Orlińskiego 7 i 9 (?) Kraków - budowa nowych bloków przy pasie startowym przez Budimex
Orlińskiego 7 i 9 (?) Kraków - budowa nowych bloków przy pasie startowym przez Budimex
Wygląda na to, że wkrótce ruszy budowa jeszcze dwóch bloków przy ul. Orlińskiego, dokładniej, to na działce o drzewa na które toczył się spór dewelopera z miastem / mieszkańcami os. Dywizjonu 303. Ktoś może zna więcej szczegółów, co to mają być za bloki, jakie mieszkania się w nich znajdą, jakie ceny Budimex planuje tam zrobić dla tych inwestycji? Ma ktoś może jakieś informacje na ten temat i podzieli się nimi na forum?
Re: Orlińskiego 7 i 9 (?) Kraków - budowa nowych bloków przy pasie startowym przez Budimex
Nowe bloki, które mają powstać przy parkingu kolorowym to chyba 7A i 7B bo 9A i 9B to już stoją jakiś czas.
Re: Orlińskiego 7 i 9 (?) Kraków - budowa nowych bloków przy pasie startowym przez Budimex
Dobrze, że budują. W końcu osiedle będzie spójne i skończone.
Dotychczas wyglądało jak dziewczyna bez zęba na przedzie.
Działania pseudoekologów tylko narobiły zamieszania, a już dawno byłby porządek. Teraz przez nich jeszcze dwa lata będą dżwigi, koparki, hałas i pył.
Ciekawe jakie będą ceny - pewnie 9000/m2.
Dotychczas wyglądało jak dziewczyna bez zęba na przedzie.
Działania pseudoekologów tylko narobiły zamieszania, a już dawno byłby porządek. Teraz przez nich jeszcze dwa lata będą dżwigi, koparki, hałas i pył.
Ciekawe jakie będą ceny - pewnie 9000/m2.
Staś pisze:Ciekawe jakie będą ceny - pewnie 9000/m2.
A koszt budowy połowa tego, najtańsze materiały i ekipy "flachowców" 500+ z łapanki pod monopolowym. Później grzyb na ścianach, woda w stropie i dziury pod parapetem. A co za 10-20 lat to się jeszcze okaże

marcin81 pisze:Staś pisze:Ciekawe jakie będą ceny - pewnie 9000/m2.
A koszt budowy połowa tego, najtańsze materiały i ekipy "flachowców" 500+ z łapanki pod monopolowym. Później grzyb na ścianach, woda w stropie i dziury pod parapetem. A co za 10-20 lat to się jeszcze okaże
Mylisz się. Koszt budowy to inna sprawa. Głównym czynnikiem jest działka (miejsce). Cenę końcowa kształtuje rynek. Deweloper to nie instytucja dobroczynna - działa w imieniu udziałowców w celu osiągnięcia zysków - i o to chodzi. Materiały i technologia takie jak wszedzie u innych deweloperów.
Usterki (jeśli są) Budimex usuwa bardzo sprawnie i elegancko. Zgłosiłem drobną usterkę, którą mogłem nawet odpuścić, zapomniałem o temacie, a Budimex po 6 miesiącach się upominał, że chca naprawiać, bo gwarancja sie kończy. Zrobili nawet więcej niż musieli.
Więc nie siej propagandy.
Staś pisze:Usterki [...] Budimex usuwa bardzo sprawnie i elegancko.
Staś pisze:Zgłosiłem drobną usterkę, [...] a Budimex po 6 miesiącach się upominał, że chca naprawiać

Staś pisze:marcin81 pisze:Staś pisze:Ciekawe jakie będą ceny - pewnie 9000/m2.
Mylisz się. Koszt budowy to inna sprawa. Głównym czynnikiem jest działka (miejsce). Cenę końcowa kształtuje rynek. Deweloper to nie instytucja dobroczynna - działa w imieniu udziałowców w celu osiągnięcia zysków - i o to chodzi. Materiały i technologia takie jak wszedzie u innych deweloperów.
Usterki (jeśli są) Budimex usuwa bardzo sprawnie i elegancko. Zgłosiłem drobną usterkę, którą mogłem nawet odpuścić, zapomniałem o temacie, a Budimex po 6 miesiącach się upominał, że chca naprawiać, bo gwarancja sie kończy. Zrobili nawet więcej niż musieli.
"Kształtuje rynek", "technologia", "usuwa usterki" - chłopcze .. pracuję w tej branży, wiem co się wyprawia, a ty sobie dalej bujaj w obłokach i nazywaj te zapleśniałe nory apartamentami, a kibel z prysznicem "pokojem kąpielowym". Budzi cię w nocy pierdnięcie sąsiada a ty wciąż żyjesz w przekonaniu, że Boga za nogi zlapałeś i fakt, że metr kw. tej nory z grzybem w rogu spłacasz harując przez rok na infolinii u pana niemca, jest normalne?

marcin81 pisze:Staś pisze:marcin81 pisze:
"Kształtuje rynek", "technologia", "usuwa usterki" - chłopcze .. pracuję w tej branży, wiem co się wyprawia, a ty sobie dalej bujaj w obłokach i nazywaj te zapleśniałe nory apartamentami, a kibel z prysznicem "pokojem kąpielowym". Budzi cię w nocy pierdnięcie sąsiada a ty wciąż żyjesz w przekonaniu, że Boga za nogi zlapałeś i fakt, że metr kw. tej nory z grzybem w rogu spłacasz harując przez rok na infolinii u pana niemca, jest normalne?
Trochę tak jak by złapał. "Metr kw. tej nory z grzybem" jest obecnie wart prawie dwa razy więcej niż pierwotna cena jego kupna.

Co do usuwania usterek przez BX to wiadomo, że jest różnie. Powiedziałbym raczej, że bardziej się migają od ich usuwania niż mniej. Co do podobnych technologii, to akurat ma rację - trochę moich znajomych kupiło mieszkania na przestrzeni ostatnich kilku lat i z ciekawości porównywałem dane. W koszcie mieszkania w chwili obecnej najważniejsza jest cena gruntu i wpływająca na nią odległość od centrum. Ostatnio deweloperzy zaczęli dodatkowo zbijać koszty przeznaczając część mieszkań pod działalność gospodarczą w celu obejścia wymaganego stosunku miejsc postojowych do lokali mieszkalnych.
-
Budimex to partacze. Wyróżniają się pod tym względem.
Właśnie dlatego to tyle kosztuje, bo jest za dużo pośredników.
Właśnie dlatego to tyle kosztuje, bo jest za dużo pośredników.
Fedaykin pisze:marcin81 pisze:Staś pisze:
Trochę tak jak by złapał. "Metr kw. tej nory z grzybem" jest obecnie wart prawie dwa razy więcej niż pierwotna cena jego kupna.Tak się robi interesy. W każdej chwili mieszkania może się pozbyć i zacząć popijać kolorowe drinki pod palemką, podczas gdy Ty będziesz harował "w branży". Może nie u "pana niemca", a u "pana janusza".
![]()
Co do usuwania usterek przez BX to wiadomo, że jest różnie. Powiedziałbym raczej, że bardziej się migają od ich usuwania niż mniej. Co do podobnych technologii, to akurat ma rację - trochę moich znajomych kupiło mieszkania na przestrzeni ostatnich kilku lat i z ciekawości porównywałem dane. W koszcie mieszkania w chwili obecnej najważniejsza jest cena gruntu i wpływająca na nią odległość od centrum. Ostatnio deweloperzy zaczęli dodatkowo zbijać koszty przeznaczając część mieszkań pod działalność gospodarczą w celu obejścia wymaganego stosunku miejsc postojowych do lokali mieszkalnych.
Mogłeś pieczarkarnię założyć jeszcze, podłoże tam jest dobre

Słuchaj tak poważnie - nore na flipa kupić to rozumiem, ale mieszkać tam to lipa. Jaką to ma fizycznie wartość -ściany, sufit, podłoga wspolne z przeróżnym elementem, auta nie zaparkujesz, takie sypialnie dla ukraińców czy studentów albo dla leni utrzymujących się z500+. Chętni są to cena rośnie, gdzieś ludzie muszą mieszkać a u nas wciąż króluje własność a nei najem.
Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”