Odbiory mieszkań / terminy odbiorów mieszkań od dewelopera - Orlińskiego 9

Forum mieszkańców Orlińskiego 9 w Krakowie - tematy ogólne.
Wysiu200

Re: Odbiory mieszkań / terminy odbiorów mieszkań od dewelopera - Orlińskiego 9

Postautor: Wysiu200 » 03 sty 2019, 23:49

Moi drodzy sasiedzi z budynku D rozmawialem dzis z Pania Oleksy. Poinformowala mnie ze budimex nie odberal jesCze budynku od podwykonawcy wiec odbiory beda pod koniec stycznia czyli jak wierzyc w ich slowa to pewnie dwa tygodnie pozniej. Nie wiem jak wy ale ja sie czuje troche oszukany. Z tego co wiem niektorzy juz zacZynaja powoli mieszkac w budynku A a my jeszcse nawet niewiemy kiedy zaczna sie odbiory.. Miala byc jedna inwestycja, jedna enklawa itd a tu lipa i nic nie mam do pozostalych mieszkancow ale to troche nie fair ze osoby ktore odebraly mieszkania na poczatku grudnia dostaja jakas tam taka sama rekompensate za opoznienia jak np ja ktory pewnie odbiore mieszkanie tydzien przed 28 lutego ( tym ostatecznym terminem) .. Jakie jest wasze odczucie ??

Fileon

Postautor: Fileon » 04 sty 2019, 0:09

Ja dziś dzwonilem do dwóch Pań od odbiorów. Jedna powiedziała że budynki nie zostały odebrane od wykonawcy, druga że w przyszłym tygodniu bedzie harmonogram i telefony. To nie zmienia faktu, że przed świętami wszyscy w budimexie mówili, że odbiory się zaczną zaraz po nowym roku. Zamiast w trakcie odbiorów A i B przygotowywać pozostałe budynki do odbiorów to lepiej było zrobić 2tygodnie przerwy. A teraz się okazuje że C i D nie są gotowe bo dopiero sprzątają. Więc faktycznie jak odbiory się zaczną w drugiej połowie stycznia to ostatni mieszkańcy dostaną klucze w kwietniu....

areks

Postautor: areks » 04 sty 2019, 8:59

to się mogą zdziwić co do przymykania oka na drobne usterki ;) Proszę mi powiedzieć czy ktoś pamięta jak to wygląda w przypadku gdy załóżmy odbiór będzie 31 stycznia - mieszkanie nie będzie odebrane z uwagi na usterki a ich będzie trzymał termin 28 lutego ? co jeśli on zostanie przekroczony ?

Patjo

Postautor: Patjo » 04 sty 2019, 10:30

Niestety, dostałem dokładnie taką samą informację jak Wy. Na moje pytanie jak to mozliwe, że skończono inwestycję w październiku, a do tej pory wykonują pracę porządkowe wewnątrz budynku, pani z Budimexu nie umiała znaleźć racjonalnej odpowiedzi. Zapewniła jedynie, że oddadzą wszystkie mieszkania w styczniu. Szczerze, marne pocieszenie, bo znowu muszę przesuwać ekipę remontową. Jedyna nadzieja, że skoro tak długo przygotowują mieszkania do odbioru, może nie będziemy mieli tyle niedociągnięć co w budynkach A i B.

Fileon

Postautor: Fileon » 04 sty 2019, 10:48

Z tego co mówią mozna rozumiec, ze przygotowanie mieszkań do odbioru polega na posprzataniu w srodku, zerwaniu folii z okien i umyciu ich. Tylko jeżeli od tego jest inna ekipa niż ta od odbiorów dlaczego nie zrobili tego w trakcie oddawania mieszkań A i B? Chyba faktycznie chcą oddać jak najpóźniej żeby mało kto zdecydował się na poprawki... A skoro 2tygodnie im ma wystarczyć na oddanie dwóch bloków to mogli wszystkie cztery oddać w grudniu.....

mordredo

Postautor: mordredo » 04 sty 2019, 12:13

Patjo pisze: Jedyna nadzieja, że skoro tak długo przygotowują mieszkania do odbioru, może nie będziemy mieli tyle niedociągnięć co w budynkach A i B.

Na to bym nie liczył :? Staram się sobie tego nie wmawiać, żeby jeszcze bardziej się nie rozczarować, zwłaszcza że :
Fileon pisze:Z tego co mówią mozna rozumiec, ze przygotowanie mieszkań do odbioru polega na posprzataniu w srodku, zerwaniu folii z okien i umyciu ich.

Moją żona też takie informacje uzyskała dzwoniąc dziś, więc wychodzi na to, że wszelkie prace wykończeniowe, budowlane itd. zostały zakończone, a oni już tylko tam sprzątają by Bx mógł wejść z właścicielami na odbiory.

"Budimex-kompetencje i profesjonalizm - wartości dla nas najważniejsze." 8-) Do podpisania umowy jakoś jeszcze można było w to uwierzyć...i jeszcze te ich "Spełnione obietnice" :lol:

Fileon

Postautor: Fileon » 04 sty 2019, 13:22

Ciekawe tylko ile potrwa odbiór budynków od wykonawcy skoro dalej nie są odebrane....

Anis

Postautor: Anis » 05 sty 2019, 14:04

Ciężko jest uwierzyć w jakiekolwiek zapewnienia Budimexu skoro w podczas jednej rozmowy Pani z Bx mówi mi rzeczy które się wzajemnie wykluczają i wykręca się jak może aby nie podać żadnego konkretu. Jest to żenujące. Poza tym co do odszkodowania zaproponowali pokrycie kosztów notarialnych w wysokości około 1400 zł, ale dlaczego mieszkańcom budynku C i D ma przysługiwać taka sama kwota co mieszkańcom A i B, których opóźnienie to było 2 tygodnie a nasze 2 miesiące? Poza tym zgodnie z ustawą deweloperską jeśli oni naliczają nam odsetki my również mamy prawo naliczyć odsetki im, a odsetki od kwoty 250 000 co jest zapewne jakąś uśrednioną ceną mieszkań w naszych blokach za okres od 21.11.2018 do 31.01.2019 to jest ponad 3000 zł.

Wysiu200

Postautor: Wysiu200 » 05 sty 2019, 19:53

Anis pisze:Ciężko jest uwierzyć w jakiekolwiek zapewnienia Budimexu skoro w podczas jednej rozmowy Pani z Bx mówi mi rzeczy które się wzajemnie wykluczają i wykręca się jak może aby nie podać żadnego konkretu. Jest to żenujące. Poza tym co do odszkodowania zaproponowali pokrycie kosztów notarialnych w wysokości około 1400 zł, ale dlaczego mieszkańcom budynku C i D ma przysługiwać taka sama kwota co mieszkańcom A i B, których opóźnienie to było 2 tygodnie a nasze 2 miesiące? Poza tym zgodnie z ustawą deweloperską jeśli oni naliczają nam odsetki my również mamy prawo naliczyć odsetki im, a odsetki od kwoty 250 000 co jest zapewne jakąś uśrednioną ceną mieszkań w naszych blokach za okres od 21.11.2018 do 31.01.2019 to jest ponad 3000 zł.

Zgodnie z umowa deweloperska jest to ustawowo chyba 7 procent naliczane wskali roku czyli za 50m2 budimex oddawal by. 50 zl za dzien opoznienia. Ale niestety dopiero po 28 lutego. Dla dewelopera najwazniejsza data to data przeniesienia wlasnosci. Ale do tego czasu juz wszyscy mieszkania beda miec odebrane. Gdyby im zalezalo to juz dawno mieszkania Byly by oddane a tak to pieniadza maja na koncie juz wszystkie, kary placic nie musza, podwykonawca pewnie zaplacil kare
za swoje opoznienia wiec budimex rzucil nam ochlap 1400 nic na tym nie tracac za notariusza myslac ze bedziemy skakac z radosci. Ciesza sie pewnie ci ktorzy juz sie wprowadzili ;) ja napewnego tak tego nie zostawie

Wysiu200

Postautor: Wysiu200 » 05 sty 2019, 20:01

Tak wgl bylem dzis pod blokiem D co mnie zadziwilo ze z bloku wchodza wychodza ludzie. mysle sprzataja nadrabiaja czas, ale w sobote?? Zaciekawilo mnie to bo Ci ludzie nie wygladali na sprzatajacych ew wykanczajacych. Parka osob wynosila worek z smiecmi jakis karton jakby po lampie .mialem wrazenie ze niektorzy lepsi juz maja swoje 4 katy w oficjalnie nie odebranym bloku. Gdzies juz slyszalem o podobnych akcjach w innych blokach gdzies wkrk wiec bym sie nie zdziwil gdyby bylo tez tak u nas

Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”