Mieszkanie w kształcie litery L i pomysły na jego aranżacje - Orlińskiego 9

Forum mieszkańców Orlińskiego 9 w Krakowie - tematy ogólne.
Wysiu200

Mieszkanie w kształcie litery L i pomysły na jego aranżacje - Orlińskiego 9

Postautor: Wysiu200 » 04 gru 2017, 17:00

Hej czy ktos z was będzie mieć mieszkanie mieszkanie w kształcie litery L !!! Odezwijcie się, podzielimy się może pomysłami wykonczenia naszego wspanialego mieszkania :D

areks

Re: Mieszkanie w kształcie litery L i pomysły na jego aranżacje - Orlińskiego 9

Postautor: areks » 05 gru 2017, 21:19

Mozesz podrzucic rzut mieszkania ?

Wysiu200

Postautor: Wysiu200 » 11 gru 2017, 16:51

wysyłam plan :)

Obrazek

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 12 gru 2017, 23:02

Całkiem ciekawe mieszkanie, jak na ten metraż :) Czy tam w sypialni od północnej strony jest garderoba? Pewnie gdyby chcieć mieć większą sypialnię, to można by się jej pozbyć, ewentualnie zrobić tylko na tej ścianie szafę wnękową. Albo jeśli ktoś ma dzieci, to pewnie tam można by wstawić ze dwa łóżka :)

Alex

Postautor: Alex » 13 gru 2017, 14:50

Moim zdaniem architekt się tutaj nie wysilił i ten rozkład jest kiepski. Jak na ten metraż to salon z kuchnią ma małą powierzchnię i jest nieustawny- brakuje miejsca na blaty robocze i na jakąś witrynę. Kolejna sprawa to przedpokój długi jak kiszka, który zabiera cenną powierzchnię ciągnąc się przez całe mieszkanie. Może ktoś się ze mną nie zgodzi, ale ja uważam to mieszkanie za słabo funkcjonalne.

mordredo

Postautor: mordredo » 15 gru 2017, 10:34

Przy wyborze braliśmy z żoną pod uwagę to mieszkanie, i zrezygnowaliśmy właśnie ze względu na powierzchnie przedpokoju, ale dużym plusem (przynajmniej dla mojej żony ;) ) jest tu właśnie garderoba, dodatkowo ściankę dzielącą dwa pokoje (tę przy wnękach) przesunąłbym zapewne w stronę sypialni na równo z ścianą nośną i tym samy powiększyłbym wnękę w małym pokoju , z której można by zrobić też garderobę. Co do salonu z aneksem...no cóż, nie trzeba być chyba Szelągowską żeby stwierdzić, że jednym z nielicznych rozsądnych rozwiązań będzie tu wrzucenie wyspy, która oddzieli Ci strefę kuchenną od wypoczynkowej a tym samym zyskasz blat roboczy , na który jak już kolega wcześniej wspomniał jest dość mało miejsca. Można też postawić w miejscu wyspy ściankę i zrobić osobną ale "ślepą" kuchnie, ja sam na takie rozwiązanie nie zdecydowałbym się bo to by "przytłoczyło" to mieszkanie, w którym jedynym dobrze doświetlonym światłem słonecznym miejscem będzie właśnie salon z aneksem. Dużym plusem jest to, że niewielki procent obwodu twojego mieszkania jest narażony na czynniki zewnętrzne, innymi słowy mniemam, że rachunki za ogrzewanie będą na zadowalającym poziomie :)

Alex

Postautor: Alex » 15 gru 2017, 22:17

Ten ostatni argument, który wymienił Mordredo to duży plus ;)

Wysiu200

Postautor: Wysiu200 » 16 gru 2017, 16:39

No to większość minusów widzę niż plusów :D . Ja staram się podejść do tematu pozytywnie. Salon z aneksem napewno jest największą bolączką tego mieszkania, ale myślę że damy radę. Wyspa oddzielająca salon od kuchni , meblościanka na scianie z łazienką i przerzut zlewozmywaka na druga strone niedaleko wyspy. Biała kuchnia z jasnymi kolorami w pokoju , długi przedpokój też można fajnie wykorzystać np. rozciąganym sufitem blyszczacym co zrobi nam też mega fajny efekt przestrzeni.. Dalej już tylko plusy, garderoba (oczywiscie duzy plus od żony) dwie wnęki na szafy , widok z balkonu na pas zieleni oraz wolną przestrzen w prawo i lewo ) a nie blok sąsiedni jak np. z bloku C czy B .. Pomysłów sporo i mam nadzieję ze ktos z tym samym mieszkaniem wkrotce się odezwie :)

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 17 gru 2017, 17:07

Wysiu200 pisze:No to większość minusów widzę niż plusów :D . Ja staram się podejść do tematu pozytywnie. Salon z aneksem napewno jest największą bolączką tego mieszkania, ale myślę że damy radę. Wyspa oddzielająca salon od kuchni , meblościanka na scianie z łazienką i przerzut zlewozmywaka na druga strone niedaleko wyspy. Biała kuchnia z jasnymi kolorami w pokoju , długi przedpokój też można fajnie wykorzystać np. rozciąganym sufitem blyszczacym co zrobi nam też mega fajny efekt przestrzeni.. Dalej już tylko plusy, garderoba (oczywiscie duzy plus od żony) dwie wnęki na szafy , widok z balkonu na pas zieleni oraz wolną przestrzen w prawo i lewo ) a nie blok sąsiedni jak np. z bloku C czy B .. Pomysłów sporo i mam nadzieję ze ktos z tym samym mieszkaniem wkrotce się odezwie :)

Rozumiem, że zamierzacie wstawić wyspę kosztem stołu. Czy może jednak planujecie zmieścić oba meble? Mój "salon" z aneksem ma 20 mkw i nie widzę w nim możliwości wstawienia wyspy. Moim zdaniem do wyspy potrzeba większej przestrzeni. Oczywiście mam nadzieję, że urządzicie swoje mieszkanko tak jak chcecie i efekt będzie dla wszystkich miłym zaskoczeniem :)

Wysiu200

Postautor: Wysiu200 » 18 gru 2017, 13:10

Kiedyś zrobiłem taki prowizoryczny projekt, i tak z grubsza miało by to wyglądać. Mam do dyspozycji 3,60m szerokości pokoju. Także licząc od ściany 60cm mamy blat plus 1.20m wyspy zostaje nam 1.8m na przejście i ew. mały stolik. stolik 70-tka, 80cm z zasunietymi krzesłami zostaje nam 1m na przejscie miedzy wyspa a krzesłami. Tragedii nie ma moim zdaniem .

Obrazek

Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”