Nowy Park przy osiedlu Orlińskiego / Avia - jak się Wam podoba?

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
Nowy

Nowy Park przy osiedlu Orlińskiego / Avia - jak się Wam podoba?

Postautor: Nowy » 21 sie 2020, 13:02

Jak podoba się Wam nowy park otwarty ostatnio w sąsiedztwie osiedla Orlińskiego? Udana inwestycja?

Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Re: Nowy Park przy osiedlu Orlińskiego / Avia - jak się Wam podoba?

Postautor: Wściekły Wąż » 27 sie 2020, 20:30

Jasne, mi się bardzo podoba : )

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 28 sie 2020, 9:44

Dla mnie bomba, gdy drzewa urosną będzie idealnie. Fajnie też, że park jest naturalnie podzielony parkingiem na strefę dla bombelków i na strefę ciszy.

mik

Postautor: mik » 02 wrz 2020, 15:15

Ktoś wie czemu ma służyć ten duży kwadratowy trawnik za wałem, przy parkingu od strony Stella?

Nokian

Postautor: Nokian » 02 wrz 2020, 20:17

Czemu niektóre alejki mają fatalną, dziwną nawierzchnię?

gucio

Postautor: gucio » 02 wrz 2020, 23:30

Jak na tyle wydanych milionow to nie ma efektu wow, jest niesmiale... moze byc ...

Mate

Postautor: Mate » 03 wrz 2020, 9:58

Nokian pisze:Czemu niektóre alejki mają fatalną, dziwną nawierzchnię?

Ja też nie rozumiem dlaczego nie wszystkie alejki są betonowe.

Poza tym w tej mniejszej części powinna być skoszona trawa, a raczej wykarczowane chwasty, ponieważ w obecnym stanie wygląda to bardzo źle oraz jest siedliskiem wszelkiego robactwa np. kleszczy.

Nowy

Postautor: Nowy » 14 wrz 2020, 21:26

Co do alejek z dziwnej nawierzchni, to taki był zamysł projektanta, żeby zostawić część starej nawierzchni, żeby było widać, jak to wyglądało kiedyś. nie wiem czy to słuszne podejście, ale tak zostało zaprojektowane i wykonane. Najwyżej za jakiś czas będzie to trzeba wymienić na inną nawierzchnię.

Słyszałem też zarzuty odnośnie drzew, tymczasem zasadzono całkiem szlachetne rośliny - platany klonolistne:

Obrazek

Tu młode drzewo tego rodzaju złapane na Rakowickiej w Krakowie.

Obrazek

A takiego pewnie nie doczekamy, ale miło by było, gdyby choć kilka dorosło do tak okazałych rozmiarów. Ten rośnie w Parku Strzeleckim.

Nbox

Postautor: Nbox » 14 wrz 2020, 22:38

Nie napiszę, że lepiej jakby parku nie budowali, bo lepiej to niż nic. Niestety wylano dużo betonu, czego kompletnie nie rozumiem, bo można w Krakowie wybudować fajny park jak np Reduta(niestety park ma złą sławę przez głupią nadmierną ilość koszy). Drugie co mnie wkurza do platany klonolistne. Od dekady wiele krajów pozbywa się tego drzewa, który bardzo znacząco odgrywa rolę w wywoływaniu objawów alergicznych. Odsyłam zainteresowanych do internetu, żeby sprawdzić to co napisałem. W największych miastach pyłek tego drzewa stanowił 20% wszystkich pyłków roślin w mieście i szacuje się, że platan powoduje do 25% alergii. Miałem przyjemność uczestniczyć w sympozjum alergologii i pneumologii, na którym dowiedziałem się, że w Niemczech nie sadzi się platanów i co ciekawe tuj(są trujące, omijają je pszczoły i ptaki co sprawia, że są idealnym domem dla kleszczy), którymi polska świeci wzdłuż i wszerz. Prowadzący to sympozjum apelował, do nas, żeby taką wiedzę przekazywać, aby jak najmniej takich drzew sadzić, szczególnie na południu Polski, który tonie w smogu i jest coraz więcej alergików, szczególnie wśród dzieci. Sami się wykończymy

mop

Postautor: mop » 15 wrz 2020, 8:10

A ja się cieszę, że zrobiono szerokie alejki. Jak widać codziennie - są potrzebne, bo można wygodnie rodzinami spacerować, jeździć rowerkami, hulajnogami itd. Gdy drzewa podrosną, to myślę, że nie będą już tak dominować. Przeciwieństwem są alejki w parku skalskiego, które są tak wąskie, że co najwyżej samemu można się przejść. Tam największy ruch też jest na szerokiej alejce, a nie w głębi parku.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”