Zieleń / postawienie drzew w donicach na osiedlu - Orlińskiego 9

Forum mieszkańców Orlińskiego 9 w Krakowie - tematy ogólne.
p.a.a.a.k

Re: Zieleń / postawienie drzew w donicach na osiedlu - Orlińskiego 9

Postautor: p.a.a.a.k » 11 lip 2019, 12:45

Bierm pisze:Tu nie chodzi o to, że dziecko się nie zmieści między zaparkowanym samochodem a płotem - tylko o to, ze idącego dorosłego kierowca widzi ponad dachem parkujacego auta, zaś jeśli jakieś dziecko wyjdzie na ulice zza pojazdu to niewiele potrzeba do nieszczęścia

Przecież nikt tam nie będzie jeździć jak na wyścigach. A dziecko może wyjść na ulicę czy będzie zaparkowane auto czy nie będzie auta, może iść chodnikiem i sobie wbiec na ulice, małe dzieci należy pilnować, a swobodnie mogą poruszać się po placach zabaw które są dla nich zrobione, jak dla mnie to argument kali kochać - kali uciąć.
Jeżeli ktoś ma już straszę dzieci które same chodzą po osiedlu to nie rozumiem w czym jest problem. Ciekawi mnie ilu z sąsiadów było wychowywane w bańce mydlanej w której rodzice pilnowali je na każdym kroku i przestawiali świat tak aby przypadkiem nie obiły sobie rączki o wystające lusterko auta czy jakąś inną wymyślną fanaberie.

Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Postautor: Wściekły Wąż » 11 lip 2019, 23:02

Patrząc z drugiej strony, żaden z nas nie był wychowywany w takim samochodowym pierdolniku jaki my urządziliśmy następnemu pokoleniu. Kiedyś nie było tak masakrycznej ilości samochodów, oraz tak gigantycznej ilości pojebów mających we łbach tylko swoje "stalowe rumaki".

Anis

Postautor: Anis » 18 lip 2019, 13:10

Donice jako blokada dla samochodów nie są dobrym pomysłem ponieważ nie są dobrze widoczne. Ktoś nie zauważy przywali samochodem i będą roszczenia do wspólnoty.

Gdzieś, kiedyś padł pomysł, aby postawić szlaban przy wjeździe na naszą część osiedla. Skoro większość samochodów parkujących przy naszych blokach to samochody z innych wspólnot (a kiedyś nawet miałam pogawędkę z ochroniarzem, który sam mi opowiadał, jak obserwuje, że większość osób, które tu parkują idzie potem na Avię) problem powinien sam się rozwiązać.

Natomiast co do zagospodarowania zieleni, jest to bardzo dobry pomysł. Przy czym trzeba wziąć pod uwagę, że jeśli chcemy nasadzić kilka drzewek na cypelku, one na początku będą małe, ale potem urosną, więc też trzeba podejść do tego z rozsądkiem i nie przesadzić. Poza tym, z pewnością mocno ograniczą widoczność w miejscu, gdzie jednak trochę by się ona przydała

Czarnykotwkasku

Postautor: Czarnykotwkasku » 04 sie 2019, 0:06

Myśle ze warto ten temat poruszyć i zrobić coś na jesień - jeśli chodzi o nasadzenia drzewek itp

Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”