Hałas od ulicy Stella-Sawickiego i jego uciążliwość dla mieszkańców
Re: Hałas od ulicy Stelli-Sawickiego
Ale czy to znaczy, że hałas jest na tyle duży, że gdybyś jeszcze raz miał podjąć decyzję, to nie zdecydowałbyś się na zakup tego mieszkania z tego powodu? W ogóle jak sprawdza się zachodnia strona? Bo rozumiem, że to na nią wychodzą Twoje okna. I dzięki za informację.
Kupiłem, bo wiedziałem, ze będą bloki, które przysłonią ulicę. Do hałasu można się przyzwyczaić, jest to raczej taki głośny szum, choć pojedynczy motor w nocy lub pusty tir (tzw. wanna) na dziurze potrafi wyrwać człowieka z łóżka:). Ale Orlińskiego 4 bedzie znacznie bliżej Stella... poza tym w pobliżu budynku Orlińskiego 4 w przeszłości będzię bardzo duże rondo, wiec hałas ze skrzyżowania będzie jeszcze bardziej uciążliwy. Zachodnia strona najlepsza. Przepiękne widoki - widać Kościół Mariacki, Wawel, Kopce, Beskid Żywiecki i Śląski też, lądujące samoloty w Balicach , Przytulne światło zachodzącego słońca tworzą bardzo fajny klimat w mieszkaniu. Co do okien Budimexowych, to nie są specjalnie dźwiękoszczelne...niestety.
A skąd wiesz o tym rondzie?
Możesz coś więcej powiedzieć? Może kojarzysz gdzie można znaleźć jakieś plany tej inwestycji? Z tego co ja kojarzę, to wszędzie była mowa tylko o budowie linii tramwajowej przez Stella-Sawickiego.

Poczytaj w Internecie nt. "STUDIUM uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego MIASTA KRAKOWA " oraz "Węzeł Mistrzejowice" W załączeniu mapka i owe rondo:)
Miasto nie sprzedało terenu między Orlińskiego 4 a Stella-Sawickiego, gdyż teren ten pójdzie zapewne pod budowę ronda i tunelu pod rondem....

Miasto nie sprzedało terenu między Orlińskiego 4 a Stella-Sawickiego, gdyż teren ten pójdzie zapewne pod budowę ronda i tunelu pod rondem....

Dzięki @mg100, faktycznie można było to rondo gdzieś wcześniej znaleźć. Ja liczę na to, że jednak przysłoni mi je nieco budynek Avii, który ma powstać praktycznie zaraz przy wjeździe w Orlińskiego ze Stella-Sawickiego po lewej stronie. Pewnie hałas faktycznie będzie przez to nieco większy, ale myślę, że nie mieszkańcy Orlińskiego 4 odczują to najbardziej. Ja generalnie wybrałem lokal od strony zachodniej (czyli od Stella-Sawickiego) bo do wyboru był albo kolejny blok przed oknami, albo dosyć ruchliwa ulica w odległości 60-80 m od budynku. Wybrałem to drugie, zastanawiam się czy to okaże się trafione, ale to zapewne czas pokaże 

Znalazłem coś takiego jak "Mapa akustyczna Krakowa"
mapa-akustyczna.um.krakow.pl:280/map.html?mapid=0
co prawda nie jest najświeższa ale co do hałasu pewnie się nie poprawiło (ilość aut). Daje to pewien obraz, który nie napawa optymizmem
W prawym rogu macie zoom i legendę, blok Orlińskiego 4 znajdzie się w strefie czerwonej - a więc ok 60 decybeli
najlepiej jednak porównać w jakiej strefie mieszkamy obecnie - da to bardziej subiektywne spojrzenie.
mapa-akustyczna.um.krakow.pl:280/map.html?mapid=0
co prawda nie jest najświeższa ale co do hałasu pewnie się nie poprawiło (ilość aut). Daje to pewien obraz, który nie napawa optymizmem

@maks, dzięki za mapę, wynika z niej, że wielkiej tragedii nie powinno być, choć oczywiście mogłoby być znacznie lepiej.
@mg100, a możesz powiedzieć na którym piętrze trzeba mieszkać, żeby móc cieszyć się takimi widokami?
@mg100, a możesz powiedzieć na którym piętrze trzeba mieszkać, żeby móc cieszyć się takimi widokami?

Ja dorzucę jeszcze taki oto artykuł o hałasie:
zielonewrota.pl/art_v.php?art=2765&p
Mapka akustyczna nocna:

Legenda:
pomarańczowy 50-55 dB
beżowy 55-60 dB
czerwony 60-65 dB
A na tej mapce jest pokazany poziom hałasu z całego dnia:

zielonewrota.pl/art_v.php?art=2765&p
Mapka akustyczna nocna:
Legenda:
pomarańczowy 50-55 dB
beżowy 55-60 dB
czerwony 60-65 dB
A na tej mapce jest pokazany poziom hałasu z całego dnia:
Czyli wychodzi z tego, że tam gdzie będzie stał budynek jest w nocy 55 decybeli a w dzień 65, kicha troche...
Maks zaglądnij tutaj: planowanie.um.krakow.pl/bppzoom/index.php?ID=265
i zobacz gdzie dokładnie znajduje się działka pod blok na Orlińskiego 4.
Ja myślę że wielkiej tragedii z tym hałasem nie będzie
i zobacz gdzie dokładnie znajduje się działka pod blok na Orlińskiego 4.
Ja myślę że wielkiej tragedii z tym hałasem nie będzie
Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”