z nagrzewem.
Temperatury były kontrolowane.
Część prac była prowadzona przy pogodzie słonecznej w temp. powyżej +5st.
Pomimo zastosowania tych samych kolorów różnice w wysychaniu tynku pod plandeką i na otwartym powietrzu spowodowały ,iż barwa różni się.

Program naprawczy polega na przemalowaniu farbą silikonową niejednorodnej powierzchni elewacji .
W załączniku posyłam pismo od firmy Henkel.

GW pragnie rozpocząć prace naprawcze jak tylko umożliwią to warunki pogodowe

Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”