Po jakim czasie od odbioru mieszkania pidpisywane są akty notarialne - Orlińskiego 9
Po jakim czasie od odbioru mieszkania pidpisywane są akty notarialne - Orlińskiego 9
Czy ktoś z państwa wie po jakim czasie od odbioru mieszkania podpisywane są akty notarialne?
Re: Po jakim czasie od odbioru mieszkania pidpisywane są akty notarialne - Orlińskiego 9
Tak jak masz zapis w umowie kupna mieszkania termin przeniesienia własności jest wyznaczony do 28 lutego 2019
Re: Po jakim czasie od odbioru mieszkania pidpisywane są akty notarialne - Orlińskiego 9
Xarder pisze:Tak jak masz zapis w umowie kupna mieszkania termin przeniesienia własności jest wyznaczony do 28 lutego 2019
No to jest najpóźniejszy termin, ale pewnie może być i wcześniej.
Inna sprawa, że co w sytuacji, jeżeli deweloper nie wyrobi się z naprawą usterek do tego czasu. Może się mylę, ale podpisywanie aktu notarialnego w sytuacji, w której nie wszystko mamy już naprawione, to nie jest najlepszy pomysł. Choć oczywiście nie podejrzewam, że Budimex nie chciałby się wywiązać z naprawy usterek. Mimo wszystko brak takich napraw, to chyba podstawa do wstrzymania się z podpisaniem aktu notarialnego.
Część usterek będzie naprawiana wiosną, do końca kwietnia bodajże (na przykład u mnie odpryski farby na balustradzie balkonu). Akt notarialny zostanie podpisany wcześniej, bo termin 28.02 jest nieprzekraczalny, inaczej będą naliczane kary. Na mieszkania obowiązuje rękojmia, wiec o naprawę uszkodzeń po akcie notarialnym nie ma co się obawiać
-
Ja dostałam dziś telefon, podpisanie aktu we wtorek. Mieszkanie odbierałam 21 grudnia.
Mieszkanie odebrane 17 grudnia, akt notarialny 17 stycznia
To napiszcie jeszcze jak już będziecie po, czy wywiązali się z obiecanej rekompensaty za opóźnienie 

-
Ja podczas rozmowy pytałam się o tą kwestię i dostałam informację że opłata będzie uiszczona przez Budimex. Jedyne co ja mam opłacić to opłaty sądowe.
Wygląda więc na to, że mają zamiar się wywiązać.
Wygląda więc na to, że mają zamiar się wywiązać.
Budimex oplaca takse notarialna i wypisy, reszta we wlasnym zakresie.
Według mnie nie do końca sie wywiazuja z tego co pisali i mowili po opóznieniach bo my musimy pokryc koszta sądowe i takse od hipoteki takze wychodzi to około 800 zl a reszte pokrywaja oni przy czym kancelaria mowi ze taka zabawa z przepisaniem w calosci kosztuje kolo 2 tys. co tez jest nie prawda poniewaz da sie z nimi negocjowac cene i tak bylo w przypadku wczesniejszych blokow i cale koszta po dobrych rozmowach wychodzily okolo 1500 zl takze Budimex pokrywa mniejsza polowe calosciowych kosztow, troche zenada bo mieli wszystko wziasc na klate a się poniekad wypieli.
Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”