Miejsca postojowe zewnętrzne oznaczone jako dla niepełnosprawnych i sprzedane - Orlińskiego 9
Miejsca postojowe zewnętrzne oznaczone jako dla niepełnosprawnych i sprzedane - Orlińskiego 9
Przestroga dla osób które kupiły miejsca zewnętrze - upewnijcie się że BX nie zrobił na nich malunków dla osób niepełnosprawnych i nie wciska kitu że wszystko jest ok... Bardzo nieprzyjemna praktyka. Wspominam o tym bo na jednym ze zdjęć widziałem parę takowych miejsc...pamiętajcie że deweloper ma obowiązek prawidłowo oznakować koperty...albo to robi albo przywraca kostkę do pierwotnego wyglądu. Bo inaczej dla takiego właściciela nic dobrego nie czeka...
Re: Miejsca postojowe zewnętrzne oznaczone jako dla niepełnosprawnych i sprzedane - Orlińskiego 9
te miejsca dla inwalidów są tylko poto żeby nadzor budowlany sie nie doczepil przy pozwoleniach na uzytkowanie. podejrzewam że musi być odpowiednia ilosc takich miejsc żeby wszystko bylo wporządku. Później założą blokadę lub i oddadza właścicielowi lub nic z tym nie zrobią i będzie zwykły parking dla każdego jak ma to miejsce przed kazdym blokiem na orlinskiego i chyba na avii gdzie nie gdzie też. oczywiscie znak inwalidy poziomy zostanie ale straz miejska niebedzie mogła nic zrobić dopoki nie bedzie tam znaku poziomego i niebieskiego malowania 

Re: Miejsca postojowe zewnętrzne oznaczone jako dla niepełnosprawnych i sprzedane - Orlińskiego 9
Do wczoraj też tak myślałem jak kolega powyżej. Dzisiaj zostałem jednak troszeczkę doinformowany po kontakcie z Inspektorem nadzoru budowlanego.
Takie miejsca widnieją w planie zagospodarowania terenu i są wpisane w rejestr. Nie jest wymagana niebieska koperta, znak poziomy wystarczy aby nie można na nim parkować bez zezwolenia. Więc po zgłoszeniu prawdopodobnie samochód może zostać odholowany. Znak strefy pewnie powstanie, bo jak inaczej żyć.
Odnośnie sprzedaży takich miejsc deweloper nie miał do tego prawa gdyż mają to być miejsca ogólnie dostępne.
Dzisiaj nie odebrałem swojego miejsca, a rozwiązanie zaproponowane nie spełnia moich oczekiwań.
To są informacje na gorąco, w najbliższym czasie udaję się do adwokata aby prawnie sprawdzić postępowanie dewelopera gdyż po prostu czuje się oszukany.
Więc wstępnie informuję że odbiór takiego miejsca może nieść w przyszłości pewne niedogodności z jego użytkowania.
Takie miejsca widnieją w planie zagospodarowania terenu i są wpisane w rejestr. Nie jest wymagana niebieska koperta, znak poziomy wystarczy aby nie można na nim parkować bez zezwolenia. Więc po zgłoszeniu prawdopodobnie samochód może zostać odholowany. Znak strefy pewnie powstanie, bo jak inaczej żyć.
Odnośnie sprzedaży takich miejsc deweloper nie miał do tego prawa gdyż mają to być miejsca ogólnie dostępne.
Dzisiaj nie odebrałem swojego miejsca, a rozwiązanie zaproponowane nie spełnia moich oczekiwań.
To są informacje na gorąco, w najbliższym czasie udaję się do adwokata aby prawnie sprawdzić postępowanie dewelopera gdyż po prostu czuje się oszukany.
Więc wstępnie informuję że odbiór takiego miejsca może nieść w przyszłości pewne niedogodności z jego użytkowania.
Arc pisze:Do wczoraj też tak myślałem jak kolega powyżej. Dzisiaj zostałem jednak troszeczkę doinformowany po kontakcie z Inspektorem nadzoru budowlanego.
Dzieki za info..

Wysiu200 pisze:Arc pisze:Do wczoraj też tak myślałem jak kolega powyżej. Dzisiaj zostałem jednak troszeczkę doinformowany po kontakcie z Inspektorem nadzoru budowlanego.
Dzieki za info..ale sadzac po zaparkowanych samochodach przy 8 na inwalidach stwierdzan ze chyba nikt tego nie kontroluje. Unas pewnie bedzie to samo. Ogolno destepne dla wszystkich a peawdziwy inwalida tan miejsca nie uswiadczy. Powodzenia w bojach
Nikt nie kontroluje bo nikt jeszcze tego nie zgłosił Wysiu200 ma rację lepiej na tym nie parkować i iść z tym do radcy prawnego. Z tego co wiem od znajomych z innych bloków to pod każdym blokiem były takie sytuacje na orlińskiego 8 musieli zmywac znaczki inwalidy parkowanie na takim miejscu w najgorszym przypadku grozi odcholowaniem auta bo pamiętajcie że ulica orlińskiego jest drogą publiczną gminną.
Arc pisze:Do wczoraj też tak myślałem jak kolega powyżej. Dzisiaj zostałem jednak troszeczkę doinformowany po kontakcie z Inspektorem nadzoru budowlanego.
Mała rada dla zainteresowanych. Jeśli Budimex chce Wam sprzedać / przedstawić do odbioru miejsca przeznaczone dla osób niepełnosprawnych to nie odbierajcie takich miejsc, jeśli nie zostaliście o tym poinformowani na etapie zawierania umowy wstępnej i faktycznie nie chcecie takiego miejsca nabyć. Ta sprawa była przerabiana praktycznie przez wszystkie poprzednie wspólnoty. W Budimexie po podpisaniu protokołu odbioru nie uzyskacie już nic.
W moim przepadku wg, Budimexu wszystko miało być w porządku, byłem zapewniamy że miejsca dla inwalidów są ok, są tak oznakowane, ale można na nich parkować itp. Po interwencji mojego radcy prawnego dostałem prawidłowe miejsce kilka tysięcy taniej.
Podstawa prawna:
Dz.U.2015.0.1422 t.j. - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie
§ 19. Usytuowanie stanowisk postojowych
1.Odległość stanowisk postojowych, w tym również zadaszonych, oraz otwartych garaży wielopoziomowych od: placu zabaw dla dzieci, boiska dla dzieci i młodzieży, okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku opieki zdrowotnej, w budynku oświaty i wychowania, w budynku mieszkalnym, w budynku zamieszkania zbiorowego, z wyjątkiem: hotelu, motelu, pensjonatu, domu wypoczynkowego, domu wycieczkowego, schroniska młodzieżowego i schroniska, nie może być mniejsza niż:
1)dla samochodów osobowych:
a) 7 m – w przypadku parkingu do 10 stanowisk postojowych włącznie,
b) 10 m – w przypadku parkingu od 11 do 60 stanowisk postojowych włącznie,
c) 20 m – w przypadku parkingu powyżej 60 stanowisk postojowych;
2)
dla samochodów innych niż samochody osobowe:
a) 10 m – w przypadku parkingu do 4 stanowisk postojowych włącznie,
b) 20 m – w przypadku parkingu powyżej 4 stanowisk postojowych.
§ 20. Stanowiska postojowe dla samochodów osób niepełnosprawnych
Stanowiska postojowe dla samochodów osobowych, z których korzystają wyłącznie osoby niepełnosprawne, mogą być zbliżone bez żadnych ograniczeń do okien innych budynków. Miejsca te wymagają odpowiedniego oznakowania.
sand pisze:Mała rada dla zainteresowanych. Jeśli Budimex chce Wam sprzedać / przedstawić do odbioru miejsca przeznaczone dla osób niepełnosprawnych to nie odbierajcie takich miejsc, jeśli nie zostaliście o tym poinformowani na etapie zawierania umowy wstępnej i faktycznie nie chcecie takiego miejsca nabyć. Ta sprawa była przerabiana praktycznie przez wszystkie poprzednie wspólnoty. W Budimexie po podpisaniu protokołu odbioru nie uzyskacie już nic.
Dzięki @sand za radę co w tej sytuacji zrobić i szczegóły. Dlatego świetnym miejscem jest forum, gdzie mieszkańcy mogą wymieniać się swoimi doświadczeniami i wiedzą odnośnie spraw związanych z osiedlem, mieszkaniami itp. Ile tu jest skumulowanej wiedzy.
-
Cześć @Arc
Widzę, że mamy ten sam problem - dzisiaj sprawdziłem i na moim miejscu też nie ma blokady i jest to miejsce dla niepełnosprawnych. Podasz mi kontakt do radcy prawnego z którym już coś załatwiałeś?
Wołam też @sand
Widzę, że mamy ten sam problem - dzisiaj sprawdziłem i na moim miejscu też nie ma blokady i jest to miejsce dla niepełnosprawnych. Podasz mi kontakt do radcy prawnego z którym już coś załatwiałeś?
Wołam też @sand
mieszkaniec9 pisze:Cześć @Arc
Wołam też @sand
Cześć.
Święta święta i po świętach więc ruszam ze swoją krucjatą.
Odnośnie kontaktu oczywiście że podam, tylko odblokują mi możliwość wysyłania wiadomości prywatnych.
W najbliższym czasie mam spotkanie z adwokatem więc jak tylko czegoś się dowiem to napiszę.
Zagłębiając się w temat, zauważyłem że jest to problem ogólnie znany deweloperowi, jednak wszystkie dyskusje szybko się urywają.
Jeśli ktoś ma podobny problem proszę o kontakt. Przeglądając projekt zauważyłem iż osób w podobnej sytuacji może być znacznie więcej.
-
Arc pisze:mieszkaniec9 pisze:Cześć @Arc
Wołam też @sand
Cześć.
Święta święta i po świętach więc ruszam ze swoją krucjatą.
Odnośnie kontaktu oczywiście że podam, tylko odblokują mi możliwość wysyłania wiadomości prywatnych.
W najbliższym czasie mam spotkanie z adwokatem więc jak tylko czegoś się dowiem to napiszę.
Zagłębiając się w temat, zauważyłem że jest to problem ogólnie znany deweloperowi, jednak wszystkie dyskusje szybko się urywają.
Jeśli ktoś ma podobny problem proszę o kontakt. Przeglądając projekt zauważyłem iż osób w podobnej sytuacji może być znacznie więcej.
Widzę, że u mnie trochę trwa to odblokowywanie wysyłania wiadomości prywatnych - napisz do mnie na maila: mieszkaniec9.czyzyny@outlook.com
Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”