Po jakim czasie od odbioru mieszkania pidpisywane są akty notarialne - Orlińskiego 9

Forum mieszkańców Orlińskiego 9 w Krakowie - tematy ogólne.
aniszot

Po jakim czasie od odbioru mieszkania pidpisywane są akty notarialne - Orlińskiego 9

Postautor: aniszot » 05 sty 2019, 15:50

Czy ktoś z państwa wie po jakim czasie od odbioru mieszkania podpisywane są akty notarialne?

Xarder

Re: Po jakim czasie od odbioru mieszkania pidpisywane są akty notarialne - Orlińskiego 9

Postautor: Xarder » 06 sty 2019, 11:15

Tak jak masz zapis w umowie kupna mieszkania termin przeniesienia własności jest wyznaczony do 28 lutego 2019

keks

Re: Po jakim czasie od odbioru mieszkania pidpisywane są akty notarialne - Orlińskiego 9

Postautor: keks » 06 sty 2019, 22:04

Xarder pisze:Tak jak masz zapis w umowie kupna mieszkania termin przeniesienia własności jest wyznaczony do 28 lutego 2019

No to jest najpóźniejszy termin, ale pewnie może być i wcześniej.

Inna sprawa, że co w sytuacji, jeżeli deweloper nie wyrobi się z naprawą usterek do tego czasu. Może się mylę, ale podpisywanie aktu notarialnego w sytuacji, w której nie wszystko mamy już naprawione, to nie jest najlepszy pomysł. Choć oczywiście nie podejrzewam, że Budimex nie chciałby się wywiązać z naprawy usterek. Mimo wszystko brak takich napraw, to chyba podstawa do wstrzymania się z podpisaniem aktu notarialnego.

Bierm

Postautor: Bierm » 08 sty 2019, 9:13

Część usterek będzie naprawiana wiosną, do końca kwietnia bodajże (na przykład u mnie odpryski farby na balustradzie balkonu). Akt notarialny zostanie podpisany wcześniej, bo termin 28.02 jest nieprzekraczalny, inaczej będą naliczane kary. Na mieszkania obowiązuje rękojmia, wiec o naprawę uszkodzeń po akcie notarialnym nie ma co się obawiać

Maklenezja

Postautor: Maklenezja » 09 sty 2019, 19:11

Ja dostałam dziś telefon, podpisanie aktu we wtorek. Mieszkanie odbierałam 21 grudnia.

d_ewelina

Postautor: d_ewelina » 10 sty 2019, 17:17

Mieszkanie odebrane 17 grudnia, akt notarialny 17 stycznia

mordredo

Postautor: mordredo » 10 sty 2019, 18:25

To napiszcie jeszcze jak już będziecie po, czy wywiązali się z obiecanej rekompensaty za opóźnienie :)

Maklenezja

Postautor: Maklenezja » 10 sty 2019, 21:17

Ja podczas rozmowy pytałam się o tą kwestię i dostałam informację że opłata będzie uiszczona przez Budimex. Jedyne co ja mam opłacić to opłaty sądowe.
Wygląda więc na to, że mają zamiar się wywiązać.

xmartka

Postautor: xmartka » 11 sty 2019, 0:23

Budimex oplaca takse notarialna i wypisy, reszta we wlasnym zakresie.

Luki

Postautor: Luki » 11 sty 2019, 1:03

Według mnie nie do końca sie wywiazuja z tego co pisali i mowili po opóznieniach bo my musimy pokryc koszta sądowe i takse od hipoteki takze wychodzi to około 800 zl a reszte pokrywaja oni przy czym kancelaria mowi ze taka zabawa z przepisaniem w calosci kosztuje kolo 2 tys. co tez jest nie prawda poniewaz da sie z nimi negocjowac cene i tak bylo w przypadku wczesniejszych blokow i cale koszta po dobrych rozmowach wychodzily okolo 1500 zl takze Budimex pokrywa mniejsza polowe calosciowych kosztow, troche zenada bo mieli wszystko wziasc na klate a się poniekad wypieli.

Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”