[Bud. D] Jak głęboko można wkuć się w posadzkę przy montażu odpływu liniowego? CP

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku D Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
karolajna

[Bud. D] Jak głęboko można wkuć się w posadzkę przy montażu odpływu liniowego? CP

Postautor: karolajna » 01 kwie 2017, 23:04

czy macie może informacje o tym jak głęboko można wkuć się w posadzkę z odpływem pod prysznic?

sidney

Re: [Bud. D] Jak głęboko można wkuć się w posadzkę przy montażu odpływu liniowego? CP

Postautor: sidney » 02 kwie 2017, 23:05

karolajna pisze:czy macie może informacje o tym jak głęboko można wkuć się w posadzkę z odpływem pod prysznic?

Myślę ze minimum 15 cm wynosi warstwa w którą mozna sie wkuć (styropian + wylewka). Zapomnialem u siebie zerknąć na jakiej głębokości jest kolanko od pdplywu od prysznica. Trzeba jednak pamiętać ze im dalej od pionu tym wiecej wysokosci na odplyw jest potrzeble. Normowe spadki dla odplywu do 2-3% (czyli 2-3 cm na dlugosci 100cm)

karolajna

Re: [Bud. D] Jak głęboko można wkuć się w posadzkę przy montażu odpływu liniowego? CP

Postautor: karolajna » 03 kwie 2017, 9:09

sidney pisze:
karolajna pisze:czy macie może informacje o tym jak głęboko można wkuć się w posadzkę z odpływem pod prysznic?

Myślę ze minimum 15 cm wynosi warstwa w którą mozna sie wkuć (styropian + wylewka). Zapomnialem u siebie zerknąć na jakiej głębokości jest kolanko od pdplywu od prysznica. Trzeba jednak pamiętać ze im dalej od pionu tym wiecej wysokosci na odplyw jest potrzeble. Normowe spadki dla odplywu do 2-3% (czyli 2-3 cm na dlugosci 100cm)

Dzięki:) pisałam do LCC i jednak jest to 10 cm (5cm styropian + 5 cm wylewka)

sidney

Postautor: sidney » 03 kwie 2017, 9:11

Spoko,
To też dzięki za info.
10cm, nie za dużo na manewry z odwodnieniem, ale do zrobienia :)

Lucek

Postautor: Lucek » 03 kwie 2017, 10:05

Czy to oznacza utrate gwarancji?

PS. Czy ktoś robił w praktyce izolacje przeciw wilgociową w łazience (strefy wilgotnej, mokrej)? Bo nie tylko kucie jest poza specyfikacją.

sidney

Postautor: sidney » 03 kwie 2017, 10:22

Lucek pisze:Czy to oznacza utrate gwarancji?

PS. Czy ktoś robił w praktyce izolacje przeciw wilgociową w łazience (strefy wilgotnej, mokrej)? Bo nie tylko kucie jest poza specyfikacją.

Utratę gwarancji na co?
Rozprowadzenie instalacji kanalizacji w posadzce czy ścianie jest standardowym rozwiązaniem technicznym.
Jeśli chodzi o ułożenie izolacji wodnej w pomieszczeniach "mokrych". Ja będę stosował tzw "płynna folię". Układa się ja na ścianach i posadzkach po wykonaniu wszystkich instalacji bezpośrednio przed ułożeniem warstw wykończeniowych (np. płytki na kleju). Osobiście będę stosował folie na wszystkich ścianach do wysokości 2m i posadzce. Jej zadaniem jest uszczelnienie ścian i stropów przed zalaniem.

antek

Postautor: antek » 03 kwie 2017, 13:22

sidney pisze:Osobiście będę stosował folie na wszystkich ścianach do wysokości 2m i posadzce.

Rozumiem, że chodzi o tzw. folię w płynie, tak? Poza tym powinno się jeszcze zastosować specjalne taśmy uszczelniające w kątach pomiędzy ścianami oraz ścianami i podłogą. Myślę, że to uzasadnione biorą pod uwagę to, że właśnie w takich miejscach budynek może najbardziej "pracować" :)

sidney

Postautor: sidney » 03 kwie 2017, 13:24

antek pisze:
sidney pisze:Osobiście będę stosował folie na wszystkich ścianach do wysokości 2m i posadzce.

Rozumiem, że chodzi o tzw. folię w płynie, tak? Poza tym powinno się jeszcze zastosować specjalne taśmy uszczelniające w kątach pomiędzy ścianami oraz ścianami i podłogą. Myślę, że to uzasadnione biorą pod uwagę to, że właśnie w takich miejscach budynek może najbardziej "pracować" :)

Tak tak, folia w płynie a taśmy uznaję za element systemu

Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”