Przejście pomiędzy osiedlami Orlińskiego i Dywizjonu 303 - pytanie do mieszkańców Orlińskiego 9

Forum mieszkańców Orlińskiego 9 w Krakowie - tematy ogólne.
iti

Przejście pomiędzy osiedlami Orlińskiego i Dywizjonu 303 - pytanie do mieszkańców Orlińskiego 9

Postautor: iti » 03 lut 2019, 22:38

Pytanie do mieszkańców / właściciel mieszkań w bloku Orlińskiego 9, chodzi o przejście pomiędzy osiedlami Dywizjonu 303 oraz Orlińskiego. Jego brak powoduje, że aby dostać się np. do poczty dla naszego osiedla, trzeba robić trasę taką, jak poniżej (i to przy założeniu, że da się przejść przez osiedle Avia, a tak nie zawsze musi być):

Obrazek

Gdyby chcieć urządzić tam przejście, to poza dogadaniem się ze Spółdzielnią Mieszkaniową Czyżyny, do której należy płot oraz działka z nim, i która ewentualnie mogłaby zrobić w nim furtkę, konieczne byłoby dorobienie kawałka chodnika (pewnie tego dalej od bloku, po lewej stronie) na terenie należącym do wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 9.

Obrazek

I teraz kluczowe pytanie do osób z Orlińskiego 9 - czy Waszym zdaniem to przejście jest dobrym pomysłem? Być może ewentualna decyzja co do tego, musiałaby być podjęta przez uchwałę wspólnoty mieszkaniowej, ale pewnie warto tu zapytać wcześniej. Po połowie lutego, może odbyć się spotkanie z władzami SM Czyżyny w tej sprawie i na nim drugą kluczową stroną powinien być na pewno przedstawiciel O9 lub przedstawiciel firmy zarządzającej blokiem.

A sprawa tego przejścia dotyczy całego osiedla, tam przebiegałaby najkrótsza droga do szkoły, na pocztę, do kościoła itp. Przydałoby się chyba wszystkim, także mieszkańcom osiedla Dywizjonu 303, dla których byłaby to np. najkrótsza trasa na przystanek tramwajowy. Jak to widzicie?

bszu

Re: Przejście pomiędzy osiedlami Orlińskiego i Dywizjonu 303 - pytanie do mieszkańców Orlińskiego 9

Postautor: bszu » 04 lut 2019, 9:24

Mi osobiście nie podoba się zamykanie osiedla, wygląda to jak "getto"
Za żelazną bramą mam przychodnię, do której w kapciach mogłabym pójść gdyby nie to ogrodzenie, nie mówiąc już o szkole itp
Idąc z przystanku autobusowego tez można by skrócić sobie drogę dojścia do domu...

iti

Re: Przejście pomiędzy osiedlami Orlińskiego i Dywizjonu 303 - pytanie do mieszkańców Orlińskiego 9

Postautor: iti » 04 lut 2019, 11:42

bszu pisze:Mi osobiście nie podoba się zamykanie osiedla, wygląda to jak "getto"
Za żelazną bramą mam przychodnię, do której w kapciach mogłabym pójść gdyby nie to ogrodzenie, nie mówiąc już o szkole itp
Idąc z przystanku autobusowego tez można by skrócić sobie drogę dojścia do domu...

Dzięki za wpis. Kolejne opinie mieszkańców Orlińskiego 9?

Rozumiem, że w takim razie warto sprawę przejścia forsować.

bszu

Postautor: bszu » 04 lut 2019, 11:47

Warto a nawet trzeba :-)
pozdrawiam

kubens1pl

Postautor: kubens1pl » 04 lut 2019, 11:52

Też uważam, że to dobry pomysł. Myślę, że byłoby to udogodnienie dla obu stron - Orlińskiego i Dywizjonu 303 :)

mordredo

Postautor: mordredo » 04 lut 2019, 14:07

Myślę, że opinie naszej wspólnoty (do której niestety jeszcze nie należę :? )będą jednoznaczne co do tego ogrodzenia i przejscia ;) choć wiadomo, mogą zdarzyć się glosy sprzeciwu, natomiast zdecydowanym wrogiem tego przedsięwzięcia będzie czas i procedury :evil: chodzi mi oczywiscie o przedłużenie ciągów pieszych, bo samo ściągnięcie siatki chyba nie bedzie duzym problemem(dla spółdzielni)

Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Postautor: Wściekły Wąż » 04 lut 2019, 14:32

Jest już o tym wątek, rozmawiamy o tym przejściu od wielu miesięcy.

Arav

Postautor: Arav » 04 lut 2019, 14:34

a spotkania z SM Czyzyny jak nie bylo tak nie ma.....

iti

Postautor: iti » 04 lut 2019, 18:23

Arav pisze:a spotkania z SM Czyzyny jak nie bylo tak nie ma.....

Będzie po połowie lutego, ale trzeba do niego kogoś decyzyjnego z Orlińskiego 9, stąd ten wątek tutaj. Najprawdopodobniej powinien to być ktoś z firmy zarządzającej blokiem, kto będzie mógł przygotować np. uchwałę dla wspólnoty mieszkaniowej.

Xarder

Postautor: Xarder » 06 lut 2019, 19:35

Jestem za o wiele wygodniej będzie się można dostać na przystanki pocztę czy inne punkty. Warto walczyć o to przejście :)

Wróć do „Orlińskiego 9 - forum dotyczące tematów ogólnych”