Opóźnienie w budowie bloku Orlińskiego 9 przez dewelopera Budimex

Forum mieszkańców Orlińskiego 9 w Krakowie - tematy ogólne.
mike_

Opóźnienie w budowie bloku Orlińskiego 9 przez dewelopera Budimex

Postautor: mike_ » 28 gru 2017, 20:13

Sąsiedzi!
Otrzymałem informację od BDX, że na dzień 3 grudnia inwestycja O9 osiągnęła jedynie 66% stanu zaawansowania. Nie osiągnięto więc nawet wymaganego stanu zaawansowania na dzień 9 października (67%).
Niedługo, 8 stycznia płatność kolejnej transzy. Na ten dzień inwestycja O9 powinna osiągnąć już 78% stanu zaawansowania. Wydaje się, że nie ma żadnych szans żeby zrealizowano poziom zaawansowania chociażby zbliżony do zakładanego.
Nie wiem jak Was, ale mnie mocno martwi poziom opóźnienia, który sięgnie pewnie koło 10%. Wg mnie to naprawdę dużo. :?

areks

Re: Opóźnienie w budowie bloku Orlińskiego 9 przez dewelopera Budimex

Postautor: areks » 29 gru 2017, 14:30

a rozmawiałeś może z BDX jak oni się na to zapatrują ? jakie plany w takim razie z kolejną transzą ?

mike_

Postautor: mike_ » 29 gru 2017, 20:15

areks pisze:a rozmawiałeś może z BDX jak oni się na to zapatrują ? jakie plany w takim razie z kolejną transzą ?

Wysłałem im maila. Jak na razie bez odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Postautor: Wściekły Wąż » 30 gru 2017, 14:13

A to nie jest tak, że to bank pilnuje zaawansowania prac i robi im płatność dopiero jak wykażą osiągnięcie odpowiedniego etapu? Bo to, że my wysyłamy "miniratkę" to chyba nie znaczy, że dostaje ją Budimex, od tego jest bank - pośrednik.
Jeżeli się mylę to proszę o poprawienie mnie.

Pelka

Postautor: Pelka » 30 gru 2017, 23:45

Wściekły Wąż pisze:A to nie jest tak, że to bank pilnuje zaawansowania prac i robi im płatność dopiero jak wykażą osiągnięcie odpowiedniego etapu? Bo to, że my wysyłamy "miniratkę" to chyba nie znaczy, że dostaje ją Budimex, od tego jest bank - pośrednik.
Jeżeli się mylę to proszę o poprawienie mnie.

A co w przypadku jesli ktoś nie ma kredytu.
Wplacac transze czy nie :roll:

Alex

Postautor: Alex » 31 gru 2017, 11:34

To chyba nie ma znaczenia bo transze wpływają na rachunek powierniczy, który jest zabezpieczeniem pieniędzy na wypadek gdyby deweloper nie budował zgodnie z harmonogramem
Mam rację?

aniszot

Postautor: aniszot » 31 gru 2017, 13:38

Tak, transzę trzeba wpłacić a Bank wypłaci dopiero im pieniądze jak osiągną dany stan zaawansowania. Jak nie wpłacicie to mogą naliczyć odsetki.

karolina.j

Postautor: karolina.j » 03 sty 2018, 20:55

nie płaćcie im żadnych transz. podpisać aneks, że wpłaca się transzę do 7 dni od osiągnięcia stanu zaawansowania. Aneks u notariusza i banku na koszt BDMX. przerabiane we wcześniejszych realizacjach. Osoby, które nie mają kredytu - niech sobie tą kasę obrócą na "overnight" lepiej.

damianw

Postautor: damianw » 04 sty 2018, 10:27

Witam,
W dniu wczorajszym otrzymałem w biurze BDX oficjalną informację, że stan zaawansowania inwestycji na dzień 02 stycznia 2018 wynosi 70%. Ponadto główny wykonawca ma w najbliższych tygodniach wystosować oficjalne pismo w jaki sposób będzie chciał nadrobić powstałe zaległości. Tak czy inaczej raczej nie wpłynie to na termin planowanych odbiorów mieszkań (listopad 2018).

mike_

Postautor: mike_ » 08 mar 2018, 0:58

Ktoś wie jak tam budowa dalej idzie?

Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”