Koszt utrzymania miejsca postojowego i zarządzania parkingiem za O4 i O6

Forum przeznaczone dla właścicieli miejsc parkingowych naziemnych zlokalizowanych na parkingu wielostanowiskowym za blokami Orlińskiego 4 i Orlińskiego 6 w Krakowie.
sand

Koszt utrzymania miejsca postojowego i zarządzania parkingiem za O4 i O6

Postautor: sand » 01 lis 2017, 21:21

Neigbour pisze:Otrzymałem info ze zarządcą działki jest Bx (a nie jal informowano podczas odbiorow Promos) i tym samym sa uprawjieni do pobierania oplat i mają przygotować rozliczenie kosztów utrzymania miejsc i wysłanie do końca października.Następnie, podsumowanie rocznego rzeczywistego rozliczenia kosztów utrzymania miejsca postojowego za rok 2017 zostanie przesłane w terminie do 28 lutego 2018 roku.

Trochę mija się to z tym co otrzymałem od pana Lecha z Promosu wiec podejrzewam ze wzięli się za robotę jak zaczęły do nich pytania z mailami od Prokosu i wlascicieli o co kaman. Narazie mają większość wiec niestety mogą robić co chcą...

Info pochodzi z Budimexu? Ja napisałem już w tej sprawie dwa maile i do dnia dzisiejszego nie otrzymałem odpowiedzi.

czubik8805

Re: Koszt utrzymania miejsca postojowego i zarządzania parkingiem za O4 i O6

Postautor: czubik8805 » 01 lis 2017, 21:46

Dostałem pismo od Budimexu dotyczące zaliczek na poczet utrzymania miejsca postojowego. Piszą, że zarządzają tą nieruchomością i ustalają miesięczną stawkę na utrzymanie w wysokości 23.96zł

Neigbour

Postautor: Neigbour » 01 lis 2017, 22:04

sand pisze:
Neigbour pisze:Otrzymałem info ze zarządcą działki jest Bx (a nie jal informowano podczas odbiorow Promos) i tym samym sa uprawjieni do pobierania oplat i mają przygotować rozliczenie kosztów utrzymania miejsc i wysłanie do końca października.Następnie, podsumowanie rocznego rzeczywistego rozliczenia kosztów utrzymania miejsca postojowego za rok 2017 zostanie przesłane w terminie do 28 lutego 2018 roku.

Trochę mija się to z tym co otrzymałem od pana Lecha z Promosu wiec podejrzewam ze wzięli się za robotę jak zaczęły do nich pytania z mailami od Prokosu i wlascicieli o co kaman. Narazie mają większość wiec niestety mogą robić co chcą...

Info pochodzi z Budimexu? Ja napisałem już w tej sprawie dwa maile i do dnia dzisiejszego nie otrzymałem odpowiedzi.

Tak Sand, jest to odpowiedz Pauliny G z Bx

sand

Postautor: sand » 01 lis 2017, 22:12

czubik8805 pisze:Dostałem pismo od Budimexu dotyczące zaliczek na poczet utrzymania miejsca postojowego. Piszą, że zarządzają tą nieruchomością i ustalają miesięczną stawkę na utrzymanie w wysokości 23.96zł

Czyli ok 4000zl miesiecznie. Skoro ustalili taka stawke to spodziewam sie, ze przesla rozliczenie na co przeznacza te pieniadze. Znajac Budimex to 3000zl pojdzie na wynagrodzenie zarzadcy.

The Kostrzewas

Postautor: The Kostrzewas » 02 lis 2017, 14:51

sand pisze:
czubik8805 pisze:Dostałem pismo od Budimexu dotyczące zaliczek na poczet utrzymania miejsca postojowego. Piszą, że zarządzają tą nieruchomością i ustalają miesięczną stawkę na utrzymanie w wysokości 23.96zł

Czyli ok 4000zl miesiecznie. Skoro ustalili taka stawke to spodziewam sie, ze przesla rozliczenie na co przeznacza te pieniadze. Znajac Budimex to 3000zl pojdzie na wynagrodzenie zarzadcy.

Właśnie otrzymałem pismo z BX i jeśli dobrze je zrozumiałem to od nowego roku poza kosztem utrzymania miejsca będziemy dodatkowo, 2 razy do roku, zaliczkę na poczet kosztó zarządzania nieruchomością wspólną...

Jeśli ktoś jeszcze otrzymał to samo pismo proszę o potwierdzenie czy moje zdolności czytania ze zrozumieniem są poprawne? A jeśli się mylęto sorry za wprowadzanie w błąd...

sand

Postautor: sand » 02 lis 2017, 17:56

The Kostrzewas pisze:
sand pisze:

Właśnie otrzymałem pismo z BX i jeśli dobrze je zrozumiałem to od nowego roku poza kosztem utrzymania miejsca będziemy dodatkowo, 2 razy do roku, zaliczkę na poczet kosztó zarządzania nieruchomością wspólną...

Jeśli ktoś jeszcze otrzymał to samo pismo proszę o potwierdzenie czy moje zdolności czytania ze zrozumieniem są poprawne? A jeśli się mylęto sorry za wprowadzanie w błąd...

Również dostałem pismo i z tego co zrozumiałem to Budimex chce, aby roczne zaliczki tj 12m-cy x 23,96zł brutto płacić w dwóch ratach w danym roku kalendarzowym. To akurat uważam za korzystne rozwiązanie. Lepiej zrobić przelew dwa razy w roku niż pamiętać o tym co miesiąc.

maciek

Postautor: maciek » 02 lis 2017, 18:36

Współwłaściciele ;) Mam do Was pytanie : czy ktoś może jest w posiadaniu wyliczenia składników tej składki 23,96 ? Wydaje mi się, że ta stawka powinna z czegoś wynikać tj. z sumy planowanych kosztów (np. prąd, utrzymanie czystości, odśnieżanie(?), konserwacja szlabanu) podzielonej przez ilość współwłaścicieli. Ja proszę się o oto od BDX od września - niestety bezskutecznie.
Jeszcze jedno - dostałem informację z BDX "Zarządcą działki 299/40 stanowiącą naziemny parking wielostanowiskowy jest Budimex Nieruchomości Sp. z o. o., natomiast działką administruje Promos Sp. z o. o." - ciekawe czy na koniec roku okaże się, że musimy płacić za zarządzanie jak i administrowanie naszą działką. :roll:

maciek

Postautor: maciek » 23 sty 2018, 10:02

Czy widzieliście już rozliczenie roczne kosztów utrzymania parkingu??? Kwota za zarządzanie naszą wspólną działką wydają się być gruuubo zawyżona. Całkowity roczny koszt utrzymania parkingu to 16223,73 w tym : sprzątanie, energia, przeglądy rezerwa i zarządzanie.
Koszt samego zarządzania to uwaga 12 482,40 zł :shock: (!). Czyli ok 77 % całości.
Nasza jednostkowa opłata miesięczna oczywiście jest teoretycznie na akceptowalnym poziomie, jednak zdecydowanie rozsądniej byłoby kwotę zarządzania zmniejszyć np. do 4 000zł, a resztę przeznaczyć na rezerwę/fundusz remontowy lub podobne.
Swoją drogą zastanawiam się na czym polega "zarządzanie" takim parkingiem? :roll:

sand

Postautor: sand » 23 sty 2018, 12:48

Rozliczenie za rok 2017 jest już sprawą zamkniętą. Od tego roku zmienia się zarządca działki parkingowej, który prześle nową prognozę kosztów i wysokość zaliczek.

mko13

Postautor: mko13 » 23 sty 2018, 14:15

maciek pisze:Czy widzieliście już rozliczenie roczne kosztów utrzymania parkingu??? Kwota za zarządzanie naszą wspólną działką wydają się być gruuubo zawyżona. Całkowity roczny koszt utrzymania parkingu to 16223,73 w tym : sprzątanie, energia, przeglądy rezerwa i zarządzanie.
Koszt samego zarządzania to uwaga 12 482,40 zł :shock: (!). Czyli ok 77 % całości.
Nasza jednostkowa opłata miesięczna oczywiście jest teoretycznie na akceptowalnym poziomie, jednak zdecydowanie rozsądniej byłoby kwotę zarządzania zmniejszyć np. do 4 000zł, a resztę przeznaczyć na rezerwę/fundusz remontowy lub podobne.
Swoją drogą zastanawiam się na czym polega "zarządzanie" takim parkingiem? :roll:

Niezłe dojonko sobie tutaj Budimex urządził...

Wróć do „Parking naziemny za blokami Orlińskiego 4 i 6 - forum właścicieli miejsc”