[Bud. D] Oględziny przed odbiorem mieszkania - Centralna Park od LC Corp

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku D Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
misstrout

Re: Oględziny przed odbiorem mieszkania - inwestycja Centralna Park od LC Corp

Postautor: misstrout » 01 mar 2017, 13:03

luk pisze:Dlatego trzeba wyslac specjalistow w liczbie dwoch. :)

No trzeba ale nie ma jak. U mnie ze specjalistą pójdzie mąż, żeby zobaczyć na własne oczy. Ale serio podejście "ja pójdę się ponapawać i spokojnie pomierzyć podłogi" jest dla mnie zaskakujące :) Po to są te oględziny, żebyśmy już TERAZ zgłosili nieprawidłowości i dali deweloperowi czas na naprawę PRZED odbiorem. Potraktujcie to poważnie - z korzyścią dla całego budynku ;) Bo po co potem opóźniać odbiory?

Nowy

Postautor: Nowy » 01 mar 2017, 13:04

Tylko pozazdrościć tego, że macie taką opcję i możecie jeszcze przed oficjalnym odbiorem zgłosić widoczne usterki - to może wszystko znacznie przyspieszyć, wiem z własnego doświadczenia. Tak samo jak uważam, że firma pomagająca w odbiorach mieszkań, albo dobry specjalista, który będzie nam kiedyś robił wykończenie, to w tej sytuacji bardzo przydatna pomoc, zwłaszcza jeśli ktoś nie ma doświadczenia budowlanego. Rozumiem, że w tej sytuacji oficjalny odbiór będzie tylko formalnością i można będzie na drugi dzień po nim umówić kogoś, kto będzie się zajmował wykończeniem :)

blakeg1

Postautor: blakeg1 » 01 mar 2017, 13:21

Witam,

bede mieszkancem powstajacego bloku E, i mam takie pytanie dot. wstepnych ogledzin.
Mianowicie, kiedy wg harmonogramu prac wypadaja u Was faktyczne odbiory mieszkan?
Mamy dzis poczatek marca i w marcu sa tzw. przedodbiory, aby moc przy faktycznych odbiorach odebrac mieszkanie bez zadnych usterek.
A kiedy beda odbiory ostateczne, mniej wiecej? Maj?

misstrout

Postautor: misstrout » 01 mar 2017, 13:26

blakeg1 pisze:Witam,

bede mieszkancem powstajacego bloku E, i mam takie pytanie dot. wstepnych ogledzin.
Mianowicie, kiedy wg harmonogramu prac wypadaja u Was faktyczne odbiory mieszkan?
Mamy dzis poczatek marca i w marcu sa tzw. przedodbiory, aby moc przy faktycznych odbiorach odebrac mieszkanie bez zadnych usterek.

Z moich informacji wynika, że najpewniej czerwiec. Ale to nie jest data z harmonogramu. W umowie ostateczny odbiór jest w sierpniu.

blakeg1

Postautor: blakeg1 » 01 mar 2017, 14:08

W naszej umowie termin zakonczenia prac to najpozniej kwiecien 2018, a odbior najpozniej 16.07.2018.
Praca jednak idzie o wiele szybciej, przewidywany czas zakonczenia jej to okolo grudzien 2017/styczen 2018. Biorac pod uwage tak szybkie tempo pracy, kiedy waszym zdaniem mozna spodziewac sie przedobiorow i odbiorow?
Uwazacie, ze istnieje opcja na luty 2018 (przedodbiory) i maj 2018 (odbiory)?

Pozdrawiam

kustosz

Postautor: kustosz » 01 mar 2017, 14:11

misstrout pisze:No trzeba ale nie ma jak. U mnie ze specjalistą pójdzie mąż, żeby zobaczyć na własne oczy. Ale serio podejście "ja pójdę się ponapawać i spokojnie pomierzyć podłogi" jest dla mnie zaskakujące :) Po to są te oględziny, żebyśmy już TERAZ zgłosili nieprawidłowości i dali deweloperowi czas na naprawę PRZED odbiorem. Potraktujcie to poważnie - z korzyścią dla całego budynku ;) Bo po co potem opóźniać odbiory?

Zaskakujące jest podejście LCC, które chce opóźnić odbiory w czerwcu.
No sorry, jeżeli te oględziny mają służyć zgłaszaniu usterek to powinni pozwolić wejść większej ilości osób. Szczególnie że standardem na rynku (z tego co się orientowałem) to ekipy 2-3 osobowe, które potrzebują 2-3h na sprawdzenie mieszkania ok 50m2.

Jeżeli komunikują, że dopiero na właściwym odbiorze nie ma limitu osób - to tak właśnie zrobi większość ludzi i ja prawdopodobnie też dopiero wtedy wezmę ekipę. Jeden człowiek w godzinę czasu nie jest w stanie pomierzyć wszystkich pionów i poziomów, jakości tynków, napięć w gniazdkach, termoprzepuszczalności przy oknach itp.

My tez mamy poważne wątpliwości, ale chyba wolę wziąć ekipę, która sprawdzi wszystko od a do z w wystarczającej ilości czasu, niż teraz płacić komuś kto przynajmniej w teorii nie ma szans na wykonanie rzetelniej pracy. :(

eInka

Postautor: eInka » 01 mar 2017, 14:15

Nie wiadomo, czy usterki beda naprawione teraz.

Taka odpowiedz dostalam:
"Witam,

w trakcie przeglądu może spisać Pani notatkę z uwagami, możliwe, że usterki będą usunięte przed odbiorem przez generalnego wykonawcę, ale nie jesteśmy w stanie tego na 100% zagwarantować, ponieważ wiążącym dokumentem jest protokół zdawczo-odbiorczy spisany w dniu odbioru końcowego mieszkania."

Dlatego nie bede brala teraz osoby do odbioru, zdecydowanie chce tam wejsc z narzeczonym, a nie, zeby tylko jedno z nas tam weszlo.

blakeg1

Postautor: blakeg1 » 01 mar 2017, 14:25

misstrout pisze:
blakeg1 pisze:Witam,

Z moich informacji wynika, że najpewniej czerwiec. Ale to nie jest data z harmonogramu. W umowie ostateczny odbiór jest w sierpniu.

Jaki mieliscie termin zakonczenia prac w umowie?

karolajna

Postautor: karolajna » 01 mar 2017, 15:10

misstrout pisze:
luk pisze:
Dlatego trzeba wyslac specjalistow w liczbie dwoch. :)

No trzeba ale nie ma jak. U mnie ze specjalistą pójdzie mąż, żeby zobaczyć na własne oczy. Ale serio podejście "ja pójdę się ponapawać i spokojnie pomierzyć podłogi" jest dla mnie zaskakujące :) Po to są te oględziny, żebyśmy już TERAZ zgłosili nieprawidłowości i dali deweloperowi czas na naprawę PRZED odbiorem. Potraktujcie to poważnie - z korzyścią dla całego budynku ;) Bo po co potem opóźniać odbiory?

bardzo chętnie wzięłabym już teraz jakiegoś specjalistę, ale ponieważ stolarz musi wymierzyć kuchnię, a ja też chcę wejść - dlatego się będę napawać, bo nie jestem specem od budowlanki, mój stolarz raczej też nie. bo o ile mi wiadomo, to kiedy każdy sobie odbierze swoje mieszkanie nie ma wpływu na inne ;) jeżeli ktoś miał jakieś zmiany w projekcie to też teraz ma czas, żeby pooglądać co i jak, ja nie miałam, więc nie mam czego porównywać. zresztą jak ktoś napisał niżej, nie ma gwarancji, że ewnetualne usterki naprawią przed odbiorami, więc nie widzę tutaj potrzeby takiego osądzania kto co sobie będzie robił w czasie tej godziny. przecież wiadomo, że jeżeli coś się zauważy to zgłosi się to do LCC. live and let live.

misstrout

Postautor: misstrout » 01 mar 2017, 15:46

blakeg1 pisze:W naszej umowie termin zakonczenia prac to najpozniej kwiecien 2018, a odbior najpozniej 16.07.2018.
Praca jednak idzie o wiele szybciej, przewidywany czas zakonczenia jej to okolo grudzien 2017/styczen 2018. Biorac pod uwage tak szybkie tempo pracy, kiedy waszym zdaniem mozna spodziewac sie przedobiorow i odbiorow?
Uwazacie, ze istnieje opcja na luty 2018 (przedodbiory) i maj 2018 (odbiory)?

Pozdrawiam

Myślę, że musisz ten temat poruszać:
- w temacie dotyczącym realizacji swojego etapu
- z deweloperem

My tu tylko kupiliśmy mieszkanie i czekamy na oględziny, nie mamy wpływu na postępy prac w budynku D a co dopiero w innych etapach ;)

karolajna pisze: jeżeli ktoś miał jakieś zmiany w projekcie to też teraz ma czas, żeby pooglądać co i jak, ja nie miałam, więc nie mam czego porównywać.

to nawet nie chodzi o porównywanie ale sprawdzenie stanu mieszkania. "live and let live." - OK, ja tylko odpowiadam na "co Wy chcecie robić w godzinę" ;) Ja biorę fachowca teraz (żeby mógł wychwycić jak najwięcej w możliwym czasie - na pewno zrobi to o niebo lepiej niż ja) i przy odbiorze, jestem skłonna odpuścić sobie napawanie teraz :) Zależy mi na szybkim wejściu do mieszkania po odbiorze, po prostu.

Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”