Nowy park w Krakowie Czyżynach - projektujemy i dyskutujemy

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
cauchy

Re: Nowy park w Krakowie Czyżynach - projektujemy i dyskutujemy

Postautor: cauchy » 27 cze 2017, 10:36

zagi pisze:Miała być zieleń, alejki i ławki a jest...

Dokładnie jestem tego samego zdania. Czy park kojarzy się z zestawem boisk? Według słownika języka polskiego nie, poniżej definicja

park I «duży ogród z alejkami i ścieżkami spacerowymi»

i dla mnie pierwsze skojarzenie ze słowem park to właśnie zieleń i ogród.

Gdyby mieszkańcy chcieli tutaj boisk to na pewno zagłosowaliby na projekt budowy boisk, w którego opisie znalazłyby się trzy boiska. Oczywiście dla architekta to pewnie najtańsze, najprostsze rozwiązanie nakreślić boisko i spokój, niż pomyśleć jak zaaranżować ten teren przy takich środkach finansowych. W boisku widzę jeszcze jedno zagrożenie. Znajdujemy się przy dość ruchliwej ulicy, czy zatem boisko będzie miało wysoką siatkę odgradzającą od reszty parku? Jeżeli tak, to jak to będzie wyglądać? A jeżeli nie, to czy będzie to bezpieczne?

Osobiście uważam, że dużo lepszym pomysłem jeżeli idziemy w sport byłaby duża siłownia pod chmurką, czy fajny i duży plac zabaw dla dzieci - coś co pozwala z tego terenu korzystać większej ilości osób jednocześnie i niezależnie. W tego typu instalacjach można by było wykorzystać betonowy grunt i
pokryć go gumową nawierzchnią. Warto zastanowić się nad tym, kto będzie z parku korzystał i określić potrzeby tych osób i do czego ma służyć park. Mnie się zawsze wydawało, że do spacerów i odpoczynku. Przecież chodziło o to, by było w tym miejscu mniej widocznego betonu, by pojawiła się zieleń.

Zastanawiam się również o co chodziło z toaletą publiczną w tym miejscu. Wiadomo, dobrze by było, gdyby była, ale czy jest konieczna, bo na pewno będzie sporo kosztować. Może lepiej przygotować pod nią miejsce a z czasem, gdy park stanie się na tyle uczęszczany, że trzeba będzie ją zbudować to wtedy ją wybudować.

Pytanie na co mieszkańcy Krakowa chcieli wydać pieniądze głosując na ten projekt jest kluczowe - na park!

newkind

Postautor: newkind » 27 cze 2017, 10:45

Trawa, ławeczki, alejki, drzewa, żeby pod nimi usiąść i nasyp do izolacji akustycznej i wizualnej od Stella Sawickiego. Koniec. Tyle i aż tyle!

Po kiego nam sidem boisk i amfiteatr? Amfiteatr? SERIOOOOO? Ehh...

jasiek

Postautor: jasiek » 27 cze 2017, 11:44

Może tu chodzi o "bezpieczne" zabudowanie tego terenu w razie gdyby coś poszło nie tak z działkami...

iti

Postautor: iti » 27 cze 2017, 13:22

Pamiętajmy, że poruszamy się tu w ramach ograniczonego budżetu i w zasadzie od samego początku było wiadomo, że pieniędzy na rekultywację całego terenu parku, nie będzie. Dużo jeszcze nie wiadomo, ale ja jednak zaczekam na oficjalną prezentację projektu :) A amfiteatr... jeśli nie będzie to nic dużego, a dodatkowo zostanie odpowiednio wkomponowane w wał, stanowiący izolację akustyczną, to dlaczego nie? :) Choć bardziej rozumiałbym takie miejsce, jako przeznaczone do organizowania imprez, typu pikniki sąsiedzkie itp.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 27 cze 2017, 21:32

Dużo tych gadżetów się szykuje w naszym parku. Projekt nosił nazwę "zamieszkaj obok parku", a nie "zamieszkaj obok kompleksu boisk" - robi różnice. Inny styl wypoczynku. Żeby tylko forma nie przerosła treści, bo nie sztuka upchnąć na tej przestrzeni boiska, amfiteatr, siłownie, plac zabaw, pewnie wybieg dla psów i co tam jeszcze...Wg mnie park ma wyciszać i uspokajać, a nie pobudzać i nakręcać...taka moja opinia :) Ja rozumiem, że nie da się wszystkiego zrekultywować od razu, bo na to potrzeba kasy, ale są inne sposoby na zamaskowanie betonu niż zalewanie go nowym betonem.

mike_

Postautor: mike_ » 27 cze 2017, 21:43

Idealnie byłoby gdyby ten park był przynajmniej w jakimś stopniu podobny do tego, który dziś został otwarty na przeciwko budynku sądów :D

sand

Postautor: sand » 28 cze 2017, 11:06

Posadzenie trawy i drzew jak zwykle okazało się za trudne do zrealizowania. Jak zwykle trzeba wymyślać gruszki na wierzbie. Wybrany projekt "zamieszkaj obok parku" podczas jednych konsultacji zmienił się w zamieszkaj obok centrum sportu. Zamiast ciszy i spokoju wśród drzew będzie słychać co chwilę "k..wa', "c..j", "p.....le", itp. Idealne miejsce na spacery z dzieckiem...

Nie tak to miało wyglądać i mam nadzieję, że ludzie dadzą to do zrozumienia projektantowi podczas kolejnych konsultacji. Nie na taki projekt głosowałem i nie na taki projekt zbierałem głosy innych!

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 28 cze 2017, 14:20

Spokojnie, jeszcze nie widzieliście całego projektu tylko mikro wycinek, a tyle hejtu. Jeszcze raz wyraźnie napiszę, kasa jest ograniczona i nikt nie dołoży więcej, zakres też, plac chroniony a oczekiwania wpisują się w oczekiwania większości osób z pierwszego spotkania konsultacyjnego. 2-3 osoby oczekujące lasu choć i to ciekawa koncepcja nie storpedują parku. A park to coś więcej niż las, za wikipedią "teren rekreacyjny, przeważnie z dużą ilością flory, w tym często zadrzewiony." i taki właśnie będzie.

pl.wikipedia.org/wiki/Park

Tego nie będzie :D
Obrazek

gucio

Postautor: gucio » 28 cze 2017, 15:09

ngy16687 pisze:Spokojnie, jeszcze nie widzieliście całego projektu tylko mikro wycinek, a tyle hejtu. Jeszcze raz wyraźnie napiszę, kasa jest ograniczona i nikt nie dołoży więcej, zakres też, plac chroniony a oczekiwania wpisują się w oczekiwania większości osób z pierwszego spotkania konsultacyjnego. 2-3 osoby oczekujące lasu choć i to ciekawa koncepcja nie storpedują parku. A park to coś więcej niż las, za wikipedią "teren rekreacyjny, przeważnie z dużą ilością flory, w tym często zadrzewiony." i taki właśnie będzie.

pl.wikipedia.org/wiki/Park

Tego nie będzie :D
Obrazek

a mnie sie podoba ten las tylko zeby byly sciezki i oswietlenie wewnatrz :-)

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 28 cze 2017, 16:14

Mnie się wizja z Centrum Nauki w tym miejscu akurat podoba, ale to nie ten wątek ;) Tymczasem jest już zaproszenie na II konsultacje dotyczące parku. Na nim zostanie przedstawiony projekt już w całości.

www.facebook.com/nowyparkczyzyny
Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 cze 2017, 16:17 przez ngy16687, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”