Dopłata MDM - przekazanie transzy na rachunek dewelopera - Orlińskiego 9

Forum mieszkańców Orlińskiego 9 w Krakowie - tematy ogólne.
MarcinChl

Dopłata MDM - przekazanie transzy na rachunek dewelopera - Orlińskiego 9

Postautor: MarcinChl » 10 sie 2018, 16:39

Czesc wszystkim,

Mam pytanie do osob, ktore kupowaly mieszkanie z doplata MDM.
O ile mi wiadomo ( mozliwe, ze sie myle ) - doplata MDM miala pojsc po przelaniu ostatniej transzy kredytu.
U mnie minal juz prawie miesiac od przelewu ostatniej transzy, a widze ze budimex dalej nie otrzymal transzy MDM.

Czy ktos sie orientuje o co chodzi :) ?
Pozdrawiam

mordredo

Re: Dopłata MDM - przekazanie transzy na rachunek dewelopera - Orlińskiego 9

Postautor: mordredo » 10 sie 2018, 17:37

Przelew z MDM działa jak przelew każdej przelanej transzy z kredytu, musisz iść do banku i wykonać na to zlecenie (czy tam polecenie)czy to zrobiłeś? Bo nie wynika to z twojej wypowiedzi.

Maklenezja

Postautor: Maklenezja » 11 sie 2018, 11:18

Nie każdy musi wydawać dyspozycję.
Może nie poszla dlatego że warunek jej wypłacenia jest niespełniony? U mnie, żeby MDM poszedł musi być wpis inspektora, że budowa została zakończona. Z Tym że ja musiałam aneksy przez to do umowy podpisywac

MarcinChl

Postautor: MarcinChl » 11 sie 2018, 15:26

Pozwolenie na przelew transzy MDM podpisywalem jeszcze przy podpisywaniu umowy kredytowej.
Z tego co dowiedzialem sie w banku - to nie mam sie kompletnie czym przejmowac, bo wszystko pojdzie z automatu - nie poszlo.

O co chodzi z tym wpisem inspektora i aneksem ??

Maklenezja

Postautor: Maklenezja » 11 sie 2018, 15:57

Najlepiej zadzwoń w poniedziałek do banku i spytaj się osoby odpowiedzialnej za Twój kredyt :)
Ja byłam w zeszłym tygodniu i pytałam się czy mogą przelać MDM mimo przesunięcia terminu zakończenia budowy to osoba odpowiedzialna za mój kredyt udzieliła mi informacji, że niestety nie. Ponieważ warunkiem przelania tej kwoty jest (przynajmniej w mojej umowie) wpis inspektora budowlanego(czy kogoś w tym stylu-dobrze nie pamiętam) o zakończeniu budowy.
Aneks podpisywałem do umowy deweloperskiej żeby bank mógl zmienić termin ostatniej transzy.
Lepiej tego nie wytłumaczę, jestem tylko biedna kobieta nie znająca się na rzeczy ;) ;)

michalxg

Postautor: michalxg » 11 sie 2018, 16:23

Przelew transzy z MDM jest możliwy dopiero po całkowitym zakończeniu budowy - tj. po potwierdzeniu głównego inspektora nadzoru budowlanego, że budowa została zakończona w 100%. W dodatku tak jak mówili przedmówcy - wypłata transzy z MDM wymaga podpisania w banku zlecenia tak jak w przypadku wcześniejszych transz kredytowych. Dopiero na zlecenie klienta BGK dokona przelewu środków.

Wysiu200

Postautor: Wysiu200 » 11 sie 2018, 23:50

michalxg pisze:Przelew transzy z MDM jest możliwy dopiero po całkowitym zakończeniu budowy - tj. po potwierdzeniu głównego inspektora nadzoru budowlanego, że budowa została zakończona w 100%. W dodatku tak jak mówili przedmówcy - wypłata transzy z MDM wymaga podpisania w banku zlecenia tak jak w przypadku wcześniejszych transz kredytowych. Dopiero na zlecenie klienta BGK dokona przelewu środków.

Ja nie podpisywalem zadnego aneksu w zwiazku z opoznieniami.. Umnie przelew oststni z banku do dewelopera poszedl juz w maju. Tydzien pozniej rowniez mdm wplynal. Tak wiec od dluzszedo czasu mam 100% zaplacone. Wiec chyba nie do konca jest tak jak mowicie ze mdm wyplacaja z bgk po zakonczeniu budowy

Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Postautor: Wściekły Wąż » 11 sie 2018, 23:58

No widzisz, a nam też powiedzieli w banku, że ostatnią ratę puścimy jak Budimex potwierdzi zakończenie budowy. Też byśmy woleli mieć wszystko załatwione i przyklepane zamiast czekać kiedy przyjdzie pismo z potwierdzonym 100% budowy.
Niestety ostatnia rata, chociaż już była zlecona nie przeszła. Pewnie różne banki mają różne procedury.
PS. Oczywiście piszę o MDM i jakieś resztki raty kredytu.

mordredo

Postautor: mordredo » 12 sie 2018, 9:31

Wściekły Wąż pisze: Pewnie różne banki mają różne procedury.

Chyba nawet różne placówki w tym samym banku, bo jak dobrze pamiętam masz kredyt tak jak i ja w Millennium, i ja mam już dawno wszystko zapłacone według pierwotnego harmonogramu. Nie robili mi żadnych problemów, a o opóźnieniu wiedzieli na pewno bo przede mną było już paru klientów w związku z tą inwestycją zaraz po informacji o pierwszym opóźnieniu. jak już pisałem w innym wątku w związku z jakimś tam okresem karencji na MDM sami mnie zachęcali, żeby zlecić dyspozycję przelewu w normalnym terminie.

Możliwe, że ten brak problemów to zadośćuczynienie za użeranie się przez dwa miesiące z ich MITYCZNYM analitykiem w czasie gdy staraliśmy się z żoną o kredyt w Millennium :lol:

MarcinChl

Postautor: MarcinChl » 12 sie 2018, 15:04

To zapytam inaczej..
Czy ma ktos w BZWBK podobna sytuacje :P ?

Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”