Wczoraj byłem w biurze projektowym i zaznaczyłem, że rury są wierzchu i kategorycznie nie wolno ich wkuwać - bo tak jest w instrukcji.
Pani z biura powiedziała, że to są standardowe zalecenia każdego dewelopera i 90% ich klientów nie przejmuje się i wkuwa.
Będę wkuwał.
[Bud. B] Łazienka - rury nad tynkiem / co z nimi zrobić - Centralna Park Kraków
-
Re: [Bud. B] Łazienka - rury nad tynkiem / co z nimi zrobić - Centralna Park Kraków
Ok, to ja pewnie też wkuję, ale zapytam jeszcze swojego fachowca czy nie będzie miał z tym problemów. Rozumiem, że te rury też masz na ścianie nośnej?
-
Re: [Bud. B] Łazienka - rury nad tynkiem / co z nimi zrobić - Centralna Park Kraków
Witam,
moje rury przykręcono do ścian: klatki schodowej oraz windy. Więc napewno nie są to ściany działowe, a tymbardziej nie mają wpływu na akustykę w sąsiednich mieszkaniach, bo przecież za ścianą jest klatka schodowa.
A co do samego ułożenia tych rur.
Wielce prawdopodobne jest to, że deweloper nie chciał podnieść stawki dla wykonawcy instalacji hydro, więc zamontowali rury zgodnie ze sztuką, ale niekoniecznie zgodnie z logiką.
moje rury przykręcono do ścian: klatki schodowej oraz windy. Więc napewno nie są to ściany działowe, a tymbardziej nie mają wpływu na akustykę w sąsiednich mieszkaniach, bo przecież za ścianą jest klatka schodowa.
A co do samego ułożenia tych rur.
Wielce prawdopodobne jest to, że deweloper nie chciał podnieść stawki dla wykonawcy instalacji hydro, więc zamontowali rury zgodnie ze sztuką, ale niekoniecznie zgodnie z logiką.
Niestety rury poprowadzone po tynku w nowym mieszkaniu, to dzisiaj normalna praktyka, robi się z tego standard - też Budimex, Buma i wielu innych deweloperów. Później klienci muszą się męczyć podczas wykończeń mieszkania.
-
No i jak sąsiedzi, wkuwacie czy odpuszczajcie 
Powiem Wam, że pręty słabe dali, ale beton mocny

Ja puściłem ściankami działowymi tam gdzie chciałem a te co są przy nośnej akurat idą pod zabudowę wiec nie mam potrzeby wykuwania 
Ot taki plus mojego rozwiazania - u mnie ściany nośne zostają na miejscu i w całości.

Ot taki plus mojego rozwiazania - u mnie ściany nośne zostają na miejscu i w całości.
Rafał II p. pisze:No i jak sąsiedzi, wkuwacie czy odpuszczajcie
rurę idzie przeciągnąć na ścianę czy dogrzewasz kawałek aby weszła?
-
Naciąganie, to nie jest dobry pomysł. Uważam, że jest to tak słaby materiał, że należy obchodzić się z nim delikatnie.
Tylko sztukowanie daje gwarancję spokojnej nocy sąsiadowi z dołu
Tylko sztukowanie daje gwarancję spokojnej nocy sąsiadowi z dołu

Wróć do „[Bud. B] (etap III) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”