Przejście dla pieszych / skrzyżowanie ul. Stella-Sawickiego i Orlińskiego ze światłami i lewoskrętem
Re: Komunikacja publiczna i samochodowa w Czyżynach - propozycje usprawnień
Lewoskręt zawęziłby pas pod tramwaj. A może i tak jest w planie z tramwajem...
-
sam.slater
anonim pisze:sam.slater pisze:Orientujecie się, czy będzie również lewoskręt z ulicy Stella-Sawickiego w Orlińskiego? Bo z opisu wnioskuję że chyba nie. A jeśli nie to trochę niefajnie...
Dlaczego nie fajnie ? Lewoskręt z Sawickiego już jest, na wysokości Dywizjonu 303.
Ano dlatego, bo skrzyżowanie na wysokości Dywizjonu 303 jest mało wydajne(pojemne), a dodatkowo odciążylibyśmy ulice Włodarczyka, która teraz jest praktycznie jednokierunkowa i nie sądzę aby to się prędko zmieniło...
Jeśli chodzi o zawężenie miejsca pod tramwaj, to też się nie zgodzę, bo wg oficjalnych planów i tak miałoby tam powstać rondko i tunel pod nim...Nie wiem czy one są jeszcze aktualne, rozbudowa tego skrzyżowania wiązana była z rozbudową węzła na Wiślickiej. Gdzieś tu była już zamieszczana ta mapka:

Pasy przez Stella i przystanki pod nosem
Witajcie mieszkańcy Orlińskiego,
Mam dla Was dobrą wiadomość. W IV kwartale tego roku mają zostać wreszcie wymalowane pasy na Stella-Sawickiego
Należy teraz pilnować ZiKIT aby wywiązał się ze swoich zapowiedzi.
Nie wiem jak wiele osób z was w tej sprawie pisało do Zarządu, ale ja męczę przysłowiową "bułę" od ponad pół roku
Mam dla Was dobrą wiadomość. W IV kwartale tego roku mają zostać wreszcie wymalowane pasy na Stella-Sawickiego
Nie wiem jak wiele osób z was w tej sprawie pisało do Zarządu, ale ja męczę przysłowiową "bułę" od ponad pół roku
Re: Pasy przez Stella i przystanki pod nosem
Czy do tych pasów powstaną również światła? Bo raczej samo wymalowanie pasów nic nie zmieni w kwestii bezpiecznego przejścia przez tę ulicę
I szkoda, że dopiero pod koniec roku powstaną
I szkoda, że dopiero pod koniec roku powstaną
Tak, będa światła... chociaż ja bym wolał bez
(szybciej by można było przejść).
Też nad tym ubolewam że końcówka roku, jednak lepszy rydz niż nic
Też nad tym ubolewam że końcówka roku, jednak lepszy rydz niż nic
Ostatnio zmieniony 09 mar 2018, 12:19 przez Micha, łącznie zmieniany 1 raz.
Źródło tej informacji:
https://www.facebook.com/ZIKiT.Krakow/posts/1572159292838116?comment_id=1572319399488772&reply_comment_id=1573224399398272¬if_id=1520414357596113¬if_t=feed_comment_reply&ref=notif
(należy odczekać kilka sekund, aż się załaduje)
jak widać jest nieoficjalne - dlatego fajnie by było gdyby osoby którym również zależy na tym przejściu wysłały jednego maila do zarządu.
https://www.facebook.com/ZIKiT.Krakow/posts/1572159292838116?comment_id=1572319399488772&reply_comment_id=1573224399398272¬if_id=1520414357596113¬if_t=feed_comment_reply&ref=notif
(należy odczekać kilka sekund, aż się załaduje)
jak widać jest nieoficjalne - dlatego fajnie by było gdyby osoby którym również zależy na tym przejściu wysłały jednego maila do zarządu.
Micha pisze:jak widać jest nieoficjalne - dlatego fajnie by było gdyby osoby którym również zależy na tym przejściu wysłały jednego maila do zarządu.
Zobacz wcześniejsze posty w tym temacie, sprawa jest raczej oficjalna, ponieważ pieniądze na przejście zaplanowano już w tegorocznym budżecie. Kiedy w poprzednim roku zgłaszałem w budżecie obywatelskim projekt budowy kładki nad ul. Stella-Sawickiego, to właśnie chodziło też o zwrócenie uwagi na brak przejścia dla pieszych i przystanków komunikacji miejskiej w tej okolicy
^^^ Nie mogę znaleśc tego wątku. A są jakieś projekty lub plany odnośnie projektu? Chętnie bym popatrzył
PS. Albo chociaz więcej info niż tylko to że będa pasy sygnalizacja i zespół przystanków ?
PS. Albo chociaz więcej info niż tylko to że będa pasy sygnalizacja i zespół przystanków ?
Przebudowa skrzyżowania Stella-Sawickiego i Orlińskiego
http://lovekrakow.pl/aktualnosci/mieszk ... 25373.html
Będzie przebudowane skrzyżowanie, przystanki autobusowe i przejścia dla pieszych z sygnalizacją. Szczegóły tutaj: http://kzdwk.home.pl/zikit/sprawy-urzed ... y-18iv2018 na samym dole strony są dokumenty. Niestety nie ma żadnego szkicu, tylko opis. Z ciekawostek: ma być wprowadzony ruch jednokierunkowy od Włodarczyka do Orlińskiego - czyli na jednym pasie pewnie zostaną wyznaczone miejsca postojowe.
Będzie przebudowane skrzyżowanie, przystanki autobusowe i przejścia dla pieszych z sygnalizacją. Szczegóły tutaj: http://kzdwk.home.pl/zikit/sprawy-urzed ... y-18iv2018 na samym dole strony są dokumenty. Niestety nie ma żadnego szkicu, tylko opis. Z ciekawostek: ma być wprowadzony ruch jednokierunkowy od Włodarczyka do Orlińskiego - czyli na jednym pasie pewnie zostaną wyznaczone miejsca postojowe.
Re: Przebudowa skrzyżowania Stella-Sawickiego i Orlińskiego
Nie jestem do końca pewien, czy to takie fajne.
Jak musiałem korzystać z autobusu, to te pareset metrów do przystanku więcej mnie nie bolało. Jak jechałem autem, to to samo - byłem w stanie podjechać trochę dalej i zawrócić. Jako pieszy nigdy nie potrzebowałem tamtędy przechodzić, ale gdybym potrzebował, to to samo - pareset metrów do przeżycia.
Teraz będę mieć "łatwiej" za cenę tego, że będzie kolejna zrypana sygnalizacja powodująca korki, do tego taka która za kilka lat pójdzie do kompletnego zaorania, bo będzie trzeba budować skrzyżowanie bezkolizyjne.
Jak musiałem korzystać z autobusu, to te pareset metrów do przystanku więcej mnie nie bolało. Jak jechałem autem, to to samo - byłem w stanie podjechać trochę dalej i zawrócić. Jako pieszy nigdy nie potrzebowałem tamtędy przechodzić, ale gdybym potrzebował, to to samo - pareset metrów do przeżycia.
Teraz będę mieć "łatwiej" za cenę tego, że będzie kolejna zrypana sygnalizacja powodująca korki, do tego taka która za kilka lat pójdzie do kompletnego zaorania, bo będzie trzeba budować skrzyżowanie bezkolizyjne.
Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”