Zmiana wyglądu balkonów - ciemne balkony w bloku - os. Hynka Dasta

Miejsce przeznaczone dla osób, które mają zamiar kupić lub już kupiły mieszkania na osiedlu przy Hynka od Dasta Invest w Krakowie Czyżynach.
piter00

Zmiana wyglądu balkonów - ciemne balkony w bloku - os. Hynka Dasta

Postautor: piter00 » 08 wrz 2018, 10:43

Koledzy i koleżanki,

Już niedługo będziemy mieli zapewne okazję poznać się osobiście na osiedlu w czasie remontów i po zamieszkaniu, jednak chciałbym teraz zapytać o Wasze zdanie w kwestii wprowadzonych przez Dasta Inwest zmian w wyglądzie balkonów.

Na wszystkich wizualizacjach, które pojawiały się do tej pory dla 1 etapu inwestycji wykończenie balkonów (tych z betonową balustradą) było wskazane w taki sposób, że ściana z oknami miała kolor ciemno szary, a pozostałe ściany boczne oraz sufit były białe.
Niestety deweloper zmienił kolorystykę tych balkonów i wykończył je w całości w kolorze ciemno szarym - ściany, sufit.

Nie byłem jeszcze w swoim mieszkaniu po wykonaniu elewacji w ciemnym kolorze, ale patrząc na budynek z zewnątrz balkony wykończone w ten sposób są na prawdę bardzo ciemne, a w konsekwencji pokój, przy którym jest taki balkon również będzie bardzo ciemny.

Jakie jest Wasze zdanie w tej sprawie?

Być może osób, którym nie podoba się taka zmiana, podobnie jak mnie, jest więcej i należałoby zorganizować się wspólnie i wymóc na deweloperze wykonanie elewacji zgodnie z wizualizacjami?

lew_ek

Re: Zmiana wyglądu balkonów - ciemne balkony w bloku - os. Hynka Dasta

Postautor: lew_ek » 10 wrz 2018, 11:22

Też uważam że kolor został zmieniony na niekorzysc mieszkańców, którzy maja balkony zabudowane. na pewno przez to jest znacznie ciemniej w pokojach.
Zglaszalismy do Dasty ze jest to niezgodne z tym co bylo na wizualizacjach powiedzieli ze wizualizacja nie jest wiążaca dla nich. Ostatecznie decyduje architekt ;(
Osobiscie uważam ze to nie w porzadku ponieważ opieralismy sie m.in.na wizualizacji wybierajac konkretne mieszkanie.
Moze jesli bedzie nas wiecej, którym taka zmiana w stosunku do wizualizacji sie nie podoba cos zmienią?

Dodatkowo- okazuje sie ze murek obudowujacy balkon (tam gdzie jest oczywsicie) jest bardzo wysoki przez to przeslania czesciowo okno co dodatkowo zaciemnia pokoj :( Niby Dasta powołuje sie na przepisy budowlane ze ma prawidlowa wysokosc. Ale...
Postanowilam poobserowac okoliczne -nowe bloki -os. Avia i bloki spoldzielni przy pasie i na os. 2 PL. Tam gdzie sa obudowy betonowe balkonow sa one tylko do pewnej wysokosci -a nastepnie jest balustrada metalowa (azurowa) przez co jest znacznie jasniej w pomieszczeniach przy ktorych jest balkon.

dalejnie

Postautor: dalejnie » 10 wrz 2018, 12:13

Co jak ktoś uważa, że ciemny kolor działa na korzyść tych balkonów? Zdań jest tyle ile osób. nie dostaniecie nic, nie wymęczycie nic, ale próbujcie, deweloperzy z takimi chłopkami roztropkami od nastu lat się męczą, najwyżej sprzedadzą komuś innemu drożej (czego im życzę). Z racji niepoważnych roszczeń, żądań itp. uwaga mogą.
@lew_ek
Może zostaniesz projektantem i najbardziej optymalne rozwiązania,wizje będziesz wdrażała? Przepisy na wysokość są, to że tu zrobili pełne to kwestia koncepcji. Może zasugeruj im aby włączyć do powierzchni mieszkania 1,23 m2 korytarza, bo przecież można i będzie lepiej. Poobserwuj te uważniej, zobaczysz deweloperów w Czyżynach którzy też robią pełna balustradę na 110.

znak

Postautor: znak » 10 wrz 2018, 17:40

Kolego @dalejnie nie zaśmiecaj tego forum idiotycznymi uwagami a jeśli już musisz koniecznie zająć stanowisko, przeczytaj swój tekst jeszcze raz, sprawdź czy rozumiesz, popraw błędy i dopiero wyślij. Podobny "styl" jak w wątku o terminach przekazywania kluczy niejakiego "iznowutacysami". Darujcie sobie ... a może daruj sobie.

mjr

Postautor: mjr » 10 wrz 2018, 20:01

Cześć,

Tak się składa, że i mnie dotyczy temat związany z balkonami. Przejrzałem prospekt informacyjny oraz umowę deweloperską, jedyne informacje na temat balkonów jakie można tam znaleźć to te odnoszące się do przynależności balkonu do mieszkania oraz wykonania podłogi na balkonach.

Generalnie jest to niemiłe zaskoczenie ponieważ nikt wcześniej nie informował o zmianach w stosunku do pierwotnych wizualizacji...

piter00

Postautor: piter00 » 10 wrz 2018, 21:51

Dziękuję za zainteresowanie postem.

Cieszę się również, że są osoby, które podzielają moje zdanie w kwestii kolorystyki balkonów.

Wg stanu mojej aktualniej wiedzy jest szansa na to aby wymóc na deweloperze wykonanie kolorystyki zgodnie z wizualizacją.

I stąd też moje pytanie, czy ktoś z Państwa ubiegał się przed podpisaniem umowy deweloperskiej (lub w trakcie podpisywania) o oficjalne przekazanie projektu architektoniczno-budowlanego?
Projekt ten bezpośrednio wskazuje na sposób wygląd elewacji i będzie on bezpośrednią i niepodważalną podstawą do wywiązania się z umowy i projektu.

W kwestii wysokości balustrad pozostałe osoby mają pełną rację - wysokość balustrady musi wynosić minimum 110cm jednak jej ostateczny wygląd oraz wysokość zależy od projektanta.
Również uważam że nie jest to najlepsze rozwiązanie ale takie było od początku i tu akurat trzeba się było z tym pogodzić już na etapie podpisywania umowy.

emi_m

Postautor: emi_m » 11 wrz 2018, 11:49

Witam,

Niestety mnie również dotyczy temat ciemnych balkonów. Dasta bardzo niemile zaskoczyła mnie tą kolorystyką. Szczególnie, że na zdjęciach zamieszczonych na ich stronie (w etapie pierwszym) ewidentnie widać, że sufity oraz boki powinny być dużo jaśniejsze (a na głównym zdjęciu wręcz białe) niż ściany z oknami. Zmiana kolorów nastąpiła dopiero na wizualizacjach w drugim etapie.
Najgorzej wygląda to od strony ul. Hynka, gdzie słońca raczej nie zobaczymy :/.

Podczas oglądania mieszkania w zeszłym miesiącu, przedstawiciel Dasty wspominał, że będzie rozmawiał/negocjował z architektem o zmianę kolorów na tych balkonach. Mam nadzieję, że coś się uda załatwić.

A co do projektu architektoniczno-budowlanego to niestety człowiek nie zdawał sobie sprawy, że powinien ubiegać się o tego typu dokumentację :/.

Rig7

Postautor: Rig7 » 12 wrz 2018, 21:56

Witam,

Ten zaciemnione loggie to rzeczywiście jakieś nieporozumienie i mam żal do Dasty bo ani pierwotne wizualizacje ani kolejne nie pokazywały takiego ciemnego antracytu. Tłumaczenie, że „taka była wola architekta” jest wymówką, dlatego że architekci z natury przekładają własną wizję estetyki nad funkcjonalność (sam spotykam się z tym na co dzień) i w takich przypadkach to obowiązkiem inwestora jest w grzeczne „studzenie” ich zapędów. Wydaje mi się, że w tym przypadku po prostu zabrakło nadzoru ze strony Dasty.

Też mam zamiar ten temat poruszyć przy najbliższym spotkaniu z przedstawicielem dewelopera a jeśli to nic nie da to już we własnym zakresie jako wspólnota możemy podjąć decyzję o dopuszczeniu do warunkowej zmianie koloru na inny. Z tego co wiem to zamiana koloru na taki który już występuje na elewacji nie może być pretekstem do zakazu z jakiejkolwiek zewnętrznej instytucji a wtedy to ze dwie 5-cio litrowe puszki białej farby fasadowej, wałek i jedna sobota…

and

Postautor: and » 12 wrz 2018, 22:43

110 to raczej norma, trzeba sprawdzić...
Co do koloru no to tutaj przekombinowali.
W umowie jest: "Spółka zastrzega sobie możliwość(...) a także zmiany elewacji, w tym w szczególności w zakresie układu balkonów". Czyli generalnie trzeba się cieszyć... że balkony są? Moim zdaniem, architekt sobie zastrzegł, że będzie mógł się wyżyć artystycznie. A, że wygląda to kiepsko to i na wcześniejszych wizualizacjach było inaczej.

Moim zdaniem, zewnętrzna część budynku może być we władaniu architekta, ale część "operacyjna" przyszłych właścicieli powinna być z nimi konsultowana.

@dalejnie
Jak zamawiasz samochód czerwony a dostajesz zielony to też się tak cieszysz?

natalia2305

Postautor: natalia2305 » 27 wrz 2018, 10:50

Cześć :) Czy posiadacie jakieś nowe informacje odnośnie zmiany kolorystyki balkonu na jaśniejszy? mnie niestety dzisiaj poinformowano, że taki ciemny zostanie i już...

Wróć do „Osiedle Hynka Dasta Invest - forum mieszkańców”