Opóźnienie w budowie bloku Orlińskiego 9 przez dewelopera Budimex

Forum mieszkańców Orlińskiego 9 w Krakowie - tematy ogólne.
Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Re: Opóźnienie w budowie bloku Orlińskiego 9 przez dewelopera Budimex

Postautor: Wściekły Wąż » 28 maja 2018, 0:32

Potwierdzam, okazało się, że nas to nie dotyczy, ale mejle rozsyłano do wszystkich takie same.

Nata

Postautor: Nata » 04 lip 2018, 20:33

Hejka,
Dostałam właśnie maila - kolejne opóźnienie o dwa miesiące.... Szkoda gadać...

xmartka

Postautor: xmartka » 04 lip 2018, 20:40

Ja również dostałąm tego maila. Jestem zazenowana! Wystosowałam już maila zwrotnego. 7% do ukonczenia budowy i dwa miesiace potrzebne??!!! Chyba Państwo lekko przesadzają. Jak się buduje kilka inwestycji na raz to wypadałoby zadbać o wystarczającą ilość pracowników (jeżeli to jest powodem, bo oczywiście powodu opóźnienia nie podano...)

Ciekawe czy zdążą w tym roku (MDM), bo jakoś już tej firmie nie wierze....

mike_

Postautor: mike_ » 04 lip 2018, 20:43

xmartka pisze:Ja również dostałąm tego maila. Jestem zazenowana! Wystosowałam już maila zwrotnego. 7% do ukonczenia budowy i dwa miesiace potrzebne??!!! Chyba Państwo lekko przesadzają. Jak się buduje kilka inwestycji na raz to wypadałoby zadbać o wystarczającą ilość pracowników (jeżeli to jest powodem, bo oczywiście powodu opóźnienia nie podano...)

Ciekawe czy zdążą w tym roku (MDM), bo jakoś już tej firmie nie wierze....

Co gorsza od kwietnia poszli dalej tylko o 6%! :evil:

Nata

Postautor: Nata » 04 lip 2018, 20:53

No właśnie to tempo jest przerażające... nie sądze, że ten wrzesień to ostateczny termin...

xmartka

Postautor: xmartka » 04 lip 2018, 20:54

Jeżeli do któregoś tam listopada nie dostaniemy kluczy to można się starać o odszkodowanie, czy jak to wygląda dokładnie? Jak to wyglądało na innych budowach wie ktoś? Mam serdecznie dość tego dewelopera, który ani na maile nie odpowiada, ani z robotą na czas się nie uwija... :x

Luki

Postautor: Luki » 04 lip 2018, 23:16

Obrazek

Ludzie nauczcie sie najpierw czytac ze zrozumieniem a pozniej lamentujcie. U mnie narazie nie jest nic napisane ze odbior kluczy opozniony o 2 miesiace a to czy oni skoncza 20 listopada wstawiac drzwi wejsciowe a mi dadza klucze 21 listopada zgodnie z terminem to mnie to wali. Idzcie do innego dewelopera i zobaczcie jak sie wszyscy wywiazuja z terminow , kazda budowa jest zawsze opozniona. Ja nic nie zglaszalem do banku co do opoznien i mdmu, po co ? Po to zeby latac i podpisywac swistki? Mdm juz przelany 1,5 miesiaca temu i cale mieszkanie przez bank splacone, teraz tylko czekac na termin odbioru a nie zakonczenia budowy.

xmartka

Postautor: xmartka » 04 lip 2018, 23:45

Luki pisze:
Ludzie nauczcie sie najpierw czytac ze zrozumieniem a pozniej lamentujcie. U mnie narazie nie jest nic napisane ze odbior kluczy opozniony o 2 miesiace a to czy oni skoncza 20 listopada wstawiac drzwi wejsciowe a mi dadza klucze 21 listopada zgodnie z terminem to mnie to wali. Idzcie do innego dewelopera i zobaczcie jak sie wszyscy wywiazuja z terminow , kazda budowa jest zawsze opozniona. Ja nic nie zglaszalem do banku co do opoznien i mdmu, po co ? Po to zeby latac i podpisywac swistki? Mdm juz przelany 1,5 miesiaca temu i cale mieszkanie przez bank splacone, teraz tylko czekac na termin odbioru a nie zakonczenia budowy.

Twoje święte prawo, a moje do wyrażania mojej subiektywnej opinii. Dobranoc.

przemasnh

Postautor: przemasnh » 05 lip 2018, 7:41

Po pierwsze to nie rozumiem dlaczego akurat Wy między sobą skaczecie sobie do gardeł?
A po drugie mam podobne obawy, że nawet jeśli skończą budować 21 września to termin odbioru 21 listopada wydaje się budzić coraz większe wątpliwości. Wcześniej było mówione: "6 miesięcy od zakończenia do odbioru to czas na inspekcje etc." Czy zatem 2 miesiące wystarczą? Po za tym to jest jakieś 300 mieszkań o ile dobrze pamiętam więc raczej wątpił bym, czy udałoby się je wszystkie wydać 1 dnia;)
A po trzecie podzielam obawy, że tempo postępu jest straszne więc nie wydaje się, żeby to opóźnienie było ostatnie.
Co do terminu odbioru - to czy ktoś się orientuje czy przysługuje jakieś odszkodowanie za niedotrzymanie tego terminu?

dexter

Postautor: dexter » 05 lip 2018, 8:12

Niestety, jedynym terminem wiążącym dla Budmiexu jest termin przeniesienia własności - w praktyce wygląda to tak, że odbiory mogą zacząć się po pierwotnie planowanym terminie odbioru, i przy takiej ilości mieszkań mogą potrwać nawet parę miesięcy i nic na to nie poradzicie. A standardem jest, że osoby które nie odebrały mieszkania przez usterki dostawały termin przeniesienia własności przed odbiorem mieszkania - tak się zabezpieczają przed ewentualnymi karami - życzę cierpliwości i wytrwałości przy odbiorach :)

Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”