Hałas od ulicy Stella-Sawickiego i jego uciążliwość dla mieszkańców
-
Re: Hałas od ulicy Stella-Sawickiego i jego uciążliwość dla mieszkańców
Ci zaskoczeni halasem od Stella to pewnie ta sama grupa ludzi zaradnych inaczej, ktora byla zaskoczona brakiem darmowych miejsc parkingowych...pododbny poziom ograniczenia umyslowego i braku wyobrazni oraz zaslepienia niska cena.
knd pisze:Problem z tunelem jest taki, ze nie tylko duzo kosztuje jego budowa, ale tez wbrew powszechnym wyobrazeniom ludzi - jego utrzymanie nie jest darmowe.
Wychodzi na to, ze budujac tunel zeby ograniczyc halas wydajesz kupe pieniedzy, ktora mozna wydac lepiej, ale zapewniasz tez mniejszy budzet na kolejne lata. Wszystko po to, zeby ograniczyc lekki dyskomfort czesci osob, ktorym szumi.
Tunel i tak będzie budowany, więc to jest kwestia jego przedłużenia. Tak, to podnosi koszty, ale sprawdź w ilu miejscach ma być wkopana planowana północna obwodnica. Poza tym hałas to jedno, a drugie, że Stella-Sawickiego dzieli teren po dawnym lotnisku na dwie części, w ogóle ten fragment miasta, o wiele lepiej byłoby mieć na jakieś powierzchni tam spokojną ulicę, pomiędzy osiedlami, biurowcami, muzeami i terenami zielonymi. Jeśli chodzi o kwestię pieniędzy, to myślę, że mieszkańcy okolicy płacą całkiem sporo podatków, ale jeśli masz sensowne propozycje na to, jak je wydać, to proponuj. Dziwi mnie, że pomysł wyciszenia okolicy budzi sceptycyzm wśród niektórych mieszkańców

Ostatnio zmieniony 30 lip 2018, 13:36 przez iti, łącznie zmieniany 1 raz.
iti pisze:Tunel i tak będzie budowany, więc to jest kwestia jego przedłużenia. Tak, to podnosi koszty, ale sprawdź w ilu miejscach ma być wkopana planowana północna obwodnica. Poza tym hałas to jedno, a drugie, że Stella-Sawickiego dzieli teren po dawnym lotnisku na dwie części, w ogóle ten fragment miasta, o wiele lepiej byłoby mieć na jakieś powierzchni tam spokojną ulicę, pomiędzy osiedlami, biurowcami, muzeami i terenami zielonymi. Jeśli chodzi o kwestię pieniędzy, to myślę, że mieszkańcy okolicy płacą całkiem sporo podatków, ale jeśli masz sensowne propozycje na to, jak je wydać, to proponuj. Dziwi mnie, że pomysł wyciszenia okolicy budzi sceptycyzm wśród niektórych mieszkańców
Dziwnie zacytowałeś ten post, wygląda jakby to co ja napisałem, było napisane przez Ciebie.

Z tunelem tutaj, a w Zielonkach jest taka róznica, że tam jest droga krajowa i płaci za to państwo, a nie miasto. To tak samo, jakbyś poszedł do osiedlowego sklepiku i powiedział, że powinni się reklamować w TV, bo Biedronka tak robi i im się opłaca.
Teren o starym lotnisku jest właśnie tym - terenem po starym, nikomu nie ptorzebnym lotnisku i dlatego nikt się nie przejmuje tym, że ktoś go dzieli i zabudowuje. Jego "dziedzictwo kulturowe" jest gdzieś pomiędzy znikomym a zerowym. Tak, fajnie byłoby mieć tam spokojną ulicę i w okolicy dużo terenów zielonych, nie można się z Tobą nie zgodzić, ale nie będziesz mieć wszystkiego - albo droga w tunelu, albo zadbana okolica - kasa miejska nie jest z gumy.
PS. Tak przy okazji, czy administrator albo ktoś inny może zmienić tytuł wątku, tak żeby nie było w nim błędu? Nigdzie w okolicy nie mamy ulicy Stelli-Sawickiego, nie było też nigdy nikogo, kto tak by się nazywał.
knd pisze:Dziwnie zacytowałeś ten post, wygląda jakby to co ja napisałem, było napisane przez Ciebie.
Wybacz, poprawione, dzięki za zwrócenie uwagi

knd pisze:Z tunelem tutaj, a w Zielonkach jest taka róznica, że tam jest droga krajowa i płaci za to państwo, a nie miasto. To tak samo, jakbyś poszedł do osiedlowego sklepiku i powiedział, że powinni się reklamować w TV, bo Biedronka tak robi i im się opłaca.
Nie do końca tak, za jedno i drugie płacimy, państwo ma tylko nasze pieniądze. Poza tym, inny przykład, Trasa Łagiewnicka i Trasa Pychowicka (tu targi ciągle trwają) - obie z miejskiego budżetu, obie modyfikowane pod wpływem mieszkańców, obie w ciągi III obwodnicy, jak Stella-Sawickiego.
knd pisze:Teren o starym lotnisku jest właśnie tym - terenem po starym, nikomu nie ptorzebnym lotnisku i dlatego nikt się nie przejmuje tym, że ktoś go dzieli i zabudowuje. Jego "dziedzictwo kulturowe" jest gdzieś pomiędzy znikomym a zerowym. Tak, fajnie byłoby mieć tam spokojną ulicę i w okolicy dużo terenów zielonych, nie można się z Tobą nie zgodzić, ale nie będziesz mieć wszystkiego - albo droga w tunelu, albo zadbana okolica - kasa miejska nie jest z gumy.
To nie jest tak, że mamy limit, tytle i tyle na zadbanie o okolicę, a tyle i tyle na budowę dróg w tej okolicy (zwłaszcza ogólnomiejskiej obwodnicy), a tyle na coś innego. Porównaj sobie, jak są doinwestowane np. dzielnice blisko centrum i samo centrum, a jak niektóre części Nowej Huty. Ile uda się zrobić u nas, tyle nasze. Jeśli jakieś pieniądze nie zostaną wydane tu, to gwarantuję, że zostaną wydane w innym miejscu i nikt nie będzie miał skrupułów. A teren po starym lotnisku, taki sam, jak inne tereny inwestycyjne w mieście, ale dlaczego nie mielibyśmy chcieć, żeby był możliwie najlepiej zagospodarowany? Ja np. chcę

knd pisze:PS. Tak przy okazji, czy administrator albo ktoś inny może zmienić tytuł wątku, tak żeby nie było w nim błędu? Nigdzie w okolicy nie mamy ulicy Stelli-Sawickiego, nie było też nigdy nikogo, kto tak by się nazywał.
Słusznie, trzeba zgłosić adminowi, bo literówka.
sam.slater pisze: Można postawić ograniczenie prędkości
To jest 3-pasmowa droga z ograniczeniem do 70km/h. Nie ma już co ograniczać.
lofinden pisze:sam.slater pisze: Można postawić ograniczenie prędkości
To jest 3-pasmowa droga z ograniczeniem do 70km/h. Nie ma już co ograniczać.
Akurat do 70km/h nie jest ograniczenie, tylko podniesienie limitu prędkości.
To nie działa tak, że jak ulica ma więcej pasów, to automatycznie trzeba po niej szybciej jechać.
- Wściekły Wąż
knd pisze:(...) Ich trzeba faktycznie wyciszyc, ale w inny sposob - mandatami.
Przypominam, że żyjemy w czasach gwałtownego rozwoju technologii elektrycznych. Spójrzcie na to co się dzieje czterowymiarowo - tego jeszcze u nas bardzo nie widać ale z roku na rok sprzedaż takich aut i motocykli rośnie wykładniczo.
Naprawdę wyjątkowo głupim pomysłem byłoby teraz ładować setki milionów złotych w tunele, których jedynym uzasadnieniem jest hałas, bo ten problem znika samoistnie.
Nie do końca. Spora część hałasu to samo toczenie się po asfalcie opon, czego elektryka raczej nie wyeliminuje.
bedkowsk pisze:Nie do końca. Spora część hałasu to samo toczenie się po asfalcie opon, czego elektryka raczej nie wyeliminuje.
A drzewa też będziemy obudowywać ekranami, bo liście pod wpływem wiatru szumią?
knd pisze:bedkowsk pisze:Nie do końca. Spora część hałasu to samo toczenie się po asfalcie opon, czego elektryka raczej nie wyeliminuje.
A drzewa też będziemy obudowywać ekranami, bo liście pod wpływem wiatru szumią?
Ależ ty mądry jesteś na każdy temat, na garbsenie bylbys rektorem..
Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”