[Bud. B] Łazienka - rury nad tynkiem / co z nimi zrobić - Centralna Park Kraków

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku B Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
lincolnsixecho

Re: [Bud. B] Łazienka - rury nad tynkiem / co z nimi zrobić - Centralna Park Kraków

Postautor: lincolnsixecho » 12 sty 2019, 12:37

Wczoraj byłem w biurze projektowym i zaznaczyłem, że rury są wierzchu i kategorycznie nie wolno ich wkuwać - bo tak jest w instrukcji.
Pani z biura powiedziała, że to są standardowe zalecenia każdego dewelopera i 90% ich klientów nie przejmuje się i wkuwa.

Będę wkuwał.

gr0sz3k

Re: [Bud. B] Łazienka - rury nad tynkiem / co z nimi zrobić - Centralna Park Kraków

Postautor: gr0sz3k » 12 sty 2019, 18:46

Ok, to ja pewnie też wkuję, ale zapytam jeszcze swojego fachowca czy nie będzie miał z tym problemów. Rozumiem, że te rury też masz na ścianie nośnej?

Izuuu

Postautor: Izuuu » 16 sty 2019, 13:10

No to wykuwamy :P )

Rafał II p.

Postautor: Rafał II p. » 18 sty 2019, 11:54

Witam,
moje rury przykręcono do ścian: klatki schodowej oraz windy. Więc napewno nie są to ściany działowe, a tymbardziej nie mają wpływu na akustykę w sąsiednich mieszkaniach, bo przecież za ścianą jest klatka schodowa.
A co do samego ułożenia tych rur.
Wielce prawdopodobne jest to, że deweloper nie chciał podnieść stawki dla wykonawcy instalacji hydro, więc zamontowali rury zgodnie ze sztuką, ale niekoniecznie zgodnie z logiką.

Nowy

Postautor: Nowy » 18 sty 2019, 20:12

Niestety rury poprowadzone po tynku w nowym mieszkaniu, to dzisiaj normalna praktyka, robi się z tego standard - też Budimex, Buma i wielu innych deweloperów. Później klienci muszą się męczyć podczas wykończeń mieszkania.

Rafał II p.

Postautor: Rafał II p. » 28 sty 2019, 17:30

No i jak sąsiedzi, wkuwacie czy odpuszczajcie :-)
Powiem Wam, że pręty słabe dali, ale beton mocny :P

Yaso

Postautor: Yaso » 29 sty 2019, 10:12

Ja puściłem ściankami działowymi tam gdzie chciałem a te co są przy nośnej akurat idą pod zabudowę wiec nie mam potrzeby wykuwania :)
Ot taki plus mojego rozwiazania - u mnie ściany nośne zostają na miejscu i w całości.

seebeeck

Postautor: seebeeck » 01 lut 2019, 22:27

Rafał II p. pisze:No i jak sąsiedzi, wkuwacie czy odpuszczajcie :-)
Powiem Wam, że pręty słabe dali, ale beton mocny :P

rurę idzie przeciągnąć na ścianę czy dogrzewasz kawałek aby weszła?

Rafał II p.

Postautor: Rafał II p. » 03 lut 2019, 16:43

Naciąganie, to nie jest dobry pomysł. Uważam, że jest to tak słaby materiał, że należy obchodzić się z nim delikatnie.
Tylko sztukowanie daje gwarancję spokojnej nocy sąsiadowi z dołu :-)

Wróć do „[Bud. B] (etap III) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”