Opóźnienie w budowie bloku Orlińskiego 9 przez dewelopera Budimex

Forum mieszkańców Orlińskiego 9 w Krakowie - tematy ogólne.
Wysiu200

Re: Opóźnienie w budowie bloku Orlińskiego 9 przez dewelopera Budimex

Postautor: Wysiu200 » 05 lis 2018, 23:45

Jeszcze pomiarow mieszkan nie zrobili.. Nie oszukujmy sie. Ja tam obstawiam styczen na odbiory :|

mike_

Postautor: mike_ » 06 lis 2018, 9:03

pago pisze:Co z tymi murkami na dole przecież nie może tak to zostać bo zaraz zrobią się zielone zacieki. Na wizualizacjach są białe mam nadzieje że pomalują je na dniach. Liczę na to że w przyszłym tygodniu będą wyznaczone terminy odbiorów zgodnie z umową.

Pozostanie industrialny lity beton. :lol:

Arav

Postautor: Arav » 06 lis 2018, 9:44

Skoro jeszcze nie macie obmiarow na stronie to ja bym sie nie ludzil ze odbiory beda w listopadzie.

agnesq12

Postautor: agnesq12 » 06 lis 2018, 10:33

Wściekły Wąż pisze:Rozumiem, że na pomalowanym murku zacieki się nie robią?

Sąsiadowi chodziło chyba o to, że zielone zacieki (glony) pojawią się prędzej na gołym betonie, aniżeli na tynku silikonowym....

agnesq12

Postautor: agnesq12 » 06 lis 2018, 10:36

Arav pisze:Skoro jeszcze nie macie obmiarow na stronie to ja bym sie nie ludzil ze odbiory beda w listopadzie.

Nie wiem jak odbiory wyglądały w przypadku innych bloków, ale przez tel. mowili że wchodzi tam kilka ekip z nami na odbiory. Raczej nie wierze w te czarnowidztwa, bo tak samo było z pozwoleniem na użytkowanie- przeczytałam tu na forum, że trwa to 2-3 miesiące....ehhh.

Anis

Postautor: Anis » 06 lis 2018, 10:44

Myślę, że aż tak źle nie będzie, nie mniej jednak szanse na wyrobienie się w terminie są marne. Chociażby same odbiory trochę potrwają - jest do odebrania ponad 300 mieszkań, czas odbioru jednego to 1,5h, a trzeba uwzględnić, że odbiorów w ciągu dnia będzie mniej niż w lecie z uwagi na krótszy dzień. Ale może będziemy mieć prezent na Mikołajki ;)

Fiszka

Postautor: Fiszka » 06 lis 2018, 12:47

U nas koniec budowy miał być 22.12 2015. W drugiej połowie stycznia dostałam informację z pomiarów geodezyjnych, a odbiory mieszkań ruszyły około 22. 03. Przez te trzy miesiące od formalnego zakończenia budowy nadal coś się działo. Zagospodarowanie terenu wokół bloku, montaż barierek. Z tego co mi wiadomo, na pozostałych inwestycjach było podobnie. Zatem, jeśli nie macie pomiarów, to nie spodziewałabym się odbiorów w najbliższym czasie. Tym bardziej, że deweloper nie uzyskał dokumentacji od wykonawcy.

Arav

Postautor: Arav » 06 lis 2018, 17:09

U nas w Orlinskiego 12 budowa zostala ukonczona (100%) w listopadzie 2017 a odbiory byly w lutym 2018. Obmiary pojawily sie jakos w styczniu.

Jasne ze wejdzie kilka ekip ale pamietajcie ze dziennie jedna ekipa moze zrobic nie wiecej niz 5 odbiorow (bo musza odbywac sie za dnia a jeden odbior trwa srednio 1,5h). Wasze bloki maja jeszcze jeden element wspolny (hale garazowa) wiec dopoki cokolwiek w ktorymkolwiek bloku bedzie nie skonczone to calosc nie zostanie dopuszczona do odbioru bo jako calosc nie bedzie gotowa.

Ponadto wiem z zaufanego zrodla w Budimexie ze zanim oni dopuszcza do odbioru przez nabywcow, najpierw nastepuje ich wewnetrzny odbior od wykonawcow. Tutaj jest loteria. Niektore mieszkania sa bezusterkowe a w niektorych Budimex bedzie chcial poprawek od podwykonawcow. To wlasnie kolejnosc odbierania mieszkan przez Budimex pozniej decyduje o odbiorach wlascicieli.

Nata

Postautor: Nata » 06 lis 2018, 17:59

Hej,
Hm, prawdę mówiąc ja jestem troche zagubiona w tym jak to wygląda. Dzisiaj rozmawiałam z Pania z Budimexu, która powiedziała, że jak tylko dostana dokumenty od podwykonawcy (rzekomo w przyszłym tyg), to odrazu ustalają terminy odbiorów (7 dni wcześniej o tym terminie informują, ale jak ktoś może wcześniej to jak najbardziej). Z tego co tutaj czytam, rozumiem, że Pani z Budimexu ściemnia, i mamy się nastawiać na duże opóźnienia?
Dzięki!

magdziula

Postautor: magdziula » 06 lis 2018, 20:50

Jeśli nie oddadzą mieszkan do końca listopada-czyli nie wywiąża sie z umowy, wydaje mi sie ze mozemy składac pozew zbiorowy o odszkodowanie. Mysliliście o tym?

Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”