Osiedle obok Tauron Areny Kraków - Supernova (deweloper Cordia)

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
knd

Re: Osiedle obok Tauron Areny Kraków - Supernova (deweloper Cordia)

Postautor: knd » 05 cze 2018, 23:29

xksisnki pisze:Równie dobrze w innym osiedlu może się trafić sąsiad patolog albo muzyk entuzjasta gry na pianinie, nie oszukujmy się.. mieszkania w bloku są narażone na nieprzyjemności związane z bliskim sąsiadem czy to jest supernowa, eldorado, wiślane tarasy...

Moim zdaniem świetna lokalizacja, blisko tramwaju, autem także dobry wylot na aleje pokoju, a sama arena zdecydowanie bardziej przeszkadza blokom na przeciwko czyli po drugiej stronie ulicy bo świeci prostopadle do ich okien.

A cena jest porównywalna z inwestycjami po drugiej stronie lema - sam sprawdzałem

Ale kupiles tam mieszkanie, czy tylko tak sobie gdybasz? Bo jak nie glosujesz na to swoimi pieniedzmi, to Twoje gdybanie w zasadzie jest bezwartosciowe.

Nie mowie, ja jak przedmowcy nic bym tam nie kupil. Sasiedztwo parku fajna sprawa, reszta sasiedztwa juz nie. Rozumiem ze sa ludzie, ktorzy lubia zaryzykowac, albo nawet nie mysla o tym, ze to jakies ryzyko, tylko pozniej beda sie dziwic. Trudno, ich problem, jedni wola mieszkac obok Krakow Areny, a inni na terenach zalewowych.

Najwazniejsze, zeby sami podjeli taka decyzje a nie sugerowali sie osoba, ktora nie kupila tam mieszkania, ale przekonuje innych, ze to fajne miejsce. Przynajmniej beda wiedziec, ze maja miec pretensje tylko do siebie.

Pisanie, ze gdzie indziej moze sie trafic osoba grajaca na pianinie, to jak pisanie ze "mieszkanie na terenach zalewowych to nie problem, bo gdzie indziej moze peknac rura, albo zrobic sie kaluza i tez bedzie mokro". Sorry, ale porownania, ktore podajesz, porownoja rzeczy kompletnie innej wagi.

xksisnki

Postautor: xksisnki » 06 cze 2018, 9:25

Zgadzam sie ze wypunktowales minusy tej inwestycji ale nie przeasadzajmy.. ze skrajnosci w skrajnosc, rownie Twoje agrumenty sa rownie bezwartosciowe bo nie mieszkasz tam i nie wiesz jak bedzie sie tam zylo. Nie spodobal mi sie ton wypowiedzi tutaj, same negatywy na temat tej inwestycji, wyrazilem swoja opinie i zostalem oczywiscie potraktowany jak bym sie na niczym nie znal :)

Porównywanie zalewnia nieruchomosci do halasu z okolicy raczej nie jest zbytnio logiczne

Nie kupilem tam mieszkania ale na chwile obecna uwazam ze w tej czesci krakowa to dobra propozycja

jas78

Postautor: jas78 » 23 cze 2018, 8:58

xksisnki pisze:Moim zdaniem świetna lokalizacja, blisko tramwaju, autem także dobry wylot na aleje pokoju, a sama arena zdecydowanie bardziej przeszkadza blokom na przeciwko czyli po drugiej stronie ulicy bo świeci prostopadle do ich okien.

A cena jest porównywalna z inwestycjami po drugiej stronie lema - sam sprawdzałem

Cena jest wyższa o ca. 500 zł na metrze. Czy to jest porównywalne? No na tej zasadzie jak porównywalne są ceny Opla Astry i Mazdy 3. Da się je porównać :)

Lokalizacja jest oczywiście świetna. Tyle że jeśli ktoś się nastawia na cichą lokalizację przy pięknym parku, to może się srogo zawieść. Będzie hałas od Lema, Al. Pokoju i Tauron Areny (hałas nie światło - to zostało ostatnio znacznie ograniczone). Do tego gwarantowany wynajem krótkoterminowy na imprezy w Arenie.

Jasne, nie przewidzisz ryzyka w innych inwestycjach. U nas w jednym z mieszkań była np. agencja towarzyska - trochę zajęło, nim się ich pozbyliśmy. Natomiast tu ryzyko jest moim zdaniem nieco większe.

Natomiast deweloper nie ma się co obawiać: mieszkania schodzą jak ciepłe bułeczki.

kameleon07

Postautor: kameleon07 » 26 wrz 2018, 11:59

Witam, rozważam zakup mieszkania _Supernova obok TOURON ARENA deweloper Cordia.
Mam kilka pytań do Państwa. Czy ktoś wie cos więcej o:
- deweloperze- Cordia?
- jak wygląda sprawa : umowy deweloperskiej, jaka forma użytkowania (czy wieczyste użytkowanie czy własność?
-ile może wychodzi za m^2 –opłaty administracyjna
-jak będzie z parkowaniem na tym osiedlu dla osób które zakupiły mieszkania mniejsze niż 47 m^2 bez możliwości zakupu miejsca postojowego ( jest mniej miejsc postojowych niż mieszkań)?
z góry wielke dzieki zodp.

Nowy

Postautor: Nowy » 27 wrz 2018, 0:52

kameleon07 pisze:Witam, rozważam zakup mieszkania _Supernova obok TOURON ARENA deweloper Cordia.
Mam kilka pytań do Państwa.

Cordia to chyba spory deweloper, zdaje się, że węgierski. Zbudowali w Krakowie np. osiedle Cystersów Garden, można obejrzeć i ocenić, jak się podoba. W razie czego pewnie można by też porozmawiać z mieszkańcami, jak sprawuje się budynek, czy mieszkania były odbierane bez usterek itp.

Co do parkowania, to nie wiem, jak jest dokładnie tutaj, ale deweloperzy zazwyczaj nie robią teraz darmowych miejsc postojowych, więc nie mając miejsca, pewnie nie ma co liczyć na wygodne parkowanie pod blokiem. Pewnie na początku ludzie będą stawać na chodnikach, jak na większości nowych osiedli, ale później sprawa się normuje, pojawiają się znaki strefy zamieszkania i sypią się mandaty. Nie wiem natomiast gdzie tam, nieco dalej od osiedla, można by zostawić samochód.

kameleon07

Postautor: kameleon07 » 27 wrz 2018, 12:15

Witam
mam pyt. do osób które już sfinalizowały zakup mieszkań przy Touron Arena ( bloki np.D):
-czy udało się wynegocjować u dewelopera upust na zakup mieszkania (jaki %)
-czy zakup miejsca postojowego był uzależniony od metrażu mieszkania ?/ gdyż teraz nie ma miejsc postojowych dla mniejszych mieszkań o metrażu poniżej 47m
z góry dziękuje za odp.

gucio

Postautor: gucio » 27 wrz 2018, 15:19

kameleon07 pisze:Witam
mam pyt. do osób które już sfinalizowały zakup mieszkań przy Touron Arena ( bloki np.D):
-czy udało się wynegocjować u dewelopera upust na zakup mieszkania (jaki %)
-czy zakup miejsca postojowego był uzależniony od metrażu mieszkania ?/ gdyż teraz nie ma miejsc postojowych dla mniejszych mieszkań o metrażu poniżej 47m
z góry dziękuje za odp.

Z tego co pamiętam to teraz jak się buduje w Krakowie mieszkania to współczynnik miejsc postojowych powinien wynosić 1.2 więc jak to nie ma miejsc?

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”