Opisze nasze przejścia z prądem, bo podobno moje mieszkanie nie było jedyne, a może komuś się przyda.
Mianowicie u mnie coś walnęło podczas włączania AGD w kuchni. Spaliło ledy w szafkach, w kontakcie nie było prądu i jedna faza nie działała. Przyszedł pan Konserwator z Nawigatora, który szybko zdiagnozował problem a następnie zgłosiłam reklamację do LCC a oni do TK Bud. Okazało się, że w skrzynce z bezpiecznikami coś jest źle popodłączane i nie działa mechanizm różnicowo- prądowy (mający za zadanie podczas zwarcia wyłączyć prąd). Ogólnie naprawa wymaga elektryka, który kuma co gdzie i jak jest w tej skrzynce.
W każdym razie dziś podłączałam płytę indukcyjną (bardzo miły pan elektryk, może komuś się przyda namiar 608 529 864) i pan mi zwrócił uwagę, ze na tej tablicy z bezpiecznikami jest przycisk T (test) i od czasu do czasu należy go nacisnąć by zasymulować zwarcie i zobaczyć czy ten mechanizm różnicowy zadziała i wyłączy bezpieczniki.
[Bud. D] Problemy z mechanizmem różnicowo-prądowym i jego testowanie - Centralna Park
Re: [Bud. D] Problemy z mechanizmem różnicowo-prądowym i jego testowanie - Centralna Park
Test różnicówki to jedna z najważniejszych czynności zapewniających bezpieczeństwo w domu. Powinno się to robić raz na 1-3 miesiące. Niestety mało kto ma tego świadomość. Przykładowo: jeśli cię porazi prąd ze sprawną różnicówką to czas porażenia jest tak krótki, że raczej nie zrobi ci krzywdy (mechanizm natychmiast wywali bezpieczniki). Jeśli natomiast mechanizm jest niesprawny porażenie może cię nawet zabić.
Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”