Nowy park w Krakowie Czyżynach - projektujemy i dyskutujemy

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
morth

Re: Nowy park w Krakowie Czyżynach - projektujemy i dyskutujemy

Postautor: morth » 28 cze 2017, 16:15

lrc1912 pisze: pozbyć się linii elektrycznej .
Linia elektryczna "broniła" ten teren przed zakusami deweloperów :P Jakbyś ją usunął to zobaczyłbyś co by się zaraz działo xD

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 28 cze 2017, 16:17

W takim razie niech zostanie.:P

Tymczasem jest już zaproszenie na II konsultacje dotyczące parku. Na nim zostanie przedstawiony projekt już w całości.

Ciekawie jak będzie wyglądał :)
Ostatnio zmieniony 13 lut 2022, 22:40 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

newkind

Postautor: newkind » 28 cze 2017, 20:08

ngy16687 pisze:a oczekiwania wpisują się w oczekiwania większości osób z pierwszego spotkania konsultacyjnego. 2-3 osoby oczekujące lasu choć i to ciekawa koncepcja nie storpedują parku.

Aha czyli w zasadzie temat już "klepnięty" i teraz tylko korekty? Ja się czuję trochę oszukany, zwłaszcza, że teren miał być maksymalnie zielony. Ja wiem, że park to nie tylko drzewa, ale też elementy dodatkowe, ale 3 boiska? Amfiteatr? Jedno by w zupełności wystarczyło, np. takie które będzie miało zarówno kosze do koszykówki jak i słupki do zamontowania siatki do siatkówki. To miał być park, nie zestaw boisk z betonowym "amfiteatrem", na którym jedynie dzieciaki będą kredą malować (bo nie wydaje mi się, żeby ktokolwiek używał go do czegoś innego) i paroma rzędami drzew ustawionymi na równo jak od linijki. Na razie wygląda na to, że chciano uwzględnić wszystko to co ktoś krzyknął podczas pierwszego spotkania. Poczekamy na projekt końcowy i zobaczymy jak to wygląda, ale na chwilę obecną na wycieku widać AŻ DWA rzędy drzew... Niech to nie będzie las, ale niech to też nie będzie nowy beton na starym betonie z kupą rzeczy poupychanych na siłę.

tywin

Postautor: tywin » 28 cze 2017, 21:07

To moj pierwszy post na tym forum, ale po prostu nie wytrzymalem i musialem cos napisac. Ten park to jakas porazka! Pojscie po najmniejszej linii oporu. 3 boiska + amfiteatr na 3ha? Przeciez za 5 lat na tym amfiteatrze beda tylko porozbijane butelki i przesiadujace dresy. Tak ze kazdy z nowych mieszkancow czyzyn bedzie omijal to miejsce szerokim lukiem. Czemu zamiast parku z drzewami, trawa i kilkoma latarniami powstaje betonowy slums. Juz tak wszystko mamy wybetonowane dookola, tak, ze musimy walczyc o 50 drzew, a tutaj dostajemy kolejna pustynie. Projektanci chyba chcieli odbebnic projekt jak najmniejszym kosztem, w ogole nie wczuwajac sie w nasze osiedle. Moze to byloby dobre na Bagrach, ale nie na Nowych Czyzynach, gdzie 1 drzewo i metr trawy sa na wage zlota. Chyba trzeba to wytlumaczyc projektantom na nastepnym spotkaniu...

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 28 cze 2017, 21:37

A po czym wnioskujesz, że to trzy boiska i amfiteatr? Przecież na fb było napisane "Będzie zielono, będą ciągi piesze, będzie rekreacja i amfiteatr. (...) Na zdjęciach coś na zachętę". Widać, że tam wstawiono tylko mikro kawałek przyszłego parku. Koniecznie przyjdźcie na spotkanie i zobaczcie całość, bo będziecie naprawdę miło zaskoczeni tym co zobaczycie :)
Ostatnio zmieniony 28 cze 2017, 22:47 przez ngy16687, łącznie zmieniany 1 raz.

newkind

Postautor: newkind » 28 cze 2017, 21:54

Po tym :

Obrazek

Oczywiście, że przyjdę i powiem, że szczerze mam nadzieję, że będzie tak jak mówisz ;)

tywin

Postautor: tywin » 28 cze 2017, 22:08

Drogi "ngy16687", wyobraz sobie, ze Nowe Czyzyny to pustynia, a jej mieszkancy to Beduini. Czy Beduini na pustyni woleliby 3 boiska i amfiteatr wkomponowany w wydmy, czy moze oaze z drzewami? Tak wiec zdjecie lasu, ktore wkliles strone wczesniej, doskonale oddaje to o czym marza mieszkancy Czyzyn. Dodaj do tego 2 sciezki na krzyz, fontanne na srodku i 2 trawniki na rozlozenie koca, a projekt bedzie uwienczony sukcesem. Mam nadzieje, ze "feedback" (a nie hejt) ze strony forumowiczow, bedzie pomocny w skorygowaniu projektu i na nastepnych konsultacjach zobaczymy wiecej drzew, trway i ogolnej zieleni.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 28 cze 2017, 22:49

newkind pisze:Po tym :

Obrazek

Oczywiście, że przyjdę i powiem, że szczerze mam nadzieję, że będzie tak jak mówisz ;)

@newkind Zwykły clickbait, czyli dla niewtajemniczonych marketingowa praktyka do przyciągnięcia uwagi i podniesienia klikalności :)
Po polsku przynęta, żeby na spotkanie przybyło jeszcze więcej niż poprzednio :lol:

newkind

Postautor: newkind » 28 cze 2017, 23:11

No pięknie, jeszcze na emocjach nam tu grają :o :P

airs

Postautor: airs » 29 cze 2017, 9:09

tywin pisze:To moj pierwszy post na tym forum, ale po prostu nie wytrzymalem i musialem cos napisac. Ten park to jakas porazka! Pojscie po najmniejszej linii oporu. 3 boiska + amfiteatr na 3ha? Przeciez za 5 lat na tym amfiteatrze beda tylko porozbijane butelki i przesiadujace dresy. Tak ze kazdy z nowych mieszkancow czyzyn bedzie omijal to miejsce szerokim lukiem. Czemu zamiast parku z drzewami, trawa i kilkoma latarniami powstaje betonowy slums. Juz tak wszystko mamy wybetonowane dookola, tak, ze musimy walczyc o 50 drzew, a tutaj dostajemy kolejna pustynie. Projektanci chyba chcieli odbebnic projekt jak najmniejszym kosztem, w ogole nie wczuwajac sie w nasze osiedle. Moze to byloby dobre na Bagrach, ale nie na Nowych Czyzynach, gdzie 1 drzewo i metr trawy sa na wage zlota. Chyba trzeba to wytlumaczyc projektantom na nastepnym spotkaniu...
Ja się pod tym podpisuję - oboma rękami !
I również to mój pierwszy post na tym forum i nie wytrzymałem ;)
Niestety wyjeżdżam przed środą i nie mogę przyjść, ale liczę na rozsądek, alejki, coś do ćwiczeń, łąkę i najwyżej jedno "boisko"...
Namówcie kogo się da, żeby poszedł, pokażcie forum decydentom, żeby wiedzieli, że ludziom zależy i będą patrzeć na ręce.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”