[DXIV] Przejście z os. Dywizjonu 303 na ul. / os. Orlińskiego - furtka w płocie / chodnik

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
michalxg

Re: Przejście z os. Dywizjonu 303 na ul. / os. Orlińskiego - furtka w płocie / chodnik

Postautor: michalxg » 19 gru 2018, 23:53

Wściekły Wąż pisze:^^ To może przeczytaj chociaż ze trzy pierwsze wpisy w tym wątku, to będziesz wiedział komu zabrakło wyobraźni.

A tak z innej beczki. Zastanawialiście się jak będzie wyglądał podział kosztów wykonania tego hipotetycznego kawałka chodnika z naszej strony (jak już 303 się przestanie dąsać)? Bo ten trakt ma znaczenie dla całego osiedla a nie tylko dla wspólnoty z 9. Oczywiście jeżeli o mnie chodzi to ewentualną służebność podpiszę (czy jak to tam będzie prawnie zorganizowane), ale bym nie chciał, żeby kosztami obciążono tylko bloki po terenie których będzie szedł chodnik.
Czy mamy jakąś organizację zrzeszającą wspólnoty z Avii i Orlińskiego, żeby można było koordynować sprawy ważne dla całego osiedla?

Nie ma czegoś takiego i nie liczyłbym na to, że za chodnik zapłaci ktoś więcej niż właściciel działki na której znajdzie się ten chodnik. Na dzień dzisiejszy jest to Budimex, ale jeśli nie zostanie to zrobione teraz to zapłacą mieszkańcy O9. Ciężko mi sobie to inaczej wyobrazic - że niby każda wspólnota na osiedlu będzie musiała przegłosować uchwałę po to żeby każdy mieszkaniec dorzucił się po złotówce do budowanego chodnika na działce należącej do O9. Totalna abstrakcja :)

Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Re: Przejście z os. Dywizjonu 303 na ul. / os. Orlińskiego - furtka w płocie / chodnik

Postautor: Wściekły Wąż » 20 gru 2018, 0:11

Jak to faktycznie będzie złotówka albo trzy to raczej nie będzie afery ;).
No ale nie uprzedzajmy faktów, na razie to dalej jest płot betonowych łbów z 303.

Derwish

Postautor: Derwish » 02 sty 2019, 11:00

Dzień dobry, włączam się do tematu. Czy jest na forum jakiś radny z os. Dywizjonu 303 lub/i os. Avii, ktory mógłby pomóc merytorycznie zadziałać przyczyniając się do likwidacji płotu?
Fajnie, że spółdzielnia nie widzi problemu ze zrobieniem przęsła z furtka, choć bardziej optymalnym rozwiązaniem byłaby likwidacja całego płotu.
Jeżeli chodzi o wykonanie chodnika po stronie Budimex to trzeba ruszyć temat. Myślę, że wiele zależy od tego na jakim etapie jest budowa, czy fragment działki przeznaczony pod chodnik jest objęty aktywnym pozwoleniem na budowę, czy nie. Do wykonania utwardzenie terenu niezbędne jest zgłoszenie, jeśli ten teren jest w toku pozwolenia to będzie z tym kłopot.
Czy nowi radni są w stanie wziąć się za ten temat?
Pozdrawiam

mik

Postautor: mik » 02 sty 2019, 11:12

A czy tam czasem nie ma takiej małej trójkątnej działki należącej do Krakowa?

JacekzHuty

Postautor: JacekzHuty » 10 sty 2019, 17:57

I ja włączę się do dyskusji.
Chciałbym przypomnieć, że to przez działania Budimexu powstało ogrodzenie dzielące ogrodzenia. Jeszcze jakiś czas temu w miejscu gdzie teraz mogło by powstać przejście był chodnik. Co do powstania przejścia to raczej nie nastąpi szybko ponieważ wszystkie procedury, przepisy itd skutecznie zapobiegną szybkiemu powstaniu przejścia. Jedyną szansą na jest nazwijmy to obywatelskie usunięcie jednego przęsła i wydeptanie ścieżki. Bo kto o zdrowych zmysłach zamknie już wydeptaną ścieżkę ?
No ale musieliby się zebrać ludzie i zrobić to za dnia lub w nocy.
Co wy na to ?
Tak wiem nawołuje do ....
facebook.com/pg/lotniskoczyzyny/photos/?tab=album&album_id=1549464562030581

Derwish

Postautor: Derwish » 11 sty 2019, 0:56

Ja to bym pewnie deptała...

iti

Postautor: iti » 11 sty 2019, 11:37

JacekzHuty pisze:No ale musieliby się zebrać ludzie i zrobić to za dnia lub w nocy.
Co wy na to ?
Tak wiem nawołuje do ....

Nie niszczmy cudzej własności, tym bardziej, że pewnie w ten sposób zdemontowany płot, szybko zostałby naprawiony. A sprawa wygląda tak, że:

- Spółdzielnia Mieszkaniowa Czyżyny (która płot postawiła), jest otwarta na rozmowę. Prawdopodobnie w niedalekiej przyszłości uda się spotkać z jej prezesem w tej sprawie. Płot tłumaczą przede wszystkim ochroną swoich miejsc parkingowych.
- Budimex zadeklarował pomoc w urządzeniu tego przejścia.
- Aby Budimex mógł ingerować w działkę, potrzebna jest zgoda wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 9.

Najłatwiej byłoby, gdyby na początek spółdzielnia po prostu zdemontowała ten kawałek płotu. Nie wiem czy na to przystanie, ale nie ma co spekulować, lepiej byłoby się wcześniej spotkać z jej prezesem Markiem Lorencem i poznać oficjalne stanowisko. Wtedy zastanowić się co dalej.

Jedno jest pewne, płot przeszkadza mieszkańcom starego i nowego osiedla, warto dzwonić do spółdzielni w tej sprawie, taka presja też zawsze się przyda.

iti

Re: [DXIV] Przejście z os. Dywizjonu 303 na ul. / os. Orlińskiego - furtka w płocie / chodnik

Postautor: iti » 03 mar 2019, 23:22

Spotkanie z prezesem się odbyło, jednak w węższym gronie, niż wcześniej ustalano. Spółdzielnia chce zaczekać na finał jakiejś sprawy sądowej z Budimexem, a to ma nastąpić 12 marca i wtedy niby mogą rozmawiać dalej. Ale mam wrażenie, że jej władze są obrażone na Budimex, a teraz swoją złość przenoszą na mieszkańców nowych osiedli - chciałbym się tu mylić.

Pojawiła się alternatywna propozycja przejścia w stronę szkoły i kościoła, chodzi o ten przedept:

Obrazek

Można by wtedy urządzić tak te przejścia:

Obrazek

Do Poczty wciąż daleko, jednak lepiej ze szkołą i kościołem. Tym bardziej, że część zielona ma być wybudowana przez Zarząd Zieleni Miejskiej. Problem jednak z tym, że część niebieska przebiega przez prywatne działki:

Obrazek

Jest jeszcze opcja budowy tam chodnika skrajem działki wspólnoty Orlińskiego 9, do działki oznaczonej kolorem żółtym (należąca do gminy). Pytanie jednak co na to wspólnota.

Choć najlepsza byłaby pierwotna opcja urządzenia takiego przejścia, jako przedłużenie chodnika z ul. Orlińskiego. Tym bardziej, jeżeli jego budowę sfinansowałby Budimex.

Bierm

Re: [DXIV] Przejście z os. Dywizjonu 303 na ul. / os. Orlińskiego - furtka w płocie / chodnik

Postautor: Bierm » 03 mar 2019, 23:55

Widzę, ze bardzo łatwo jest wam dysponować cudzymi pieniędzmi bądź nawoływać do niszczenia cudzego mienia, tylko po to żeby wam było wygodniej.

Ja, jako mieszkaniec O9, mam zapłacić za chodnik dla was? Ja mam mieć podeptane trawniki bo ktoś w nocy będzie demontować ogrodzenie, bo 5 minutowy spacer jest ponad siły wasze siły? A może w ogóle zburzmy tylna sciane na mojej klatce schodowej żeby jeszcze bardziej skrócić wam drogę na pocztę!

Strach pomyśleć co jeszcze ludzie wymyślą..

iti

Postautor: iti » 04 mar 2019, 0:05

Bierm pisze:Widzę, ze bardzo łatwo jest wam dysponować cudzymi pieniędzmi bądź nawoływać do niszczenia cudzego mienia, tylko po to żeby wam było wygodniej.

Ja, jako mieszkaniec O9, mam zapłacić za chodnik dla was? Ja mam mieć podeptane trawniki bo ktoś w nocy będzie demontować ogrodzenie, bo 5 minutowy spacer jest ponad siły wasze siły? A może w ogóle zburzmy tylna sciane na mojej klatce schodowej żeby jeszcze bardziej skrócić wam drogę na pocztę!

Polecam przeczytanie powyższego jeszcze raz, ale może ze zrozumieniem, a zwłaszcza:

1) Kwestię finansowania przez Budimex.
2) "Jest jeszcze opcja budowy tam chodnika skrajem działki wspólnoty Orlińskiego 9, do działki oznaczonej kolorem żółtym (należąca do gminy). Pytanie jednak co na to wspólnota." - nie widzę tu zakusów na dysponowanie czyjąś własnością, a raczej zdanie się na opinię wspólnoty.

Tymczasem życzę dobrej nocy :)

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”