Witajcie
mam do Was pytanie, czy ktoś z Was kierował może pytanie do LC czy te szpetne duże metalowe wywiewy na dachu będą jakoś zasłonięte, bądź zabudowane? Bo na żadnej wizualizacji one tak nie wyglądają, a nie wiem jak Wam, ale mnie się to nie podoba... Może jak zobaczą odzew każdego, który zagląda na to forum to może jakoś zareagują i to zabudują, jeśli nie mają tego w planach? Co sądzicie żeby z tym zrobić?
Metalowe wywiewy na dachu nowej inwestycji Centralna Park Kraków
Re: Metalowe wywiewy na dachu nowej inwestycji Centralna Park Kraków
Kolejny, po placu zabaw, koncert zyczen? Z calym szacunkiem, zejdzcie na ziemie... Kupiliscie mieszkanie od dewelopera, za przyzwoita cene, a nie udzial w projektowaniu osiedla i otoczenia na etapie budowy. Nie powiem, zeby mi ta instalacja sie podobala, niemniej roszczeniowosc niektorych naprawde jest zaskakujaca. Osobiscie, nie podobaja mi sie rowniez lampy nad wjazdem do hali garazowej - . lampiska jak sprzed parudziesieciu lat, ktorych na wizualizacjach rowniez nie dostrzeglem - myslicie, ze wymienia jak do nich napisze?
@quest123, czy Ty juz zglosiles swoj 'odzew'?
@quest123, czy Ty juz zglosiles swoj 'odzew'?
Na wizualizacji jest zieleń wokół bloku, czy ktoś już interweniował u lcc pytając czy posiali już trawę i zasadzili drzewa?
Wizualizacje są tylko poglądowym wyobrażeniem, NIGDY nie oddają w 100% rzeczywistego projektu. Jeśli kogoś martwią takie rzeczy powinien na etapie rezerwacji mieszkania prosić o wgląd do projektów budowlanych. Czy by pozwolili, to nie wiem, ale myślę, że mało kto o tym pomyślał, a do narzekania wielu chętnych.

Wizualizacje są tylko poglądowym wyobrażeniem, NIGDY nie oddają w 100% rzeczywistego projektu. Jeśli kogoś martwią takie rzeczy powinien na etapie rezerwacji mieszkania prosić o wgląd do projektów budowlanych. Czy by pozwolili, to nie wiem, ale myślę, że mało kto o tym pomyślał, a do narzekania wielu chętnych.

Amen! Juz tracilem nadzieje w glos rozsadku na tym forum po trafnie okreslonych "koncertach zyczen". Oczywiscie wszyscy chcemy zeby nasz blok wygladal ladnie z zielona okolica najlepiej blisko lasu - jednak widzialy galy co braly. A lista naszych oczekiwan dziwnie rosnie - plac zabaw - komorki na wozki w garazu itp tylko pojawia sie maly problem - wspolnota jeszcze sie nie zawiazala i nie posiadamy kasy na takie imprezy, a z kieszeni na poczatku gdzie wszyscy bedziemy musieli wykonczyc mieszkania raczej malo osob sobie pozwoli na wylozenie dodatkowej kasy
.

Pragnę przypomnieć sytuację z "naszego podwórka" dot. silikatów i pustaków.
Long story short - miały być silikaty i przyszli mieszkańcy zauważyli że tak nie jest - po wzmożonych zapytaniach do LCC temat został podjęty i wyjaśniony drogą oficjalną. Nie wiemy jak wyglądałaby komunikacja w tym temacie gdybyśmy (przyszli mieszkańcy) nie podjęli tematu.
Podobna sytuacja jest z tymi metalowymi wywiewami - rzeczywiście na wizualizacjach tego nie widać. Porównanie do lamp do mnie nie trafia - lampy miały być, a inna kwestią jest czy są ładne czy nie. Natomiast dobudowanie dodatkowego piętra bliżej nieokreślonej konstrukcji jest czymś czego nie było w pierwotnych planach lub nie było komunikowane.
Mamy teraz dwie ścieżki - "połóż się i leż" lub zapytaj.
Główną ideą forum jest wymiana wiedzy - fala hejtu i jadu za zapytanie czy ktoś coś wie w danym temacie jest po prostu słabe.
Ta konstrukcja też mnie zastanawia i chętnie się dowiem czym jest - chociażby po to aby zamknąć temat na forum i nie drażnić użytkowników, którzy nie znając odpowiedzi na pytania udzielają się najaktywniej w obszarze na odpowiedzi
Prośba aby nie brać tej wypowiedzi personalnie, ale na takie dyskusje powinien być osobny wątek typu "offtopic". Wtedy przyszli i obecni użytkownicy forum, którzy nie śledzą wpisów na bieżąco, będą mogli zapoznać się z wątkiem, a nie szeregiem opinii nie w temacie. Teraz po zadaniu pytania jest kilka stron przerzucania się opiniami i nie wiadomo gdzie są jakieś konkrety.
Opinie oczywiście są potrzebne i forum też do tego jest, ale wyważmy proszę czego chcemy mieć więcej na forum - wiedzy czy heju?
Jeszcze kilka takich tematów i autorzy kolejnych pytań po prostu odpuszczą z myśląc "więcej się nasłucham niż się czegoś dowiem".
Czy tak chcemy aby wyglądało nasze forum?
Long story short - miały być silikaty i przyszli mieszkańcy zauważyli że tak nie jest - po wzmożonych zapytaniach do LCC temat został podjęty i wyjaśniony drogą oficjalną. Nie wiemy jak wyglądałaby komunikacja w tym temacie gdybyśmy (przyszli mieszkańcy) nie podjęli tematu.
Podobna sytuacja jest z tymi metalowymi wywiewami - rzeczywiście na wizualizacjach tego nie widać. Porównanie do lamp do mnie nie trafia - lampy miały być, a inna kwestią jest czy są ładne czy nie. Natomiast dobudowanie dodatkowego piętra bliżej nieokreślonej konstrukcji jest czymś czego nie było w pierwotnych planach lub nie było komunikowane.
Mamy teraz dwie ścieżki - "połóż się i leż" lub zapytaj.
Główną ideą forum jest wymiana wiedzy - fala hejtu i jadu za zapytanie czy ktoś coś wie w danym temacie jest po prostu słabe.
Ta konstrukcja też mnie zastanawia i chętnie się dowiem czym jest - chociażby po to aby zamknąć temat na forum i nie drażnić użytkowników, którzy nie znając odpowiedzi na pytania udzielają się najaktywniej w obszarze na odpowiedzi

Prośba aby nie brać tej wypowiedzi personalnie, ale na takie dyskusje powinien być osobny wątek typu "offtopic". Wtedy przyszli i obecni użytkownicy forum, którzy nie śledzą wpisów na bieżąco, będą mogli zapoznać się z wątkiem, a nie szeregiem opinii nie w temacie. Teraz po zadaniu pytania jest kilka stron przerzucania się opiniami i nie wiadomo gdzie są jakieś konkrety.
Opinie oczywiście są potrzebne i forum też do tego jest, ale wyważmy proszę czego chcemy mieć więcej na forum - wiedzy czy heju?
Jeszcze kilka takich tematów i autorzy kolejnych pytań po prostu odpuszczą z myśląc "więcej się nasłucham niż się czegoś dowiem".
Czy tak chcemy aby wyglądało nasze forum?
W pierwszym poscie nie bylo slowa o sensie owej "konstrukcji", tylko o kwestii wizualnej i fakcie niepodobania sie. Stad porownanie do lamp.kustosz pisze:Porównanie do lamp do mnie nie trafia - lampy miały być, a inna kwestią jest czy są ładne czy nie. Natomiast dobudowanie dodatkowego piętra bliżej nieokreślonej konstrukcji jest czymś czego nie było w pierwotnych planach lub nie było komunikowane.
Oczywiscie ze dyskutujmy, niemniej nie rozumiem czego oczekujesz - sa to elementy wentylacji, mamy z niej zrezygnowac? Czy po prostu chcesz na pismie od LCC potwierdzenia, ze to wentylacja? I co to zmieni? Nie mamy w umowach wymiarow kazdego jednego elementu konstrukcji bloku, nie rozumiem wiec oczekiwania, ze LCC powinno sie przed nami tlumaczyc, dlaczego owe elementy wydaja sie wieksze niz na wizualizacji. Wizualizacji, ktora - jak juz wspomniano - ma charakter pogladowy:
sidney pisze:
Demiko pisze:Oczywiscie ze dyskutujmy, niemniej nie rozumiem czego oczekujesz - sa to elementy wentylacji, mamy z niej zrezygnowac?
Naturalnie, że nie. Jedynie nie uważam za nic złego dyskusję dlaczego to wygląda tak czy inaczej i czy to jest finalny wygląd. Nikt tu nie chce demontować wentylacji i nie wiem skąd ten wniosek.
Uważam, że warto pytać i rozmawiać. To wszystko

No wiec wlasnie - powracamy do kwestii czysto wizualnej co sam przyznajesz, a nie rozumiesz mojego argumentu o lampach. Nie neguje koniecznosci istnienia lamp tak samo jak Ty wentylacji. Po prostu sie nam nie podobaja. Dla mnie to jednak to samokustosz pisze:Demiko pisze:Oczywiscie ze dyskutujmy, niemniej nie rozumiem czego oczekujesz - sa to elementy wentylacji, mamy z niej zrezygnowac?
Naturalnie, że nie. Jedynie nie uważam za nic złego dyskusję dlaczego to wygląda tak czy inaczej i czy to jest finalny wygląd.

kustosz pisze:Pragnę przypomnieć sytuację z "naszego podwórka" dot. silikatów i pustaków.
Jeżeli było wykonywane co innego niż cegła lub silikat to nie powinno to być odebrane przez inspektora nadzorującego budowę.
I nie rozumiem czemu piszesz, że miał być sylikat skoro w projekcie jest napisane sylikat lub cegła.
I jeśli można wiedzieć z czystej ciekawości - co było wykonywane?
Porównywanie tej sytuacji do wentylacji również nie jest poprawne.
Nie wiem jak autor postu wyobraża sobie "zabudowanie" blaszaków z wentylacją.
Skąd wtedy miałaby się to powietrze dostawać i wydobywać z wentylacji skoro byłyby zabudowane?
Dodatkowo projekt stropodachu na bank nie przewiduje dodatkowego obciążenia od czegoś czym te blaszaki miałyby być zabudowane.
A na koniec zapytam, czy autor postu widział gdzieś aby konstrukcja wentylacji wyglądała inaczej?
Przecież to się specjalnie robi z takiej blachy, żeby obciążenie na stropodach było jak najmniejsze...
STOP!
Koniec rozkmniny na temat instalacji na dachy, czy wygląda tak czy owak. Jest i już pewnie będzie, więc nie ma się co rozwodzić.
Mnie też trochę nurtowało to i owo, ale nie będę się rozpisywał.
Jestem na jutro umówiony w biurze LCC, więc jeśli macie jakieś pytanie to piszcie, postaram się później udzielić na nie odpowiedzi.
1. Plac zabaw
2. Konstrukcje na dachu
O te dwie dopytam. Nie spodziewałbym się jakichś szczególnych wyjaśnień ale jak wspomniał
Koniec rozkmniny na temat instalacji na dachy, czy wygląda tak czy owak. Jest i już pewnie będzie, więc nie ma się co rozwodzić.
Mnie też trochę nurtowało to i owo, ale nie będę się rozpisywał.
Jestem na jutro umówiony w biurze LCC, więc jeśli macie jakieś pytanie to piszcie, postaram się później udzielić na nie odpowiedzi.
1. Plac zabaw
2. Konstrukcje na dachu
O te dwie dopytam. Nie spodziewałbym się jakichś szczególnych wyjaśnień ale jak wspomniał
kustosz pisze:Uważam, że warto pytać i rozmawiać. To wszystko
Wróć do „[Bud. D] (etap I) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”